Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról

Hatályos: 2022. 05. 17
az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról
Általános indokolás
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény ( továbbiakban: Eütv.) 5. § (1) bekezdésében foglaltak szerint:
A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik:
1. a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról,
2. a fogorvosi alapellátásáról,
3. c) az alapellátásához kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásáról,
4. a védőnői ellátásról, és
5. az iskola- egészségügyi ellátásról
Az Eütv. 6. § (1). bekezdésében foglaltak alapján:
A települési önkormányzat képviselő-testülete – a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve – rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit. Több településre is kiterjedő ellátás esetén a körzet székhelyét az érintett települési önkormányzatok erre irányuló megállapodásban határozzák meg.”
Az Eütv. meghatározza továbbá, hogy az egyes körzetek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet, védőnői ellátás esetén pedig az országos tisztifőorvos, valamint működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét is.
Jelenleg hatályában van Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének a háziorvosi körzetekről szóló 16/2002 (VIII.14.) önkormányzati rendelete, mely kizárólag a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátás körzeteit határozza meg.
Tehát a jelenleg hatályos rendelet nem szabályozza az alapellátásához kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátás, védőnői ellátás és az iskola- egészségügyi ellátás körzethatárainak megállapítását.
A hivatkozott önkormányzati rendeletben nem szabályozott egészségügyi alapellátás ténylegesen ellátott.
Az ügyeleti ellátás Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával 2005. december 15. napján megkötött feladat- átvállalási szerződés alapján folyamatosan biztosított.
A védőnői ellátás és az iskola- egészségügyi ellátás pedig a Szentgál Község Önkormányzatával 2013. június 12. napján létrejött feladatátadási megállapodás alapján történik.
Így az ismertetett okok miatt szükséges az Eütv.- ben meghatározott feltételeknek megfelelő önkormányzati rendelet megalkotása.
A Képviselő-testület a rendeletalkotási kötelezettségének, az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 4) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva tesz eleget.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályára vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
A 2. §-hoz
Az egészségügyi alapellátás körzeteit határozza meg.
A 3. §-hoz
E szakasz a hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.