Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a települési köztisztasággal összefüggő feladatok végrehajtásáról

Hatályos: 2012. 05. 31 23:00

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2004. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

a települési köztisztasággal összefüggő feladatok végrehajtásáról

2012.05.31.

Herend Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 254. § (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Herend város közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlanok tulajdonosaira - állami tulajdon esetén az ingatlan kezelőjére - használójára, haszonélvezőjére (a továbbiakban együtt: tulajdonosra), valamint azokra a természetes személyekre, jogi személyekre, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, egyéb gazdálkodó szervezetekre és egyéb személyi egyesülésekre terjed ki, amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak és/vagy tevékenykednek.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokkal összefüggő tevékenységekre.

II. Fejezet

Közterületek és közforgalmú területek tisztántartása

2. § (1) A közterület - ideértve a rajtuk lévő nyílt árkokat és ezek műtárgyait is - szervezett, rendszeres tisztán tartásáról és az ott keletkezett települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység ellátásáról a jelen rendelet 2. §-ának (2) bekezdésében, továbbá 3. § (1), (3), (4), (5) bekezdéseiben meghatározott esetek kivételével Herend Város Önkormányzata gondoskodik az általa létrehozott költségvetési szerv a Városgondnokság útján.

(2) A tulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg ha járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület);

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá

c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáltató terület tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

3. § (1) A szórakoztató-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt - ettől eltérő megállapodás kivételével - a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.

(2) Minden olyan területen, illetőleg létesítményben, ahol tömegforgalom bonyolódik le, a tulajdonos köteles a várható forgalomnak megfelelő mennyiségű közhasználatú hulladékgyűjtő tartály elhelyezéséről, javításáról, pótlásáról, továbbá a rendszeres kiürítéséről a tisztán tartásáról gondoskodni.

(3) A közterület rendeltetéséről eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka, stb. céljára) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.

(4) Közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése és a szükséges takarítás elvégzése annak a kötelezettsége, akinek a tevékenysége következtében a szennyeződés keletkezett.

(5) Ha bármely jármű üzemeltetése során a közterületet beszennyezi (szállított anyag lehullása, kifolyása, olajfolyás, stb.) a jármű vezetője haladéktalanul köteles a szennyeződés eltávolításáról gondoskodni.

4. § (1) A tisztán tartási kötelezettség magában foglalja az egyes ingatlanok és közterületek tisztítását, hó- és síkosság mentesítését, illetőleg por-, valamint gyommentesítését.

(2) Ha az ingatlan tulajdonosa ezen rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt tisztán tartási kötelezettségének nem tesz eleget, az ingatlan tulajdonosát a gondozatlan járda terület tisztán tartására, hótól vagy jégtől való megtisztítására, portalanítására a polgármester átruházott hatáskörben kötelezi.

5. § (1) Közterületen üres göngyöleget tárolni tilos!

(2) A szeméttároló edények tartalmát közterületre kiszórni tilos!

(3) Járdát, úttestet, parkterületet és egyéb közterületet vizelettel, emberi, állati ürülékkel beszennyezi, vagy ilyen anyagot a víznyelő aknába önteni tilos!

(4) A közterületen gépjárművek mosása - erre alkalmas helyen - csak karosszéria felsőmosással, vödörből, mosószer használata nélkül vagy környezetre nem káros mosószerrel végezhető.

(5) Az alváz mosása közterületen tilos! A mosással okozott szennyeződést és a csúszásveszélyt haladéktalanul meg kell szűntetni. Tömegközlekedési útvonalakon, valamint főútvonalak mentén gépjárművet mosni tilos!

III. Fejezet

A köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

6. § (1) Jelen rendeletben foglalt szabályok érvényesítésével kapcsolatos ellenőrzési tevékenységet a Polgármesteri Hivatal látja el az állományába tartozó Közterület Felügyelő útján.

(2)1

(3) A (2) bekezdés szerinti helyszíni bírságot a közterület felügyelő szabhatja ki.

IV. Fejezet

Vegyes és értelmező rendelkezések

7. § (1) Köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás, stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztán tartása.

(2) Közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark), továbbá az építmények közhasználatára átadott része (épület árkád alatti járda alul- és felüljáró)".

(3) Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, portalanítása, a hó eltakarítása és a síkosság elleni védekezés.

V. Fejezet

Hatályba léptető rendelkezések

8. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Herend Községi Közös Tanács "köztisztaságról" szóló 2/1980. (X. 29.) rendelete, és a Herend Nagyközség Önkormányzata "a közszolgáltatásról" szóló 9/1996. (IX. 24.) rendelete hatályát veszti.

1

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet 1.§ (5) bekezdése