Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 4/2018 (II.15.) önkormányzati rendelete

Herend Város Önkormányzatának 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 04. 14- 2018. 05. 30

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§ A rendelet hatálya Herend Város Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), mint a költségvetési szervek gazdálkodásának szabályi alapján gazdálkodó egyéb törzskönyvi jogi személyre, a Polgármesteri Hivatalra, mint gazdasági szervezettel rendelkező és az önkormányzat által irányított gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervekre (a továbbiakban együtt: költségvetési szerv) terjed ki.


2. § (1) A Képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat címrendjében önálló címet alkot a

a) Herendi Polgármesteri Hivatal,

b) Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde

c) Herendi Művelődési Ház

d) Herendi Városüzemeltetési Közszolgáltató Intézmény


2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege


3. § [1](1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetésének

            a) bevételi főösszegét 1 168 180 143 Ft-ban, ebből

                        aa) a költségvetési bevételek előirányzatát               431 860 772 Ft-ban,

                        ab) a finanszírozási célú bevételek előirányzatát       736 319 371 Ft-ban,

           

            b) kiadási főösszegét1 168 180 143 Ft-ban, ebből

                        ba) költségvetési kiadások előirányzatát                   1 161 476 607 Ft-ban,

                        bb) finanszírozási kiadások előirányzatát                         6 703 536 Ft-ban

            állapítja meg. 


(2) Az önkormányzat összevont bevételi és kiadási előirányzatainak pénzforgalmi mérlegét az 1. melléklet tartalmazza.


[2](3) A Képviselő-testület a működési célú költségvetési bevételek összegét 399 496 034 Ft-ban, a működési célú költségvetési kiadások összegét 539 785 002 Ft-ban állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület a felhalmozási célú költségvetési bevételek összegét 32 364 738Ft-ban, a felhalmozási célú költségvetési kiadások összegét 621 691 605Ft-ban állapítja meg.


(5) A Képviselő-testület a működési költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát belső finanszírozási célú bevétel igénybevételével biztosítja, úgy, hogy az előző évi költségvetési maradvány összegéből 140 288 968 Ft-ot működési célra engedélyez felhasználni.


(6) A Képviselő-testület a felhalmozási célú költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát belső finanszírozási célú bevétellel, az előző évi felhalmozási célú 589 326 867 Ft költségvetési maradvány igénybevételével biztosítja.



(7) A költségvetés működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegszerűen a 2. és a 9. melléklet tartalmazza.


3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai


4. § (1) A Képviselő-testület a 3. §-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti részletezését a 3. melléklet, a költségvetési szervek bevételeit forrásonként a 4. melléklet szerint állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület az önkormányzat és a költségvetési szervek működési és felhalmozási célú kiadásait jogcímenként és kiemelt előirányzatonként az 5. melléklet szerint állapítja meg.


(3) A Képviselő-testület a felhalmozási célú feladatok kiadásai előirányzatát a 6. melléklet szerint állapítja meg.


(4) A Képviselő-testület az önkormányzat pénzeszköz átadásait, nyújtott támogatásai, valamint a közvetetten nyújtott támogatásai összegét a 7. illetve a 8. melléklet szerinti állapítja meg.


(5) A Képviselő-testület az önkormányzat és a költségvetési szervek éves létszám-előirányzatát, a közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzatával együtt a 10. melléklet szerint állapítja meg.


(6) A Képviselő-testület a 2018. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a 11. mellékletben foglaltak szerint, a közvetett támogatásokat a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.


(7) A központi költségvetésből az önkormányzatot megillető általános működési és ágazati feladattok támogatási jogcímét és összegét tájékoztató jelleggel a 12. melléklet tartalmazza.


(8) A Képviselő-testület az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló fizetési kötelezettségét és a költségvetési évet követő 3 évre várható saját bevételek összegét a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.


(9) Az önkormányzat 2018.-2021. évekre tervezett bevételi és kiadási előirányzatát tájékoztató jelleggel a 14. melléklet tartalmazza.


(10) A Képviselő-testület a költségvetési szervek költségvetését a

a) Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde vonatkozásában a 15. melléklet,

b) Herendi Művelődési Ház vonatkozásában a 16. melléklet,

c) Herendi Polgármesteri Hivatal vonatkozásában a 17. melléklet,

d) Herendi Városüzemeltetési Közszolgáltató Intézmény vonatkozásában a 18. melléklet

e) az Önkormányzat, mint költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat alkalmazó egyéb jogi személyre vonatkozóan a 19. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


(11) A Képviselő-testület az önkormányzat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatait feladatonkénti bontásban költségvetési szervenként a 20.,20.1.,20.2.,20.3,20.4.,20.5., mellékleteben foglaltak szerint hagyja jóvá.


4. Tartalékok


5. § [3](1) A Képviselő-testület a 2018. évi költségvetésében 8 600 000 Ft egyensúlyi tartalékot, 100 084 996 Ft működési és 599 611 292 Ft felhalmozási céltartalékot állapít meg.


(2) A céltartalék feladatonkénti részletezését a 21. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


(3) A Képviselő-testület a felhalmozási céltartalék felhasználásáról szóló döntést a polgármester hatáskörébe ruházza át.


(4) A (3) bekezdésben foglaltak alapján hozott döntésekről a költségvetési rendelet módosításával egyidejűleg a Képviselő-testület felé be kell számolni.


5. Forgalomképes vagyon hasznosítás


6. § (1) A Képviselő-testület értékesítésre kijelöli a Herend „B” lakóövezetbe tartozó közművesített forgalomképes ingatlanait.


(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az értékesítésre kijelölt ingatlanokat a Képviselő-testület minimum vételár megállapítására vonatkozó határozata alapján pályázati eljárás (versenyeztetés) lefolytatása nélkül értékesítse.


6. A költségvetés végrehajtásának szabályai


7. § A költségvetési rendelet módosításáról, a kiadási és bevételi kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításról a 8. § -ban foglalt kivételekkel a Képviselő-testület dönt. A költségvetési rendelet módosítására az I. negyedév kivételével negyedévente, a II. negyedévben június 30-ig, a III. negyedévben szeptember 30-ig, az utolsó módosítására – december 31-i hatállyal – legkésőbb a tárgyévet követő évben az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig kerül sor.


8. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározottak szerint kell működniük, a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.


(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.


(3) Az Áht. végrehajtási rendelete 35. § alapján, a kiemelt előirányzatok és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok közötti átcsoportosítás lehetőségét a Kormány rendeletben határozza meg.


(4) Az Áht. végrehajtási rendelete 30. § (3) bekezdése szerint a költségvetési bevételi előirányzatok – Kormány rendeletében és a 31. § (1) bekezdésében meghatározott kivételekkel – kizárólag azok túlteljesítése esetén növelhetők, és a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell.

(5) A többletbevételek felhasználásáról – a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján – a Pénzügyi-, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság dönt.


(6) Az önkormányzati költségvetési szervek feladataik színvonalasabb ellátása érdekében – alapfeladatukhoz kapcsolódóan pályázhatnak, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhatnak el, azokat saját hatáskörben felhasználhatják.


(7) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználásához kapcsolódó módosításokat kötelesek a felügyeleti szervnek 60 napon belül beterjeszteni, melyről a polgármester a Képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja.


(8) A Képviselő-testület a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokkal a költségvetési rendeletet a 7. §-ban meghatározott időpontban módosítja.


9. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat bevételei és kiadási előirányzatának módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítására esetenként és intézményenként vagy kormányzati funkciónként 2 000 000 Ft összegig.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt előirányzat-módosításról, átcsoportosításról a Képviselő-testületnek be kell számolni, melyekkel a Képviselő-testület a költségvetési rendeletet a 7. §-ban meghatározott időpontokban módosítja.


10. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetésben beruházásonként, felújításonként jóváhagyott költségvetési kiadási előirányzatok terhére a lefolytatott beszerzési, közbeszerzési eljárás nyertesével az önkormányzat képviseletében szerződést kössön.


11. § (1) Az önkormányzati saját forrás igénnyel járó pályázat benyújtásához a Képviselő-testület előzetes döntése szükséges. A saját forrást nem igénylő pályázatok benyújtására a költségvetési szervek vonatkozásában a szerv vezetője jogosult.


(2) Az olyan pályázatok benyújtásához, ahol a saját forrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a Képviselő-testület dönt.


(3) Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a Képviselő-testület határozattal dönt.


(4) A költségvetési szervek éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.


12. § (1) A költségvetési szervek a maradványt, ezen belül a személyi juttatásokra fordítható maradványt a Képviselő-testület jóváhagyását követően használják fel.


(2) A maradvány elszámolás során a költségvetési szerveket nem illeti meg

végleges feladatelmaradás miatti összeg,

az Önkormányzat költségvetéséből meghatározott célra rendelkezésre bocsátott összeg:

ba) a közüzemi díjak kiadásainak előirányzat-maradványa,

                       bb) a karbantartási feladatok kiadásainak előirányzat-maradványa

                       bc) az élelmezési feladatok kiadásainak előirányzat-maradványa,

                       bd) az ellátottak juttatásai előirányzat-maradványa,

                be) a céljelleggel biztosított személyi juttatások és azok járulékának maradványa,

az év közben engedélyezett létszámnövekedéshez juttatott előirányzat-növekményből fel nem használt összeg,

a személyi juttatások közterhei maradványának azon része, mely nem kapcsolódik személyi juttatásokra jóváhagyott pénzmaradványhoz,

a gazdálkodási szabályok megsértéséből származó maradvány,

azon kötelezettségvállalással terhelt maradvány, melynél a teljesítés a tárgyévet követő évben június 30-ig nem történik meg,

az Önkormányzat zárszámadási rendeletében jóváhagyott, a költségvetési szerveknek járó maradványon felüli összeg.


(3) A felhasználási kötöttséggel járó és a központi hozzájárulások évközi lemondásával és elszámolásával összefüggő befizetési kötelezettséget minden ágazatnak saját forrásból kell fedeznie, arra maradványt terhelő befizetési kötelezettség írható elő.


13. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat számláin lévő- átmenetileg szabad pénzeszközök elkülönített (lekötött) betétként történő elhelyezésére vagy államilag garantált forgatási célú értékpapírok vásárlására.


(2) A költségvetési szervek pénzellátását a Polgármesteri Hivatal kincstári finanszírozásban, időarányosan biztosítja.


14. § (1) A Képviselő-testület a polgármester és a köztisztviselők cafeteria-juttatásának 2018. évi éves bruttó összegét 200 000 Ft-ban állapítja meg.


(2) Az önkormányzati költségvetési szervek vezetői jogosultak a Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzat terhére a költségvetési szervek állományába tartozó közalkalmazott és munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavégzési kötelezettség alatt álló foglalkoztatottak részére - a közfoglalkoztatottak kivételével - béren kívüli juttatást biztosítani, melynek összege nem haladhatja meg személyenként a bruttó 200 000 Ft/év előirányzatot.


(3) A Képviselő-testület a nyugállományú köztisztviselők szociális és kegyeleti támogatására 2018. évben 5 000 Ft szociális keretet állapít meg.


15. § (1) Az önkormányzati biztos kirendelésére az Áht. rendelkezései az irányadóak.


(2) A költségvetési szervek kötelesek az általuk elismert és esedékességet követő 30 napon túli tartozásállomány hó végi alakulásáról adatot szolgáltatni.


(3) Az önkormányzati biztos kirendelésével összefüggő valamennyi kiadás – költségvetési szervet terhelő, az önkormányzati biztos kezdeményezésére felbontott, megszüntetett, módosított szerződésekkel összefüggésben keletkező kiadásokat kivéve – az önkormányzat költségvetését terheli.


7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


16. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.


(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzésről államháztartási szervezeten kívüli megbízással gondoskodik. Az Önkormányzat 2018. évben a belső ellenőrzési feladatok ellátásával a Starkné Rezeli Erzsébet (8248 Nemesvámos, Dózsa Gy. út 4.) belső ellenőrt bízta meg.


8. Záró rendelkezések



17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2018. január 1-jétől kell alkalmazni.



Jánszky Lajos László                                                           Dr. Jáger György

                                              polgármester                                                                          jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 9/2018 (IV.13.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2018.április 14-től

[2]

A rendelet szövegét a 9/2018 (IV.13.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2018.április 14-től

[3]

A rendelet szövegét a 9/2018 (IV.13.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2018.április 14-től