Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 15/2001 (VI.26.) önkormányzati rendelete

az egyes kitüntetések adományozásáról

Hatályos: 2009. 05. 29- 2012. 08. 07 18:30

Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 15/2001 (VI.26.) önkormányzati rendelete

az egyes kitüntetések adományozásáról

2009.05.29.

Herend Város a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az egyes kitüntetések adományozásáról az alábbiak szerint rendelkezik.

Díszpolgári cím

1. § Díszpolgári cím annak adományozható, aki Herend város és polgárai számára, a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

2. § (1) A díszpolgári címet Herend Város Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a kitüntetett személy nevének e rendelet 3. számú mellékletében történő feltüntetésével adományozza. Az erről szóló díszes oklevelet és egy a nevére és kitüntető címére utaló porcelán vázát és porcelán emlékplakettet a Képviselő-testület ülésén, vagy a településen megrendezésre kerülő nemzeti, vagy települési ünnephez kapcsolódó ünnepség keretében kell átadni.

(2) A díszpolgári oklevél a város címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A díszpolgár nevére és kitüntető címére utaló porcelán váza leírását e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az emlékplakett porcelánból készül és Herend címerét, „HEREND DÍSZPOLGÁRA” feliratot tartalmazza. Az emlékplakett mintáját e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(5) A díszpolgárok névjegyzékét e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

3. § (1) A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a város tiszteletét és háláját fejezi ki, s ez a kitüntetett személynek – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – nem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.

(2) A kitüntetett személy

a) meghívandó a város ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

c) halála esetén a városi Önkormányzat költségén díszsírhelyre jogosult.

4. §1 A díszpolgári cím adományozására bármely, Herend Városában állandó lakcímmel rendelkező nagykorú személy tehet javaslatot, mely javaslathoz a Képviselő-testület megválasztott tagjai legalább egynegyedének ajánlása (aláírása) is szükséges. A javaslatot az Önkormányzat Humán Ügyek Bizottsága terjeszti a Képviselő-testület elé

5. § A Képviselő-testület a díszpolgári címmel járó oklevelet és a porcelán vázát a melléklet szerinti formában adományozza.

A település elismerő címei

6. § Évente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható, kivéve, ha a képviselő-testület posztumusz díszpolgári címet is adományoz, ebben az esetben évente két díszpolgári cím adományozható.

7. § „Herendért” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik a város fejlesztésében, közéletében kiemelkedően hasznos munkát végeztek, kivívva ezzel a város polgárainak megbecsülését.

8. § „Herend Kultúrájáért” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka valamely területén, és szakmai munkájukkal, közéleti tevékenységükkel elismerést vívtak ki szakterületükön.

9. § „Herend Művészetéért” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a művészet valamely ágában.

10. §2 Herend Oktatásáért” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik hosszú időn keresztül kiemelkedő eredményt értek el a városban az oktató-nevelő munka, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak a település ifjúságának oktatásában, nevelésében.

11. § „Herend Sportjáért” Oklevél adományozható azoknak a személyeknek, akik a város sportjáért kimagasló tevékenységet fejtettek ki vagy sportteljesítményükért példaként állíthatók a város közössége elé.

12. § (1) A „Herendért” Oklevelet, a „Herend Kultúrájáért” Oklevelet, a „Herend Művészetéért” Oklevelet, A Herend Oktatásáért” Oklevelet, valamint a „Herend Sportjáért” Oklevelet a Képviselő-testület adományozza. Az erről szóló díszes oklevelet és a kitüntetett nevére és elismerő címére utaló porcelán tányért a Képviselő-testület ülésén, vagy a településen megrendezésre kerülő nemzeti, vagy települési ünnephez kapcsolódó ünnepség keretében kell átadni.

(2) Az oklevél a város címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát, Az oklevél mintájára megegyezik a díszpolgári oklevél mintájával.

13. §3 A „Herendért” Oklevél, a „Herend Kultúrájáért” Oklevél, a „Herend Művészetéért” Oklevél, a „Herend Oktatásáért” Oklevél, valamint a „Herend Sportjáért” Oklevél adományozására bármely, Herend városban állandó lakcímmel rendelkező nagykorú személy tehet javaslatot. A javaslatot az Önkormányzat Humán Ügyek Bizottsága terjeszti a Képviselő-testület elé.

14. §4 5A 7. §-a, 8. § -a, 9. § -a, 10. § -a és 11. § -a szerinti kitüntetésekből évente legfeljebb három-három adományozható kivéve, ha a Képviselő-testület posztumusz kitüntetést is adományoz, ebben az esetben évente négy-négy kitüntetés adományozható.

A település megtisztelő címe

15. § „Tiszteletbeli Herendi Polgár” megtisztelő cím adományozható azoknak a személyeknek, akiket a képviselő-testület arra érdemesnek tart.

16. § (1) A „Tiszteletbeli Herendi Polgár” megtisztelő címet a Képviselő-testület adományozza. Az erről szóló díszes oklevelet a Képviselő-testület ülésén, vagy a településen megrendezésre kerülő nemzeti, vagy települési ünnephez kapcsolódó ünnepség keretében kell átadni.

(2) Az oklevél a város címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát, Az oklevél mintájára megegyezik a díszpolgári oklevél mintájával.

17. §6 A „Tiszteletbeli Herendi Polgár” megtisztelő címre bármely, Herend városban állandó lakcímmel rendelkező nagykorú személy tehet javaslatot. A javaslatot az Önkormányzat Humán ügyek Bizottsága terjeszti a Képviselő-testület elé.

18. § Évente legfeljebb egy „Tiszteletbeli Herendi Polgár” megtisztelő cím adományozható.

Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének a „Herend Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról” szóló 7/2003. (IV. 30.) rendelete 3. § (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép: „A település kitüntető címe: „Herend Város Díszpolgára”, melynek birtokosa egy a nevére és kitüntető címére utaló felirattal ellátott porcelán vázát (formaszáma: 06627-0-00-CFR) és emlékplakettet kap. A település elismerő címei: a „Herendért” Oklevél, a „Herend Kultúrájáért Oklevél, a „Herend Művészetéért” Oklevél, a „Herend Oktatásáért” Oklevél, valamint a „Herend Sportjáért” Oklevél, melynek birtokosa az oklevél mellett tárgyjutalomban részesül. A település megtisztelő címe: a „Tiszteletbeli Herendi Polgár”, melyet a nem herendi lakosú birtokosa oklevél formájában kap meg.”

1. melléklet

A „HEREND DÍSZPOLGÁRA” címhez járó oklevél leírása, mintája

A díszpolgári címhez járó oklevél 30x21 cm nagyságban készül, különleges papírra ezüst betűkkel, bársony mappában kerül átadásra. Az oklevél felső részén a „HEREND DÍSZPOLGÁRA” felirat. Az oklevél közepén a város címere van. Az oklevél alsó részén a díszpolgár neve és a cím elnyerésének indoklása kerül.

2. melléklet

Herend város Képviselő-testülete által adományozott díszpolgár nevére és kitüntető címére utaló porcelán váza leírása

A váza formaszáma: 6627-0-41/CFR
A váza egyik oldalán gyümölcsminta, a másikon a város címere, a címer alatti talpon a Herend Díszpolgára felirat.
A formaszám felett a talpon a kitüntetett neve és az évszám kerül feltüntetésre.

3. melléklet7

Herend város Képviselő-testülete által adományozott díszpolgári cím kitüntetettjei

Pesovár János

Kozma László

Újteleki Katalin

Kovács József

Dr. Pesovár Ernő

4. melléklet

Herend város Képviselő-testülete által adományozott díszpolgári emlékplakett leírása

Az emlékplakett porcelánból készül és Herend címerét, „HEREND DÍSZPOLGÁRA” és az adományozás éve feliratot tartalmazza.

1

Módosította a 6/2014. (VI.13.) önkormányzati rendelete 1.§-a. Hatályos 2014. június 14-től.

2

Módosította a 10/2009. (V.29.) rendelet 1.§-a. Hatályos 2009. május 29-től.

3

Módosította a 6/2014. (VI.13.) önkormányzati rendelete 2.§-a. Hatályos 2014. június 14-től.

4

Hatályon kívül helyezte a 15/2012. (VIII.7.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2012. augusztus 7. 18.30-tól.

5

Módosította a 6/2014. (VI.13.) önkormányzati rendelete 3.§-a. Hatályos 2014. június 14-től.

6

Módosította a 6/2014. (VI.13.) önkormányzati rendelete 4.§-a. Hatályos 2014. június 14-től.

7

Módosította a 8/2019.(III.20.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2019. április 27-től.