Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2001. (X. 2.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2001. 10. 02- 2014. 12. 31

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2001. (X. 2.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2001.10.02.

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - figyelemmel a helyi önkormányzatok és szerveik, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 18. §-ában meghatározott feladatkörre - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdése és a végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet rendelkezéseinek megfelelően az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Herend városában

(1) az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, a hitéleti tevékenységek, vallási szokások tiszteletben tartásával;

(2) a köztemető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása;

(3) tekintettel a helyi adottságokra, a temetési helyek kihasználásának szabályozása.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő működő vagy lezárt temető;

b) temető fenntartása: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása;

c) temető üzemeltetése: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, valamint az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása;

d) kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunytak emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége;

e) temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, a halottszállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges eszközökkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés;

f) temetkezési szolgáltató: a temetkezési szolgáltatásokat együttesen, vagy önállóan végző szolgáltató.

3. A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed Herend város közigazgatási területén található lezárt és működő köztemetőkre, azok létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

4. Általános rendelkezések

4. § Halottat elhelyezni, elhamvasztott halott maradványait elhelyezni csak a működő temetőben lehet.

5. § (1) A herendi köztemető létesítéséről, fenntartásáról Herend Város Önkormányzata gondoskodik.

(2) A működő köztemetők a Herend Város Önkormányzata tulajdonát képező Herend, (Kossuth utca) 381/2 helyrajzi számú ingatlanon lévő un. régi temető továbbá a 034/20 hrsz-ú és 034/30 hrsz-ú ingatlanokon lévő un. új temető.

(3) Herend Város Önkormányzata a köztemető üzemeltetéséről 2001. december 31-ig a Polgármesteri Hivatal, 2002. január 1-től a városgondnokság, mint részben önálló költségvetési szerv útján gondoskodik.

6. § E rendelet tekintetében lezárt a Herend, 280 hrsz-ú köztemető.

7. § A temetők működésének ellenőrzése:

(1) A temetők fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátását a jegyző ellenőrzi.

(2) A jegyző ellenőrzési jogkörében eljárva jogszabálysértés, vagy a temetőszabályzat megsértése esetén felhív a rendelkezések betartására, illetve szabálysértési eljárást folytat le.

(3) A köztemetőben vezetett nyilvántartásokba a jegyző betekinthet az ellenőrzés során, és vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

5. A temető használatának és igénybevételének szabályai

8. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

9. § (1) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(2) A köztemetőbe - bármely egyéb megkülönböztetés nélkül - az elhalálozásuk idején herendi lakosokat lehet eltemetni.

(3) Herendi lakos hozzátartozó kérelmére, egyedi elbírálás alapján a polgármester engedélyt adhat más településen lakott elhunyt temetésére. Közeli hozzátartozó (Ptk. 685. §) esetén a hozzájárulást meg kell adni.

10. § A temetői rend:

(1) A köztemető nyitva tartása: szeptember 15-március 15-ig 6.30 – 18.00-ig kivéve a mindenszentek napját megelőző hét szombatjától a mindenszentek napját követő hét vasárnapjáig tartó időszakot, amikor a nyitva tartás 6.30 – 22.00 óráig tart. március 16-szeptember 14-ig 6.30 – 20.00-ig

(2) A látogatók számára a temető bejáratánál az üzemeltető tájékoztató táblát függeszt ki a temető vázlatos térképéről és rendjéről.

(3) A temető területén kizárólag a kijelölt helyen bérleti díj megfizetése ellenében lehet temetkezési szolgáltatást reklámozni, hirdetni. A hirdetés díját a 3. sz. melléklet tartalmazza.

(4) A temető területére gépjárművel kizárólag a következő járművek hajthatnak be:

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó jármű,
b) a mozgásukban korlátozott személyeket szállító jármű,
c) azon látogatók járművei, akik sírgondozáshoz, síremlék építéséhez szükséges, nagy méretű eszközöket, anyagokat szállítanak.
A behajtást az üzemeltető engedélyezi és ellenőrzi.
(5) A temetőben 10 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyeletével tartózkodhat.
(6) A temetőbe állatot bevinni tilos, a vakvezető kutya kivételével.
(7) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.
(8) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni nem lehet. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket, vagy ezek egy részét csak az üzemeltető írásbeli engedélyével lehet kivinni.
(9) A temető területén a szemetelés tilos, bármely hulladékot az arra kijelölt gyűjtőhelyen kell elhelyezni.

11. § A rendelet hatálybalépése után ültetendő növények esetében a következő szabályokat kell alkalmazni:

(1) A ravatalozó és egyéb kiszolgáló épületek környékét parkszerűen kell kialakítani és fenntartani.

(2) A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet.

6. A temetési helyek gazdálkodásának szabályai

12. § A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) díszsírhely,

d) urnasírhely (hant nélküli),

13. § A temetési helyek megváltási díját, valamint az újraváltás díját az 1. sz. melléklet tartalmazza. A díj összegéről a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság javaslatára dönt a képviselő-testület.

14. § A sírhelyek elhelyezése:

(1) A sírhelytáblák (parcellák) között legalább 4 méter széles utat kell hagyni.

(2) A parcellákon belüli sorok közötti távolság 0,8 méter.

15. § A díszhelyek:

Herend Város Önkormányzata a "Herend Város Díszpolgára" címmel kitüntetett személyeknek díszsírhelyet adományoz.
Díszsírhelyek a temető központi fekvésű területén kijelölt temetési helyek.
A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában - az üzemeletető köteles gondoskodni.
(4) Az adományozott díszhelybe az elhalt együtt élő házastársa az egyéb előírások betartásával rátemethető.

16. § (1) A parcellákban és a sorokban az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyeket kijelölni. Ettől indokolt esetben a polgármester engedélyével az üzemeltető eltérhet.

(2) A rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik, a használati idő a következőképpen alakul:

a) egyes és kettős sírhely 25 év

c) urnasírhely 10 év

(3) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy a sírtábla nem kerül lezárásra, átrendezésre.

(4) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere vagy adásvétel tárgya nem lehet.

17. § A rátemetés során az eltemetett halott részére koporsós temetés esetén legalább 25 év, (porladási) időt kell biztosítani.

18. § Lezárt temetőben található sírhelybe rátemetni nem lehet.

19. § Építési szabályok a temető területén:

(1) Urnafülke (kolumbárium) és urnasírbolt a temetőn belül kijelölt területen, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon, építési engedéllyel építhető.

(2) A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával a földben lebomló anyaggal burkolni lehet, azonban a koporsó aljzatának a talajjal érintkeznie kell.

(3) Ülőhely, pad, egyéb, nem kegyeleti célú tárgy kihelyezése csak az üzemeltető hozzájárulásával lehetséges.

(4) A temetkezési hely műszaki állapotának nagymértékű megromlása esetén a helyreállítás a rendelkezni jogosult kötelezettsége. Ezen kötelesség elmulasztásakor az üzemeltető jelzése alapján a jegyző a kötelezettet felszólíthatja, majd veszélyelhárítás végett elrendelheti a síremlék eltávolítását, illetve a további temetkezést megtilthatja.

(5) A temetőben végzendő munka időpontját be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Az üzemeltető az építési munkákról nyilvántartást vezet, és amennyiben a munka búcsúztatást, szertartást zavarna, az építéstől való tartózkodásra hívhatja fel a bejelentőt.

(6) Az építéshez szükséges építőanyag beszállításához, az építési és bontási munkák megkezdéséhez az üzemeltető írásbeli engedélye szükséges.

(7) Az építéskor keletkezett hulladékot, törmeléket a keletkezéstől számított 3 naptári napon belül az építőnek el kell szállítania. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról a felszólítást követő egy napon belül az üzemeltető a kötelezett terhére és veszélyére gondoskodik.

(8) Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. beton) csak vaslemezen lehet előkészíteni, a maradékot a temetőből el kell szállítani.

7. A sírhelyek méretezése, a sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak és a növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

20. § A sírhelyek méretezése:

(1) A sírgödör mélysége első koporsó esetén 2,0 méter, urna földbetemetése esetén 1,00 méter.

(2) Egy koporsó rátemetésére van lehetőség (kettős sírhelynél egymás mellett kettő), ebben az esetben a felső koporsó(k) aljzatának 1,6 méter mélységbe kell kerülnie.

(3) A koporsós rátemetés után még kettő darab, egymás mellé helyezendő urnarátemetésre van lehetőség, ekkor a mélység 1,00 méter.

(4) A gyermekkoporsós sírhely mélysége 2,00 méter.

(5) A sírhelyek további méretezése:

a) a felnőtt egyes sírhely hosszúsága 2,1 méter, szélessége 0,9 méter;

b) a felnőtt kettős sírhely hosszúsága 2,1 méter, szélessége 1,9 méter;

c) a gyermek sírhely hosszúsága 1,30 méter, szélessége 0,6 méter;

d) az urnasírhely hosszúsága 1,30 méter, szélessége 0,6 méter és urnasírhelybe temethető urnák száma 2.

21. § (1) A temetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, a kegyeleti jelleggel összefüggő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét megzavaró, illetve az emlékezést sértő tárgyak és növények eltávolítására az üzemeltető jogosult.

(2) Tilos a temetési helyen, mellette, vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok és egyéb eszközök tárolása.

(3) A sírokra olyan növények telepíthetők, amelyek kifejlett magassága legfeljebb egy méter, valamint nem terjed túl a temetési hely területén. A sírokra örökzöld és lombhullató fát ültetni nem lehet.

22. § A temetési helyek gondozása során a következő körültekintő gondossággal kell eljárni:

a) a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit;

b) a tevékenység mások sírgondozási tevékenységét ne akadályozza;

c) a tevékenység az utakon való közlekedést ne akadályozza;

d) a tevékenység búcsúztatás alatt ne zavarja a szertartást;

e) a keletkező hulladékot a kijelölt gyűjtőedényekben kell elhelyezni;

f) tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

8. A köztemető üzemeltetése, a kegyeleti közszolgáltatás

23. § (1) A köztemető fenntartási és üzemeltetési költségeit az önkormányzat a következő bevételekből biztosítja úgy, hogy azok beszedését az üzemeltető számára lehetővé teszi:

a) temetési helyek megváltási és újraváltási díjai;

b) temetőfenntartási hozzájárulások díjai;

c) létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételi díjai;

d) az arra kijelölt helyre kihelyezett reklámok, hirdetések díjai.

(2) A temetési helyek megváltási és újraváltási díjainak kivételével a többi díjról tárgyév március 31-ig a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság javaslatára dönt a képviselő-testület.

(3) A díjak megállapításakor ki kell kérni az üzemeltető véleményét.

24. § A köztemető üzemeltetését a törvényben, a kormányrendeletben, valamint e rendeletben meghatározott rendelkezések szerint kell ellátni. Ennek megfelelően az üzemeltető:

a) biztosítja a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit;

c) biztosítja a ravatalozó, boncoló helyiségcsoport és ezek technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását, és működteti azokat;

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

e) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

f) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

g) kijelöli a temetési helyeket;

h) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hóeltakarítást;

i) összegyűjti és elszállíttatja a hulladékot;

j) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k) összehangolja a temetéseket;

l) gondoskodik az ügyfélfogadásról.

25. § Az üzemeltető évenként köteles a tárgyévet követő év január 31-ig a képviselő-testület Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottságának az üzemeltetési tevékenységről beszámolni.

9. A temetkezési szolgáltatások feltételei

26. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előírt engedéllyel rendelkező vállalkozók végezhetnek.

(2) A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

(3) A temetkezési szolgáltatók, valamint a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők (sírgondozás, kőfaragó, temetői szolgáltatás) minden olyan megkezdett nap után, amelyen e vállalkozási tevékenységüket végzik, temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(4) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeit bérleti díj ellenében vehetik igénybe. A ravatalozó esetén az igényt - lehetőség szerint - a használat előtt legalább 3 munkanappal előbb kell bejelenteni. A bérleti díjat az igénybevételt megelőzően kell az üzemeltető számára megfizetni.

(5) A temető-fenntartási hozzájárulás díjának és a létesítmények bérleti díjának összegét a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(6) A temető területén szolgáltatást nyújtó vállalkozók kötelesek a tevékenységük során keletkező hulladék elszállításáról gondoskodni.

10. Vegyes és záró rendelkezések

27. § Szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, amennyiben magasabb rendű jogszabály másképp nem rendelkezik, aki e rendelet 8. § (1)-(2) bekezdésében, 10. § (3)-(4) és (6)-(7) valamint (9) bekezdésében, 19. § (7)-(8) bekezdésében, 22. §-ában, továbbá a 26. § (6) bekezdésében foglalt szabályokat, előírásokat megszegi.

28. § E rendelet vonatkozásában az építéshez, létesítéshez kötött engedélyezési eljárások lefolytatására a jegyző jogosult.

29. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Herend Város Önkormányzat 3/2001. (III.14.) Ökr. számú rendeletével módosított 3/1991. (V.21.) Ökr. sz. rendelete a temetők rendjéről és a temetkezési tevékenységről.

(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

A temetési helyek megváltási díjairól és az újraváltás díjáról

egyszemélyes sírhely

25 év 3 200 Ft + áfa

kétszemélyes sírhely

25 év 6 400 Ft + áfa

Gyermeksírhely

25 év 800 Ft + áfa

Urnasírhely

10 év 1 600 Ft + áfa

2. melléklet

A temető-fenntartási hozzájárulás díjairól, a temető egyes létesítményei a vállalkozók részéről történő igénybevételének bérleti díjáról, a sírásás szolgáltatás vállalkozók részéről történő igénybevételének díjáról

A temető-fenntartási hozzájárulás díjai

a temetőben alkalmanként munkát végzők egyszeri
előre fizetendő díja.

3.000.- Ft + áfa

a temetőben rendszeres gyakorisággal munkát végzők éves, előre fizetendő díja:

30.000.- Ft + áfa

A temető egyes létesítményei vállalkozók részéről történő eseti igénybevételének bérleti díja

ravatalozó

3.000.- Ft + áfa

hűtő-tároló

800.- Ft + áfa

3. melléklet

A hirdetések és reklámok kihelyezésének díjairól

A/5 méretig

500.- Ft/hét + áfa

A/4 méretig

1.000.- Ft/hét + áfa

A/3 méretig

2.000.- Ft/hét + áfa

A/3 méretnél nagyobb felületet elhelyezni nem lehet.