Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 01

Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A belügyminiszter támogató okirata alapján Táplánszentkereszt Község Önkormányzata 80 erdei m3 keménylombos, szociális célú tüzifa vásárlásához kapcsolódó támogatást kapott.
A pályázati kiírás alapján szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit önkormányzati rendeletben kell szabályozni, melyet nem célszerű a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben szabályozni, tekintettel arra, hogy a felhatalmazást adó rendelkezésben szereplő feltételek a jelenleg is hatályos szociális ellátásokat szabályozó önkormányzati rendeletben foglaltaktól eltér. Ezért az eddigi gyakorlatnak megfelelően évente, az adott évi juttatás erejéig és időszakára alkotta meg rendeletét a Képviselőtestület.
Előterjesztés ezt a gyakorlatot folytatja.
A hivatkozott pályázati kiírás előírja: „A támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik a szociális rászorultság és a 2022. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő – rendeletben szabályozza”.
A tűzifát a Szombathelyi Erdészeti Zrt-től vásárolja az önkormányzat, a szerződés 2022. október 5. napján került aláírásra. A szállításról egyenlőre információnk nincs. Bízunk benne, hogy a lakossági tűzifa vásárlási igények kielégítése mellett decemberben leszállítják a fák. Annak feldolgozása is időt vesz igénybe.
Az önkormányzati rendelet magasabb szintű jogszabállyal nem lehet ellentétes. A rendelet megalkotásának elmaradása esetén a megállapított és kiutalt állami támogatást vissza kell fizetni.