Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 44/2001. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a "Herend" név felvételéről és használatáról

Hatályos: 2004. 04. 29- 2009. 09. 30

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 44/2001. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a "Herend" név felvételéről és használatáról

2004.04.29.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a képviselő-testület az alábbi rendeletet alkotja:

A közigazgatási egység nevének felvétele és használatának köre

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a jogi személyekre, és a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, valamint a természetes személyekre és a természetes személyek jogi személyiséggel nem rendelkező önkéntes társulásaira.

(2)1 Az (1) bekezdésben megnevezett személyek és szervezetek részére elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához, működésük folytatásához, az általuk készített, illetve készíttetett üzleti nyomtatványra, védjegyre, szabadalom címébe, áru bélyegre, áru minta- és árujelzésre, ipari mintára (formatervezett mintára), kereskedelmi üzlet elnevezésébe, sajtótermék címfeliratába a Herend név, illetve annak bármely toldalékolt, összetett vagy hozzákapcsolt közszóval ellátott formájának felvétele, illetve használata a képviselő-testület engedélyéhez kötött (a továbbiakban: névhasználati engedély).

(3) A (2) bekezdésben meghatározott bármely megjelölés vagy név felvételét és használatát csak azok kérhetik, akiknek székhelye Herend közigazgatási területén van.

(4) Települési érdekből a kerámia és porcelángyártás, valamint értékesítés tevékenységi körökben a Herend név használata kizárólag a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt-t illeti meg.

A közigazgatási egység név felvételének és használatának engedélyezése

2. § (1) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott közigazgatási megjelölés vagy név felvétele és használata iránti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, székhelyét,

b) a kérelmező tevékenységi körét,

c) a használat célját és módját,

d) a használat időtartamát.

3. § (1) A kiadott engedély érvényessége szólhat:

a) tevékenység folytatásának időtartamára,

b) meghatározott időpontig történő felhasználásra,

c) egy alkalomra.

(2) Amennyiben dísztárgy, embléma, kiadvány vagy termék megjelölését szolgálja az 1. § (2) bekezdésében meghatározott közigazgatási egység név, úgy annak tervét a kérelemhez csatolni kell.

4. § (1) A közigazgatási egység nevének felvételére és használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult megnevezését és székhelyét,

b) az engedélyezett felvétel vagy használat céljának meghatározását,

c) az engedély érvényességének időtartamát,

d) a felvétel és használat módjával kapcsolatos esetleges egyéb kikötéseket és előírásokat.

(2) A közigazgatási megjelölés vagy név engedélyezett használatának ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

5. § Az engedély kiadása megtagadható:

a) ha a használat vagy annak módja és körülményei Herend Város Önkormányzata és a város lakossága jogait, jogos érdekeit sértené, vagy veszélyeztetné,

b)2 ha ugyanazon vagy hasonló tevékenység gyakorlásához már névhasználati engedélyt adott ki, vagy a nevet már valaki jogszerűen használja.

c) egyéb, különösen indokolt esetben.

6. § (1) A kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha a használat, vagy annak célja, módja és körülményei a Herend Város Önkormányzat és a város lakossága jogait, jogos érdekeit sérti, vagy veszélyezteti.

(2) A kiadott engedélyt vissza lehet vonni, ha a felhasználó az engedélyben meghatározott feltételeket, előírásokat megsérti.

7. § A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

8. § (1) Aki a közigazgatási megjelölést, vagy nevet e rendelet hatálybalépése előtt jogszerűen felvette, és folyamatosan használja, utólagos engedély iránti kérelem benyújtására nem köteles.

(2) E rendelet hatályba lépése előtt felvett közigazgatási megjelölés, vagy név használatát az engedélyező a jövőre nézve megtilthatja, ha

a) a használat vagy annak módja, célja és körülményei Herend Város Önkormányzat, vagy a város lakossága jogait, jogos érdekeit sérti, vagy veszélyezteti,

b) ha a használó mások névhasználathoz fűződő jogait sérti.

Szabálysértés

9. §3 Szabálysértést követ el és 30.000,- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a közigazgatási megjelölést, vagy nevet az 1. § (2) bekezdésében meghatározott engedély nélkül veszi fel, vagy a 4. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően használja.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A 2. §, 3. §, 4. § és 5. § rendelkezései azon intézményekre, társaságokra, vállalatokra, illetve szervezetekre nem vonatkoznak, amelyeket a névviselésre Herend Város Önkormányzata, Herend Nagyközség Tanácsa e rendelet hatályba lépését megelőzően feljogosított.

1

Az 1. § (2) bekezdése a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § b) pontja a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.