Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 13/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 06. 06- 2021. 11. 10

Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 13/2019. (VI.5.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.06.06.

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) az önkormányzat által fenntartott és működtetett közművelődési intézményre,

b) a közművelődési tevékenységet ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre,

c) a közművelődési megállapodást kötő jogi, vagy természetes személyekre,

d) a közművelődéi szolgáltatást igénybe vevőkre.

(2) Minden helyi lakosnak és közösségnek joga van ahhoz, hogy azonos feltételek mellett vegye igénybe a közművelődési alapszolgáltatásokat.

2. A közművelődési alapszolgáltatások köre, az önkormányzat által vállalt közművelődési feladatok

2. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

3. § (1) Az önkormányzat a 2. § a) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatás keretében:

a) művelődő közösségnek a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőséget teremt,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

d) helyet biztosít a szabadidő kulturált eltöltéséhez,

e) ösztönzi és támogatja a művészeti csoportok, műkedvelő közösségek és amatőr csoportok tevékenységét, segíti a népművészet megismertetését.

(2) Az önkormányzat a 2. § b) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatás keretében:

a) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

b) a gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

c) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

d) az egyetemes és nemzeti kultúra értékeit a fiatalok körében népszerűsíti,

e) (3) Az önkormányzat a 2. § c) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatás keretében:

f) iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat, képzési alkalmakat szervez,

g) iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző szakkörök, klubok, közösségek megalakulását, tevékenységét szervezi, támogatja azok megvalósítását,

h) ismeretterjesztő alkalmakat szervez, támogatja azok megvalósítását és ismeretszerző lehetőségeket teremt,

i) hozzásegít az elektronikus közszolgáltatások megismeréséhez, a digitális világban történő eligazodáshoz, az ezeket szolgáló eszközök alkalmazásához.

(4) Az önkormányzat a 2. § d) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatás keretében:

a) a város helytörténeti, művészeti értékeinek feltárása, bemutatása és megőrzése, a lokálpatriotizmus erősítése,

b) a népművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ez irányú munkáját,

c) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket szervez,

d) részt vesz a testvérvárosi kapcsolatok szervezésében, segíti a kultúrák egymás közti megismerését, megértését

e) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a helyi közösségek bevonásával szervezi az állami, nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepeket,

f) a helyi nemzetiségi közösségek bevonásával a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket szervez.

(5) Az önkormányzat a 2. § e) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatás keretében:

a) képzőművészet, a zeneművészet, a táncművészet, a színház- és bábművészet, a versmondás, a film-és médiaművészetek, az irodalom területén tevékenységet folytató amatőrművészeti csoportot, szakkört, klubot szerez, elősegíti azok létrejöttét, támogatja azok működését,

b) művészeti ismeretterjesztést folytat a művészek és a közönség találkozásainak megszervezésével, koncertek, kiállítások rendezésével.

(6) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokon túl ellát egyéb közművelődést segítő tevékenységet, ennek keretében

a) számítógép, internet használati lehetőségek biztosítása a könyvtárban,

b) közérdekű, közhasznú kiállítások, aktuális börzék szervezése,

c) település művészeti csoportjainak menedzselése,

d) kapcsolattartás és együttműködés a Herendi Porcelánművészeti Múzeummal.

(7) Az önkormányzat könyvtári szolgáltatási rendszer keretében könyvtárat működtet az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szakmai felügyelete mellett, valamint tájház keretein belül közérdekű muzeális és közgyűjteményi feladatot lát el.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat a fenntartásában működő Pesovár Ernő Művelődési Ház (8440 Herend, Kossuth u. 136.) (a továbbiakban: művelődési ház) és a telephelyeként működő Közösségi és Tájház (8440 Herend, Kossuth u. 45.), mint művelődési ház típusú közművelődési intézmény útján látja el, amely szakmailag önállóan látja tevékenységét.

(2) A művelődési ház gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv, gazdasági feladatait a Herendi Polgármesteri Hivatal látja el.

(3) Az önkormányzat egyes közművelődési alapszolgáltatásainak ellátásába más önkormányzati, nem közművelődési alapfeladatú intézményt is bevonhat.

(4) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) a német nemzetiségi önkormányzattal,

c) a városban tevékenységet folytató közművelődési célú társadalmi és civil szervekkel,

d) a közművelődési feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel,

e) a városban kulturális tevékenységet végző gazdasági társaságokkal, magánszemélyekkel,

f) az egyházakkal.

4. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatainak ellátásának pénzügyi fedezetét az éves költségvetésben meghatározott keretek között biztosítja.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának forrásai:

a) a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás,

b) a pályázati úton elnyert támogatás,

c) önkormányzati költségvetési forrás,

d) az intézmény saját bevétele,

e) az államháztartáson kívüli forrásból származó egyéb támogatás.

(3) Az önkormányzat közművelődési intézménye feladatai színvonalasabb ellátása érdekében tevékenységi körében pályázhat.

(4) A pályázat benyújtásához, a pályázat elnyeréshez szükséges önrész biztosításához az Önkormányzat hozzájárulást ad.

(5) Az önkormányzat a közművelődési és egyéb kulturális tevékenységet folytató civil szervezeteknek pályázati úton vagy kivételesen kérelemre támogatást nyújthat. A támogatási keret összegét a képviselő-testület az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében határozza meg.

(6) A támogatásban részesülők az önkormányzatnak a támogatás felhasználásáról be, illetve elszámolási kötelezettséggel tartoznak.

(7) A Képviselő-testület tárgyévre vonatkozóan külön határozatban állapítja meg a herendi székhelyű civil szervek részére történő ingyenes helyiséghasználatot.

(8) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a művelődési ház típusú közművelődési intézmény fenntartásához, illetve a 2. § szerinti közművelődési alapszolgáltatások és további feladatainak teljesítéséhez szükséges jogszabályban előírt személyi és tárgyi feltételeket.

(9) Az önkormányzat a város kiemelt közművelődési nagyrendezvényeinek finanszírozását a tárgyévi költségvetésébe beépíti.

5. A közművelődési megállapodás megkötésének feltételei

6. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai elvégzésére, a művelődési ház működtetésére közművelődési megállapodást köthet természetes és jogi személyekkel.

(2) A közművelődési megállapodással ellátandó feladatra nyilvános pályázatot kell kiírni a pályázati és a megállapodási feltételek pontos megjelölésével.

(3) A pályázati és elbírálási határidő egyaránt 30 nap.

(4) A pályázatokat szakértői bizottsággal kell véleményeztetni, melynek tagja a Nemzeti Művelődési Intézet által delegált szakértő.

6. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti a Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 12/2016.(VI.6.) önkormányzati rendelete.