Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 17/2011.(XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 08
Az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 17/2011.(XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva, törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §-a szerint az önkormányzati vagyon törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet. Az önkormányzat tulajdonát képező vagyonelemek e vagyoni körökbe tartozását az önkormányzat rendeletének meg kell határoznia.
A rendelettervezet alapvető célja, hogy az önkormányzat vagyonának nyilvántartására hivatott vagyonkataszter, a vagyonelemeket minősítő, vagyoni körbe soroló önkormányzati vagyonrendelet, valamint a vagyon értékét, a vagyonmozgást rögzítő éves költségvetési beszámoló (zárszámadás) összhangját biztosítsa.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény alapján, a Rendelet 1. melléklete tartalmazza a forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó, kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő vagyonelemeket. A Rendelet 2. melléklete tartalmazza a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon elemeit, míg a Rendelet 3. melléklete tartalmazza az üzleti vagyoni körbe tartozó vagyonelemeket.
A mellékletek módosítása a bekövetkezett vagyonmozgások, vagyonváltozás, vagyoni jelleg rögzítését szolgálja, továbbá az egyes vagyonelemek értékét rögzíti.
Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyoni körébe tartozó vagyontárgyak közül:
Az önkormányzat törzsvagyoni körébe tartozik a Herend belterület 19/8 hrsz.-ú, Dózsa György utca elnevezésű, forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó ingatlan. A kérdéses ingatlan felújítása, pályázati forrásból történt az elmúlt év folyamán, így az ingatlan könyv szerinti értékének felülvizsgálata volt szükséges.
Szintén az Önkormányzat tulajdonát képezi a Herend belterület 46 hrsz.-ú, Árva utca megnevezésű, forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó ingatlan A kérdéses ingatlanon közműbekötést végzett a Bakonykarszt Zrt., így az ingatlan könyv szerinti értékének felülvizsgálata volt szükséges.
A Herend belterület 380/1 hrsz.-ú, Kossuth Lajos utca megnevezésű, forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó ingatlan. Az ingatlan érintően a Bakonykarszt Zrt. víz-bekötéseket végzett, melynek értékével növelni kell a könyv szerinti értéket.
Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyoni körébe tartozik a Herend belterület 521/5 hrsz.-ú, Herend Vasút utca buszmegálló és udvar elnevezésű ingatlan. Az elmúlt év folyamán térkő kiépítés beruházás történt az ingatlanon, így a könyv szerinti érték módosítása szükséges.
Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyoni körébe tartozik a Herend belterület 543/13 hrsz.-ú, Herend Vasút utca buszmegálló és udvar elnevezésű ingatlan. Az elmúlt év folyamán térkő a Szengál-Herend útvonal kerékpározhatóvá tétele projekt keretében beruházás ( műtárgy telepítés) történt az ingatlanon, így a könyv szerinti érték módosítása szükséges
A forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó vagyontárgyak közül, a Herend belterület 561/3 hrsz.- ú ingatlan és Herend belterület 581/3 hrsz.- ú ingatlan forgalmi értéke helytelenül került feltüntetésre, így ezek javítása szükséges a tényleges forgalmi értékre.
A Herend belterület 628 hrsz.-ú, Kossuth Lajos utca megnevezésű, forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó ingatlan. Az ingatlan érintően a Bakonykarszt Zrt. víz-bekötéseket végzett, melynek értékével növelni kell a könyv szerinti értéket.
Az önkormányzat törzsvagyoni körébe tartozik a Herend belterület 654 hrsz.-ú, Fasor utca elnevezésű, forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó ingatlan. A kérdéses ingatlan felújítása, pályázati forrásból történt az elmúlt év folyamán, így az ingatlan könyv szerinti értékének felülvizsgálata volt szükséges.
A forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó vagyontárgyak közül, a Herend belterület 807/1 hrsz.- ú, Tölgyfa utca ingatlan forgalmi értéke helytelenül került feltüntetésre, így ennek javítása szükséges a tényleges forgalmi értékre.
A Herend belterület 807/63 hrsz.-ú út funkciójú forgalomképtelen törzsvagyoni körbe tartozó ingatlanon a Bakonykarszt Zrt. víz-bekötéseket végzett, melynek értékével növelni kell a könyv szerinti értéket.
Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyoni körébe tartozó Herend külterület 079/43/a ingatlanon a TOP pályázati rendszerben, a Leromlott városi területek rehabilitációja keretében vezetékes ivóvíz-, és szennyvízvezeték rendszer kiépítésére került sor. A közműrendszer önkormányzati tulajdonban áll, így a Vagyonrendeletben fel kell tüntetni a vagyontárgyat annak értékével együttesen. A vagyontárgynak a Vagyonrendeletbe történő beemelése azért is szükséges, mivel csak ennek megtörténtét követően lehet vagyonkezelésbe adni a Bakonykarszt Zrt. számára a kérdéses vagyontárgyat.
A beruházás aktivált értékével növelni szükséges az ingatlan könyv szerinti értékét.
Korábban az önkormányzat korlátozott forgalomképes vagyontárgyai között került felsorolásra a Herend, belterület 356/2 hrsz.-ú Diófa utca vízmű vagyontárgy. Besorolása a forgalomképtelen törzsvagyoni körbe szükséges.
Az Önkormányzat törzsvagyoni körébe tartozó korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak közül:
A Herend belterület 655/26 hrsz.-ú óvoda épületének tetőszerkezet cseréje korábban megtörtént, így a könyv szerinti érték módosítása szükséges a beruházás értékével.
A korlátozottan forgalomképes Herend külterület 034/30 hrsz.-ú, temető ingatlanon, korábban szintén beruházás történt a Magyar Falu program keretében, így a könyv szerinti érték módosítása szükséges a beruházás értékével.
Az Önkormányzat üzleti vagyoni körébe tartozó, forgalomképes vagyontárgyak közül:
A „Magyar Falu” program keretében elnyert pályázat végrehajtásaként került sor a Herend, Hóvirág utcai építési telkek kialakítására. Az Önkormányzat tulajdonában 7 darab építési telek van, melyek földfeltöltési-, tereprendezési munkálatai, valamint a megközelítést szolgáló nem szilárd burkolatú út kialakításra került.
Az építési munkák elvégzését követően – a pályázati kiírás feltételeként is-, forgalmi értékbecslést kellett elvégeztetni.
Az Önkormányzat megbízásából megtörtént a forgalmi értékbecslés elvégzésre került, s a forgalmi értékbecslő megállapította kérdéses ingatlanok értékét.
Az érintett ingatlanok: Herend Város Önkormányzatának üzleti vagyoni körébe tartozó Herend belterület 795/75 hrsz.-ú, Herend belterület 795/81 hrsz.-ú, Herend belterület 795/82 hrsz.-ú, Herend belterület 795/83 hrsz.-ú, Herend belterület 795/84 hrsz.-ú, továbbá a Herend belterület 795/79 hrsz.-ú és Herend belterület 795/80 hrsz.-ú ingatlanok. Az utóbbi két ingatlan villamos- közművel ellátottak, egyebekben a telkek közmű nélküliek.
Az eljáró forgalmi értékbecslő által elvégzett értékbecslés szerint, a közmű nélküli telkek forgalmi értéke: 11.500.-Ft + ÁFA / m2 értéken került meghatározásra, míg a két darab villany közművel ellátott telek forgalmi értékét 12.650.-Ft + ÁFA / m2 összegben határozta meg.
Fentiek figyelembevételével az ingatlanok Vagyonrendeletben feltüntetésre kerülő értéke az alábbiak szerint alakul :
Herend belterület 795/75 hrsz.: 9.200.000.- Ft
Herend belterület 795/81 hrsz.: 8.740.000.- Ft
Herend belterület 795/82 hrsz.: 8.740.000.- Ft
Herend belterület 795/83 hrsz.: 8.740.000.- Ft
Herend belterület 795/84 hrsz.: 9.671.500.- Ft
Herend belterület 795/79 hrsz.: 9.614.000.- Ft
Herend belterület 795/80 hrsz.: 9.614.000.- Ft
A Vagyonrendelet legutóbbi módosítása óta értékesítésre került a Herend belterület 795/ 74 hrsz.-ú ingatlan. Az ingatlan tulajdonjog változásának átvezetése megtörtént, így a kérdéses vagyontárgyat törölni kell az önkormányzati vagyontárgyak közül.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.