Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2001.(X.26.) önkormányzati rendelete

A Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2024. 01. 01

Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2001.(X.26.) önkormányzati rendelete

A Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

2024.01.01.

Vasvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49./J.§-a és 49/M. §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 13. § (2) bekezdésére is, az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 5. § (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetétől – kerültek nyugállományba.

Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § (1) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

a) lakhatási támogatások

aa) lakás felújítási (komfortfokozat emelési) költségekhez kamatmentes kölcsön

ab) lakás bővítési költségekhez történő pénzbeli hozzájárulás

ac) lakás bővítési költségekhez kamatmentes kölcsön

b) lakásépítési támogatás: kamatmentes kölcsön

c) lakásvásárlási támogatás: kamatmentes kölcsön

i) Illetményelőleg

(2) Az önkormányzat egészségügyi juttatásként a köztisztviselő részére szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához – vissza nem térítendő – hozzájárulást biztosít.

Köztisztviselői illetményalap, osztályvezetői pótlék

2/A. § (1)1 A képviselő-testület a Vasvári Polgármesteri Hivatalnál - Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (6) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva - a köztisztviselők illetményalapját 2024. évre 60.000,-Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a Vasvári Polgármesteri Hivatal osztályvezetői részére 10 % osztályvezetői pótlékot állapít meg.

3. § (1) A rendelet 2. § (1) bekezdésének a) pontjától (2) bekezdéséig meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályit a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

(2) E rendeletben meghatározott juttatásokra az adott évben kifizethető keretösszegeket a képviselő-testület évente a költségvetési rendeletében állapítja meg.

4. § (1) Az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót, amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává, kérelmére temetési segély illeti meg. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontjában meghatározott személyek.

(2) A temetési segély összeg kifizetését a jegyző engedélyezi, a juttatás feltételeit a közszolgálati szabályzat tartalmazza.

A nyugállományú köztisztviselők támogatásaival kapcsolatos szabályok

5. § (1) A nyugállományú köztisztviselő az önkormányzat költségvetéséről szóló, többször módosított 2/2001.(II.23.) számú rendeletben biztosított szociális keret terhére rászorultság alapján pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet a Ktv. 49/J. §-a alapján. A képviselő-testület az alábbi pénzbeli támogatásokat biztosítja:

a) eseti szociális segély,

b) temetési segély.

(2) A nyugdíjasok szociális és kegyeleti támogatása céljából évente a közigazgatási szerv költségvetésében fedezetet kell biztosítani (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.

(3) A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítását, a nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kísérését, az igényjogosultság megállapítását és a támogatások folyósítását – az illetékes bizottság bevonásával – a polgármesteri hivatali szervezet vezetője a személyügyi ügyintéző útján köteles intézni. A nyugállományú köztisztviselők szociális gondozására, a velük való kapcsolattartás biztosítására a polgármesteri hivatal bizottságot hoz létre.

(4) A bizottság tagjai sorából elnököt választ. A bizottság üléseinek összehívásáról az elnök gondoskodik. Az elnök jogosult képviselni a bizottság véleményét a szociális támogatásokról szóló döntés meghozatalával kapcsolatos eljárásban.

(5) A bizottság évente legalább kettő ülést tart. Az elnök soron kívüli döntést igénylő esetben rendkívüli bizottsági ülést is összehívhat.

(6) A bizottság és elnöke feladataival, működésével, valamint eljárásával kapcsolatos részletszabályokat a bizottság ügyrendje tartalmazza.

6. § (1) A rendelet 5. §-ának (1) bekezdésében foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő, vagy a vele közös háztartásban élő házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be.

(2) A bizottság és a Polgármesteri Hivatal Szervezési és Jogi Osztálya hivatalból is kezdeményezheti a támogatás odaítélését.

(3) A kérelmek elbírálásakor, illetve rangsorolásakor elsősorban az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelmet,

b) a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet,

c) a tartósan vagy időszakosan fennálló létfenntartási gondokat,

d) a lakásfenntartással kapcsolatos jelentkező nagyméretű közüzemi költség növekedést,

e) az egészségügyi állapotban bekövetkező súlyos egészségromlást.

(4) A kérelmekről a Polgármesteri Hivatal Szervezési és Jogi Osztálya előterjesztése alapján – a bizottság véleményének figyelembevételével – a jegyző dönt.

7. § A támogatások folyósításával, illetve biztosításával kapcsolatos feladatokat a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Terv Osztálya látja el, évente a képviselő-testület által költségvetési rendeletben biztosított pénzügyi előirányzat mértékéig.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet 2001. november 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Vasvár Város Önkormányzata 1992. évi XXIII. törvény alkalmazásának helyi feltételeiről szóló 6/1995. (II.24.) számú rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon gondoskodik.

1

A 2/A. § (1) bekezdése a Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.