Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Herend Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 14
Herend Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva, törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontja rögzíti, hogy a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között meghatározza szervezeti és működési rendjét;
A Rendeletmódosítás egyik oka, hogy a jelenleg hatályos rendelet 4. §- a nem tartalmazza teljes körűen a testvértelepülések megnevezését és felsorolását.
A Rendelet módosításának másik oka, hogy az aljegyzői tisztség megszüntetésre került, így a továbbiakban nem jelölhető meg az aljegyző a jegyző helyettesítésére.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Herend Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013. ( III.29.) önkormányzati rendelete 4. §-a rendelkezik a testvértelepülések felsorolásáról. A rendeletnek teljes körűen kell tartalmaznia a testvértelepülések felsorolását.
A 2. §-hoz
A Rendelet 37.-a szakaszának módosítása szükséges tekintettel azon tényre, hogy a Herendi Polgármesteri Hivatal aljegyzői tisztsége megszüntetésre került.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.