Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020(III.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat jelképeiről és Balatonfüred név használatáról

Hatályos: 2020. 04. 01

Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 8.§ (1) bekezdés és 16.§ (1) bekezdés tekintetében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 41. § (4) bekezdése alapján kapott felhatalmazás alapján, a 10.§ (2) bekezdés és 19.§ (2) bekezdés tekintetében az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 80.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ (1) A város címere: kékkel és vörössel hasított, arany szegélyű, csücskös talpú pajzs. Első mezejében 12 hullámos arany pólya, hátulsó mezejében kereszt alakban elhelyezve arany szőlőfürt, klasszikus dór oszloprendű timpanonos épülethomlokzat, feltörő, két oldalt leomló sugarú vízforrás és hajó kormánykereke.

(2) A címer rajzát a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


2.§ (1) A város zászlója: alapszíne középkék, formája álló téglalap, mérete 2:1-hez. A zászló közepén a címer, alsó szélén pedig széltől-szélig "BALATONFÜRED" felirat helyezkedik el. A felirat aranyszínű, a betűk magassága azonos a pajzs mellett jobbról és balról lévő távolsággal.

(2) A zászló rajzát a rendelet 2. melléklete tartalmazza.


3.§ A város szimbólumai:

a) a leánykökörcsin amely védett növény, továbbá

b) a magyar boglárka amely védett lepkefaj.


4.§ (1) A városi címer Balatonfüred történelmi hagyományait megőrző, jellegzetességeit és a város fejlődésének korszakait, változásait szimbolizáló jelkép, Magyarország címerét nem helyettesítheti.

(2) Magyarország címerének és az önkormányzat címerének egyidejű használatára, valamint Magyarország címerével ellátott körbélyegző és az önkormányzati címeres körbélyegző esetleges egyidejű használatára Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény rendelkezése az irányadó.


5.§ (1) Engedély nélkül használhatók a város szimbólumai.

(2) Engedély nélkül használható a város címere a következő helyeken:

a) Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület), és bizottságai meghívóján,

b) a Képviselő-testület, a polgármester, az alpolgármester, a Képviselő-testület bizottsága által kibocsátott dokumentumokon,

c) Balatonfüred Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által kibocsátott emléklapokon, az Önkormányzat által alapított kitüntetések emlékplakettjein, és a kitüntetés adományozásáról szóló díszokleveleken,

d) a Képviselő-testület bizottsága, a polgármester, alpolgármester, és az önkormányzati képviselő önkormányzati feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

e) a jegyző, az aljegyző, a közös önkormányzati hivatal szervezeti egysége feladatának ellátásával kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron,

f) a Képviselő-testület tanácskozó termeiben, a polgármester, alpolgármester, a jegyző, az aljegyző hivatali helyiségében, az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv vezetőjének hivatali helyiségében, továbbá

g) az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv által - a közfeladat ellátásával kapcsolatosan - kibocsátott dokumentumon, kiadványon, meghívón.


6.§ (1) A város címerét, vagy zászlóját a Képviselő-testület szervei, továbbá az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveken kívül jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet csak engedéllyel használhatja a (2) bekezdésben meghatározottak szerint.

(2) Engedéllyel használható a város címere, vagy zászlója a város történetével, életével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon, a városról készült térképeken, idegenforgalmi, marketing kiadványokon, (a továbbiakban együtt: kiadványokon) a városra utaló emléktárgyakon, kézműves termékeken. A címer, vagy logó használata abban az esetben engedélyezhető, ha a kiadvány, termék rendeltetése, a kiadvány vagy termék esztétikai megjelenése alkalmas a város jó hírnevének öregbítésére.

(3) A városhoz tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert, vagy a zászlót nem gazdasági célra, a rendeletben foglalt korlátozások megtartásával használhatja.


7.§ (1) A városi címert, vagy zászlót az ábrázolás hűségének, méretarányainak, színeinek megtartásával lehet használni.

(2) Engedélyezhető, hogy a címer, vagy zászló kizárólag az előállításhoz felhasznált anyag, így különösen: fém, fa, bőr, színeiben kerüljön ábrázolásra. Nyomdai úton történő előállítás esetén a címer, vagy a zászló fekete-fehér színben is ábrázolható.


8.§ (1) A város címerének, vagy zászlójának használatát átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi.

(2) A város címerének, vagy zászlójának használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és címét,

b) a felhasználás célját, módját,

c) előállítás, sokszorosítás esetén az előállítandó mennyiséget,

d) a terjesztés, illetőleg forgalomba hozatal módját, és

e) a használat időtartamát.

(3) A kérelemhez csatolni kell a címerrel, vagy a zászlóval díszített kiadvány, termék grafikus ábrázolását tartalmazó papír alapú dokumentumot.


9.§ (1) Ha a kérelmező a címer-, vagy zászlóhasználat engedélyezését abból a célból kéri, hogy Balatonfüred városról készülő térképen azt feltüntethesse, az engedélyről szóló döntés meghozatala előtt a térkép nyilvántartási alaptérképpel való egyezőségét a Közös Önkormányzati Hivatal illetékes ügyintézője megvizsgálja.

(2) A vizsgálat arra is kiterjed, hogy a térképet a közterület elnevezés, átnevezés, és a házszámozás rendjéről szóló önkormányzati rendeletben szabályozott módon, az ott meghatározott jelölésekkel készítették-e el.


(3) Ha a címer-, vagy zászlóhasználati engedélykérelemmel érintett térkép nem egyezik meg a nyilvántartási alaptérképpel, vagy nem felel meg a közterület elnevezés, átnevezés, és a házszámozás rendjéről szóló önkormányzati rendelet szabályainak, a címer, vagy a zászló használata nem engedélyezhető.


10.§ (1) A város címerének, vagy zászlójának használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyezett használat céljának megjelölését,

b) az engedély időtartamát, továbbá

c) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.

(2) A címer, vagy zászlóhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a címer, vagy zászlóhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a címer, vagy zászlóhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.

(3) A címer-, vagy zászlóhasználatra vonatkozó engedélyekről, az engedélyezett címer-, vagy zászlóhasználat módjáról és időtartamáról a polgármesteri titkárság nyilvántartást vezet.


11.§ Ha az engedélyes a város címerét, vagy zászlóját az engedélytől eltérő módon használja, a polgármester átruházott hatáskörben dönt a címer, logó vagy zászlóhasználat iránti engedély visszavonásáról és a címer, vagy zászló használatát megtiltja.


12.§ (1) A városi zászló használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.

(2) A városi zászló használható:

a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b) a Képviselő-testület ülésein,

c) a Képviselő-testület szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein, rendezvényein,

d) több település részvételével tartott rendezvényeken, továbbá

e) települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.


13.§ A polgármesteri lánc 925 ezrelékes finomságú, kb. 230 gramm súlyú ezüst lánc, amelynek nyakrésze Garibaldi láncból, mellrészének elemei indamotívumokból áll, amelyek láncszemekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az öntéssel készült indamotívumok összefogják a város történelmi díszpecsétjét mintázó medált, amely cizellált lemezből készült.


14.§ A polgármester a láncot a következő esetekben használhatja:

a) nemzeti ünnepeken,

b) ünnepi képviselő-testületi üléseken,

c) külföldi delegáció ünnepélyes keretek között történő fogadása alkalmával, továbbá

d) azokon a kiemelkedő jelentőségű, vagy ünnepi rendezvényeken, amelyeken a város képviseletében vesz részt.


15.§ (1) Balatonfüred város neve engedély nélkül használható:

a) Az Önkormányzat által, valamint önkormányzati részvétellel alapított gazdasági társaság elnevezésében, és önkormányzati költségvetési szerv elnevezésében,

b) Az Önkormányzat részvételével alapított önkormányzati társulás, vagy munkaszervezetének névhasználata során.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívül Balatonfüred város nevét, a név ragozott, vagy toldalékos formáját bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, egyéni vállalkozás, vagy üzletszerű gazdasági tevékenység céljára a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel létrejövő szervezet elnevezésében csak előzetes engedély alapján használhatja.


16.§ A polgármester átruházott hatáskörben dönt a névhasználat engedélyezéséről.


17.§ A névhasználati kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a városnév tervezett használatának célját,

b) a használat tervezett időtartamát, és

c) a használat formáját.


18.§ A polgármester a névhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja sérti:

a) Balatonfüred városnak, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét,

b) az Önkormányzat érdekeit,

c) az állampolgárok érdekeit, vagy

d) a városban tevékenykedő jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit.


19.§ (1) A város nevének használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

c) az engedély időtartamát, és

d) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.

(2) A névhasználatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra. Határozott időtartamú engedély lejárta esetén, ha az engedélyes magatartása, tevékenysége jogszerű volt, és további határozott időtartamra kérelmezi a névhasználat jogát, a kérelmezőt megilleti a névhasználati jog gyakorlása, ha a polgármester az ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést.


20.§ (1) Ha a 18.§-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása-, névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja és a névhasználatot megtiltja.

(2) A névhasználatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett névhasználat módjáról és időtartamáról a polgármesteri titkárság nyilvántartást vezet.


21.§ (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2012.(III.5.) önkormányzati rendelete az önkormányzat jelképeiről és kitüntető díjairól, továbbá 24/1996. (XI. 21.) rendelete Balatonfüred Város nevének megkülönböztető jelzőként való használatának engedélyezéséről.

Mellékletek