Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

Herend Város Önkormányzatának 2023. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 02. 14

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

Herend Város Önkormányzatának 2023. évi átmeneti gazdálkodásáról1

2023.01.01.

Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában és az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Herend Város Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), mint a költségvetési szervek gazdálkodásának szabályai alapján gazdálkodó egyéb törzskönyvi jogi személyre, a Polgármesteri Hivatalra, mint gazdasági szervezettel rendelkező és az önkormányzat által irányított gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervekre (a továbbiakban együtt: költségvetési szerv) terjed ki.

(2) Herend Város Önkormányzata a 2023. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadásáig terjedő időszakra a gazdálkodás zavartalan biztosítása érdekében felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzatot megillető bevételeket folytatólagosan beszedje és az önkormányzat kiadásait a 2. §-ban foglaltak szerint teljesítse.

2. § (1) Az átmeneti gazdálkodás időszakában

a) kiadás csak az előző évi eredeti kiadási előirányzatokon belül, időarányosan, illetve folyamatos feladatellátás biztosításához szükséges mértékig teljesíthető,

b) a polgármester jogosult Herend Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésről szóló 3/2022. (II.15.) rendelet alapján tett kötelezettségvállalásokból és a megkötött szerződésekből eredő fizetési kötelezettségek teljesítésére.

c) fejlesztés és felújítás tekintetében új feladatra kötelezettség nem vállalható, kivéve pályázati fonás terhére,

d) az alapműködésen kívüli kötelezettségvállalás csak pályázati forrás terhére, annak kiutalását követően teljesíthető,

e) a polgármester jogosult a költségvetési szervek részére az alapműködéshez szükséges pénzügyi források biztosítására,

f) a célra, feladatra kapott forrásokon kívüli előző évi szabad maradványok terhére, annak jóváhagyásáig kötelezettség nem vállalható,

g) támogatások a Képviselő-testület, bizottságok döntése alapján a 2022. évben megkötött szerződések, megállapodások szerint teljesíthető.

h) Az ellátottak pénzbeli juttatásai a 2022. évi előirányzatok időarányos szintjéig, illetve a jogszabályon alapuló kötelezettségek mértékéig teljesíthetők.

(2) A közigazgatási és önkormányzati hatósági jogkörben hozott határozatokból eredő kifizetési kötelezettségeknek eleget kell tenni. Az ilyen kifizetésekre nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt korlátozás.

3. § (1) A költségvetési szervek intézményi finanszírozását az átmeneti gazdálkodás időszakában a költségvetési évet megelőző év eredeti kiadási és bevételi előirányzatainak különbségéből adódó 1/12 részénekmegfelelő összegben kell biztosítani, figyelemmel az előző évben elrendelt áthúzódó és a 2022. január elsejétől érvényes szerkezeti és szervezeti változásokra, feladatelmaradásokra vagy többletfeladatok többletköltségeinek időarányos részére, a rendszeres és az áthúzódó kötelezettségvállalások kiadási szükségleteire.

(2) A költségvetési szervek, a Polgármesteri Hivatal az átmeneti gazdálkodás időszakában az előző évi költségvetés eredeti előirányzata 1/12 részéig vállalhat kötelezettséget, teljesíthet kiadásokat figyelemmel az (1) bekezdésben meghatározott szempontokra is.

(3) A 2023. január 1-től esedékes bérintézkedéseket a költségvetési szervek dolgozóit érintően az átmeneti gazdálkodás időszakában a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII tv., a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. CXCIX. tv. és a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. I.. tv. értelmében fizetendő személyi juttatásokat kell teljesíteni.

(4) A személyi juttatások kifizetésénél a 2023. évben a kötelező átsorolásokat, minimálbér és a garantált bérminimum kiegészítéseket végre kell hajtani. A közalkalmazottak és köztisztviselők részére kötelezően előírt illetménypótlékokat, ágazati pótlékokat biztosítani kell.

(5) A személyi juttatások megállapítása vonatkozásában az alábbi rendelkezéseket kell figyelembe venni:

a) A Herendi Polgármesteri Hivatal valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőjének az alapilletménye 30 %-ának, érettségi végzettségű köztisztviselőjének az alapilletménye 20 %-ának megfelelő mértékű illetménykiegészítés illeti meg.

b) A Herendi Polgármesteri Hivatal köztisztviselője osztályvezetői szintek megfelelő vezetői kinevezés esetén alapilletménye 10 %-ának megfelelő mértékű vezetői illetménypótlék illeti meg.

4. § Az átmeneti gazdálkodás időszakában beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat a 2023. évi költségvetési rendeletben be kell építeni.

5. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

6. § Jelen rendelet a 2023. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 15. napjával.