Zala Megyei Közgyűlés 8/2019 (IX.27.) önkormányzati rendelete

A Zala Megyei Közgyűlés 8/2019. (IX.27.) rendelete Zala megye területrendezési szabályzatáról, térségi Szerkezeti Tervéről és övezeteiről

Hatályos: 2023. 01. 01

Zala Megyei Közgyűlés 8/2019 (IX.27.) önkormányzati rendelete

A Zala Megyei Közgyűlés 8/2019. (IX.27.) rendelete Zala megye területrendezési szabályzatáról, térségi Szerkezeti Tervéről és övezeteiről

2023.01.01.

A Zala Vármegyei Közgyűlés a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény 12. § (1) bekezdés a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 27. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza Zala vármegye egyes térségei terület-felhasználásának feltételeit, a műszaki infrastrukturális hálózatok összehangolt térbeli rendjét, tekintettel a fenntartható térségfejlődésre, valamint a területi, táji, természeti, ökológiai és kulturális adottságok, értékek megőrzésére, illetve természeti erőforrások védelmére, és fenntartható használatára.

2. § (1) A rendelet hatálya - az egyedileg meghatározott övezetek kivételével - Zala vármegye közigazgatási területéből a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén kívüli területekre terjed ki.

(2) Az egyedileg meghatározott övezetek meghatározása és szabályozása a vármegye teljes közigazgatási területére kiterjed.

(3) A Szerkezeti Terv és a 3.1-3.14. övezetek hatálya alá tartozó településeket a rendelet 1/a. melléklete, az egyedileg meghatározott vármegyei övezetek területi hatálya alá tartozó településeket a rendelet 1/b. melléklete tartalmazza.

II. Fejezet

A VÁRMEGYE TÉRSÉGI SZERKEZETI TERVE

3. § (1) A vármegye Szerkezeti Tervét M=1:100.000 méretarányban a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A Szerkezeti Terv szerint meghatározott vármegyei területfelhasználási kategóriák

a) területi korlát nélkül ábrázolt térségek:

aa) erdőgazdálkodási térség,

ab) mezőgazdasági térség,

ac) vízgazdálkodási térség,

ad) települési térség,

b) legalább 5 ha nagyságú sajátos területfelhasználású térség.

(3) Zala vármegye műszaki infrastruktúra-hálózatok és egyedi építmények rendszerét a rendelet 1/c. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

TÉRSÉGI ÖVEZETI SZABÁLYOK

4. § (1) A vármegye Térségi Övezeteinek területét M=1:100.000 méretarányban a rendelet 3.1.-3.16. mellékletei tartalmazzák az alábbiak szerint az országos övezetek a következők: 3.1. Ökológiai hálózat magterületének övezete, 3.2.Ökológiai hálózat ökológiai folyosójának övezete, 3.3. Ökológiai hálózat pufferterületének övezete, 3.4. Kiváló termőhelyi adottságú szántók övezete, 3.5. Jó termőhelyi adottságú szántók övezete, 3.6. Erdők övezete, 3.7. Erdőtelepítésre javasolt terület övezete, 3.8. Tájképvédelmi terület övezete, 3.9. Világörökségi és világörökségi várományos területek övezete, 3.10. Vízminőség-védelmi terület övezete, 3.11. Nagyvízi meder övezete, 3.12. Honvédelmi és katonai célú terület övezete, a vármegyei övezetek a következők: 3.13. Ásványi nyersanyagvagyon övezete, 3.14. Földtani veszélyforrás terület övezete, egyedileg meghatározott vármegyei övezetek: 3.15. Gazdaságfejlesztési és innovációs övezet, 3.16. Kiemelt turisztikai övezet.

(2) Az egyes települések 3.1.-3.16. mellékletek szerinti övezetekkel való érintettségét a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

AZ ORSZÁGOS ÖVEZETEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

5. § Az országos vízminőség védelmi területre (3.10. melléklet) vonatkozó szennyvízelvezetési, kezelési igényeket a településrendezési eszközökben rögzíteni kell.

AZ EGYEDILEG MEGHATÁROZOTT VÁRMEGYEI ÖVEZETEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

6. § A gazdaságfejlesztési és innovációs övezethez (3.15. melléklet) tartozó települések településrendezési eszközei készítése során azokon a kereskedelmi-, szolgáltató gazdasági területeken, amelyeket a helyi önkormányzat rendeletével „kiemelt fejlesztési terület”-té minősít az építési telek megengedett legnagyobb beépítettsége 10%-kal lehet magasabb, a legkisebb zöldfelületi arány pedig 5%-kal alacsonyabb, mint a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről 2. számú melléklet szerinti érték.

7. § (1) A kiemelt turisztikai övezet (3.16. melléklet) által érintett települések területén turisztikai-, rekreációs célú beépítésre szánt és beépítésre nem szánt különleges terület területfelhasználási egység a települési térség további növelésére vonatkozó korlátozás esetén is kijelölhető amennyiben az új beépítésre szánt terület kijelölése nem érinti a 6. § (2) bekezdésben felsorolt védelmi övezetekkel lehatárolt területeket és amennyiben a kijelölést az egyéb vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik.

(2) Az övezettel érintett települések településfejlesztési koncepciója, integrált településfejlesztési stratégiája, valamint településrendezési eszközei készítése, felülvizsgálata, valamint módosítása során biztosítani kell az összehangolt tervezést, valamint ennek részeként a nyomvonalak folytonosságát.

(3) A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet védelmi elemeinek megőrzése érdekében elsődlegesen a barnamezős beruházások megvalósítása engedélyezhető a zöldmezős beruházásokkal szemben.

(4) A környezeti állapot megőrzése érdekében a térségi övezetbe tartozó települések településrendezési eszközeinek készítése során a rekreációs célú területeken a megvalósítandó funkció alapján csendes övezetet kell kijelölni.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. § (1) E rendelet 2019. október 15-én lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Zala Megyei Közgyűlés Zala megye területrendezési szabályzatáról, Szerkezeti Tervéről és övezeteiről szóló 22/2010.(XI.25.) ÖR számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet

1/a, 1/b és 1/c mellékletek

1. függelék az 1. melléklethez

1/a. és 1/b. függelék

2. melléklet

Zala vármegye szerkezeti terve

3. melléklet

Zala vármegye térségi övezetei