Herend Város Önkormányzat Polgármesterének 11/2020 (IV.16.) önkormányzati rendelete

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet fennállása alatt a közösségi együttélés szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 17- 2020. 06. 16

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró polgármester a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdés szerinti hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020.(III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 8. § (2) bekezdése és 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Mötv. 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Herend Város Önkormányzat Polgármestere a Kormány által a koronavírus-járványra tekintettel kihirdetett veszélyhelyzet időtartamára, a járvány megfékezése érdekében a Herend város közigazgatási területén tartózkodó természetes személyek számára a város közigazgatási területén levő kereskedelmi üzlethelyiségek és a gyógyszertár látogatásakor egészségügyi maszk – annak hiányában orrot, arcot takaró sál, kendő – viselését rendeli el.

(2) Az egészségügyi maszk viselési kötelezettség a belépő, és ott tartózkodó személyekre a zárt térben történő tartózkodásuk idejére terjed ki.

2. § Herend Város Önkormányzata az e rendelet 1. §-ában meghatározott közösségi együttélési szabály betarthatósága érdekében a város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezők számára egészségügyi maszkot biztosított.

3. § (1) E rendelet 1. §-ában meghatározott előírás megsértése a közösségi együttélés szabályai megszegésének minősül, amelyre tekintettel közigazgatási hatósági eljárás indítására – átruházott hatáskörben – a jegyző jogosult.

(2) Az eljárás bejelentésre vagy a hatóság részéről eljáró személy észlelése alapján hivatalból indul.

(3) Az eljárás során figyelmeztetés alkalmazható, illetve ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(4) Az eljáró hatóság az 1. §-ban meghatározott előírást megsértő személyt figyelmezteti, ha annak visszatartó ereje feltételezhető. Nem alkalmazható figyelmeztetés, ha a természetes személy a kötelezettségszegést megelőző egy éven belül a közösségi együttélés szabályait megsértette.

(5) A közösségi együttélés szabályai megsértése miatt kiszabott közigazgatási bírságot az azt megállapító határozat véglegessé válásától számított nyolc napon belül kell megfizetni az Önkormányzat 11748007-15734068-08800000 számú pénzforgalmi számlájára.

4. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet a veszélyhelyzet megszüntetése napján hatályát veszti.


Jánszky Lajos László
polgármester

Dr. Jáger György
jegyző