Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 15/2019 (VII.31.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 23/2017 (XII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 08. 01- 2019. 07. 31

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Eljr.) 43/A. § (6) bekezdés és a 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró

  • Veszprém Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítész,
  • NMHH Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Soproni Hatósági Iroda,
  • Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális, Beruházásokért Felelős Államtitkárság (világörökség védelme),
  • Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság,
  • a partnerségi egyeztetés szabályai szerinti partnerek

véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§ (1) Herend Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 23/2017. (XII.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 28.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Közterületen csak az önkormányzat által közterület használati engedélyezési eljárás során előzetesen engedélyezett tér- és utcabútor, valamint információs kiegészítő elemek helyezhetők el.”


(2) A Rendelet 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az eljárást az Eljr. 26/A. § (1)-(2) bekezdésében előírt módon, és adattartalommal, valamint mellékletekkel együtt lehet kezdeményezni.”


2.§  A Rendelet 32. alcím címe helyébe a következő cím lép:

„32. Településképi kötelezési eljárás és településkép-védelmi követelmények megszegése esetén alkalmazható bírság”


3.§ (1) A Rendelet 36.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36.§ (1) A polgármester településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – az e rendeletben megfogalmazott településképi követelmények be nem tartása esetén az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti.

(2) Településképi kötelezési eljárást kell lefolytatni:

a) a rendelet előírásainak nem megfelelően megvalósított, az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság hatáskörét nem érintő, nem építési engedély vagy tudomásulvétel köteles és nem településképi bejelentési eljáráshoz kötött építési tevékenység esetében a helyi építészeti értékvédelemmel összefüggő kötelezettségek teljesítésére az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására vonatkozóan, különösen az épületek jó-karbantartása érdekében, valamint

b) a településképi bejelentési eljáráshoz kapcsolódóan

ba) a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,

bb) a településképi bejelentés elmulasztása,

bc) a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó és más hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységnek a településképi bejelentést követően, a tevékenység végzésének polgármesteri megtiltására nyitva álló 8 napos határidőn belül megkezdett építési tevékenység esetén.

(3) A településképi kötelezési eljárás hivatalból indul.

(4) A polgármester a településképi kötelezési eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szerint folytatja le.

(5) A településképi kötelezésről a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településképi kötelezettségről szóló határozat formájában.”


4.§ A Rendelet a következő 36/A.§-sal egészül ki:

„36/A.§ (1) A településképi követelmények megszegése vagy végre nem hajtása esetén e magatartás elkövetőjével szemben településképi bírság szabható ki.

(2) 10.000,-Ft bírsággal sújtható, aki

a) a kötelező szakmai konzultáció kezdeményezését elmulasztja,

b) a településképi bejelentési kötelezettségét elmulasztja,

c) a településképi bejelentési eljárásban a döntéshozatalt megelőzően megkezdi az adott építési tevékenységet.

(3) A (2) bekezdés a), b), c) pontjaiban meghatározott mulasztásokon kívül a cselekmény vagy mulasztás súlyától függően 50.000 – 200.000 forint bírsággal sújtható, aki a településképi kötelezettség szegést a történeti településközponti vagy védett területen kívül követi el.

(4) A (2) bekezdés a), b), c) pontjaiban meghatározott mulasztásokon kívül a cselekmény vagy mulasztás súlyától függően 50.000 – 500.000 forintig terjedő bírsággal sújtható, aki a településképi kötelezettségszegést helyi védelem alatt álló épületen vagy védett területen követi el.

(5) A kiszabott bírság összege a (3) és (4) bekezdés szerint kiszabott bírság összege 50%-kal enyhíthető, ha a kötelezett a jogerős végzésben foglalt kötelezettségének határidőn belül eleget tett.

(6) A bírságot a polgármester jogosult kiszabni.”


5.§ (1) A Rendelet a 36/A.§-t követően a következő 33. alcímmel egészül ki:

„33. Felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények elhelyezésére vonatkozó közös szabályok”

(2) A Rendelet a következő 36/B. §-sal egészül ki:

„36/B. § (1) Közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a településképi megjelenésre és az esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni.

(2) A belterületen – a 8. számú főútvonal és a Vasút utca 2.-től a Vasút utca 18.-ig, továbbá a Kossuth utca 134.-től a Fasor u. 2/A.-ig, és az 551/6 hrsz.-ú ingatlanok által lehatárolt telektömbben, valamint a Hóvirág utcában – tervezett közép- és kisfeszültségű villamoshálózatot, a közvilágítás táphálózatát, a táv- és hírközlés hálózatát megépíteni csak alépítményben vagy földalatti kialakítással lehet, kivéve a közvilágítás szakaszos pótlását.

(3) A terepszint alatti közművezetékek területtakarékos elhelyezésével a fasorok, közcélú növényzetek elhelyezhetőségének, a meglévő fás növényzet védelmének lehetőséget kell biztosítani.”


6.§ A Rendelet 7. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


7.§ (1) Hatályát veszti a Rendelet

a) 1.§ 10. pontja,

b) 6.§ (8)-(9) bekezdése,

c) 32.§-a,

d) 34.§ (2) bekezdése.


 (2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Jánszky  Lajos László                                                    Dr. Jáger György

polgármester                                                                  jegyző


Mellékletek