Nova Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a köztemetők használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 02

Nova Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a köztemetők használatának rendjéről

2023.02.02.

Nova Község Önkormányzatának Képviselő-testülete temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szervének véleményének kikérésével a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető végtisztességet, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemetők fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végző személyekre, a temetkezési szolgáltatások igénybe vevőire, valamint mind azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a köztemetőkön belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a köztemetőkben tartózkodnak.

(3) A Nova község közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat tulajdonában lévő, működő köztemetők a következők:

a) Nova belterületi (216 hrsz és 0205/3 hrsz) köztemető,

b) Nova Zágorhidai (088/2 hrsz) köztemető

(4) A köztemetők fenntartója, és üzemeltetője az önkormányzat.

(5) Az önkormányzat temetkezési szolgáltatási tevékenységet nem folytat.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsó, illetve hamvakat tartalmazó urna helyezhető el rátemetéssel;

b) kettős sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben a rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsók, valamint hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel;

c) urnasírhely: a hamvasztásos temetés esetén legfeljebb négy elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely

d) urnafal: a hamvakat tartalmazó urna elhelyezésére szolgáló, terepszínt feletti építmény, mely fülkékre van osztva

e) sírbolt, urnasírbolt: a sírhelyen létesített terepszínt feletti és alatti vagy kizárólag terepszínt feletti részből álló legalább 4 koporsó, illetve négy urna elhelyezését biztosító temetési hely. A sírbolt felszíni mérte legalább kettős sírhely, A temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa jelöli ki.

f) sírhelyváltás: a temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzése határozott időre díjfizetés ellenében. Meghosszabbítás: a használati idő meghosszabbítása, újra váltása.

g) temetkezési szolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállítási járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik.

3. A temető fenntartása

3. § (1) Az önkormányzat közigazgatási területén temető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, ismételt használatbavételéről, vagy kegyeleti park céljára szolgáló átalakításáról a képviselő-testület dönt.

(2) A temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek fenntartásáról, a zöldfelületeinek, valamint sírhelytáblainak megépítése, kialakítása, karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik

(3) Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat saját maga – alkalmazottja útján – látja el.

(4) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) utakat épít a parcellák megközelítéséhez, a meglévő utakat rendszeresen karbantartja;

b) parkosítást, fásítást végez, amely során megőrzi a kert jellegét;

c) kerítést létesít.

d) a temetőben víz vételi lehetőséget biztosít;

e) hulladéktárolót működtet, a hulladék gyűjtéséről és elszállításáról rendszeresen gondoskodik;

f) a temetőben ravatalozót tart fenn;

g) tároló-hűtőt biztosít és

h) pihenő padot helyez ki.

(5) Az (4) bekezdésben felsorolt létesítmények használatáért az önkormányzat díjat nem számol fel.

II. Fejezet

A temetési helyekre és a temetkezésre vonatkozó szabályok

4. A temetési hely

4. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési helyek megváltásának és újra váltásának díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben és a rendelet 1. mellékletében meghatározott díj az önkormányzat részére történő megfizetését követően gyakorolható.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő)

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) urnasírhely, urnasírbolt, és urnafülke esetén a betemetés, illetve elhelyezés napjától számított 25 év;

c) sírbolt esetén az első betemetés napjától számított 60 év.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (5) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után újra váltható. Az újra váltás időtartama az újra váltás napjától kezdődik.

(7) A kétszeres időtartamra szóló megváltásra lehetőség van.

(8) Temetési hely feletti rendelkezési jogot temetés nélkül is lehet létesíteni.

(9) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy a megváltási idő lejártáig az újra váltásról nem gondoskodik, az önkormányzat a köztemető hirdetőtábláján az adott temetési hely megjelölésével tájékoztatást helyez el az újra váltás lehetőségéről, elmulasztásának következményéről. Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy a megváltási idő lejártát követő 1 éven belül az újra váltásról, a köztemető hirdetőtábláján elhelyezett tájékoztatás ellenére nem gondoskodik, akkor az önkormányzat a nyilvántartó könyv szerinti ismert lakcímre egyszeri tájékoztató levelet küld ajánlott küldeményként. A tájékoztató levél megküldésétől számított 30 napos határidő eredménytelen leteltét követően az önkormányzat a temetési helyet újból értékesítheti, értékesítésig hant nélküli sírhelyként kezelni. Amennyiben a nyilvántartó könyv szerint nem azonosítható be a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy, vagy annak lakcíme, a megváltási idő lejártát követő 1 éven túl az önkormányzat a temetési helyet újból értékesítheti, értékesítésig hant nélküli sírhelyként kezelni.

5. A temetési helyek használata

5. § (1) A temetői létesítmények, illetve az önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A temetkezési szolgáltató az (1) bekezdésben és a rendelet 1. mellékletében meghatározott díj önkormányzat részére történő megfizetését követően veheti igénybe a temetői létesítményeket, illetve az önkormányzat által biztosított szolgáltatásokat.

6. § (1) Amennyiben az önkormányzatnak a tudomására jut, észrevételezi, hogy az eltemettető a temetési hely megváltásának a díját nem fizeti meg az önkormányzat részére, és a temetési hely megváltása nélkül temettet elhunytat a köztemetőbe, az önkormányzat utólag kiszámlázza a 4. § (3) bekezdésében és a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat, amelyet az érintett köteles megfizetni.

(2) Amennyiben az önkormányzatnak a tudomására jut, észrevételezi, hogy a temetkezési szolgáltató a temetői létesítmények, illetve az önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat nem fizeti meg az önkormányzat részére, és ennek ellenére veszi igénybe a temetői létesítményeket, illetve az önkormányzat által biztosított szolgáltatásokat, az önkormányzat utólag kiszámlázza az 5. § (1) bekezdésében és a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat, amelyet az érintett köteles megfizetni.

6. Temetkezési szabályok

7. § A köztemetőkben temetkezési szolgáltatási tevékenységet a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság engedélyével rendelkező temetkezési szolgáltató (a továbbiakban: temetkezési szolgáltató) e rendeletben foglaltak alapján folytathat.

8. § (1) A köztemetőkben halottat eltemetni, halott hamvait tartalmazó urnát elhelyezni csak az önkormányzattal leegyeztetett, az önkormányzat által kijelölt és jóváhagyott temetési helyen lehet, és csak azt követően lehet, hogy a temetési hely megváltása megtörtént. A temetési hely megváltása során a temetési hely felett rendelkezni jogosult személynek, az eltemettetőnek vagy meghatalmazottjának az önkormányzat részére meg kell adnia azokat az adatokat, amelyek a nyilvántartásba bejegyzendők.

(2) Rátemetéskor a temetkezési szolgáltató köteles a rátemetés feltételeiről meggyőződni, az előírásoknak megfelelően eljárni, a rátemetés feltételeit a nyilvántartó könyvbe történő bejegyzés céljára megadni az önkormányzat hivatala részére.

9. § A megváltott temetési helyen túlterjeszkedően temettetni, temetni, és ezáltal a környező temetési helyek használatát korlátozni, akadályozni tilos.

10. § (1) A Nova belterületi köztemetőben a hamvak szétszórásos temetésére kijelölt hely az alsó kapubejárótól délre eső, a köztemető délkeleti sarkában kijelölt hely. A hamvak szétszórásos temetésére csak azt követően kerülhet sor, hogy azt előzetesen az eltemettető vagy meghatalmazottja bejelentette az önkormányzatnál, és megadta az önkormányzat részére azokat az adatokat, amelyek a nyilvántartó könyvbe bejegyzendők.

(2) A Nova Zágorhidai köztemetőben a hamvak szétszórásos temetésére nincs lehetőség.

7. A síremlékek, sírjelek

11. § (1) A síremlék alapozásának méreteit és alapozási anyagát az önkormányzat ellenőrzi. A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék és a sírjel nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az önkormányzat ellenőrzi. A rá- és mellé temetéskor elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult, vagy megbízottja köteles a szétszedést követően azonnal a temető területéről elszállítani, kivéve, ha az visszaépítésre kerül.

(3) A sírhely használati ideje alatt a síremléket eltávolítani, vagy arról halott nevét törölni tilos.

(4) A síremléknek meg kell felelnie a temető általános arculatának. Közízlést sértő formájú, tartalmú és egyébként oda nem illő feliratokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad. Ez a tilalom vonatkozik a meglévő síremlékek felújítására is. Kegyeletet sértő síremlék (sírjel) lebontását a polgármester rendelheti el.

(5) A megváltott temetési sírhelyen túlterjeszkedő szegélykövet, síremléket, sírboltot vagy sírjelet elhelyezni tilos. A síremlék alapja nem akadályozhatja a sírok közötti szabad közlekedést.

(6) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) az önkormányzatnak az elhelyezés előtt be kell mutatni, és engedélyeztetni kell. Az elhelyezés csak a polgármester engedélyezését követően kezdhető meg. A síremlékek méreteinek kialakítása során tekintettel kell lenni arra, hogy az megfelelően illeszkedik-e a meglevő, kialakult temetőképbe, nem rontja-e az egységes temetőképet.

(7) Az előírásoknak nem megfelelő síremléket az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosul személy költségére, kárára eltávolíttathatja, elbontathatja, amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy az eltávolításra, elbontásra vonatkozó felhívásnak nem tett eleget.

(8) Sírbolt, urnasírbolt csak a polgármester engedélyével – a temetői rendben és külön jogszabályban meghatározottak alapján – létesíthető.

(9) Urnafülkét csak az önkormányzat létesíthet a köztemetőkben.

(10) Az urnafal egységes megjelenése érdekében az urnafülke lezárásáról az önkormányzat gondoskodott egységesen szürke fehér márvány fedlappal, amelynek megrongálódása esetén azt a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy saját költségén pótolni köteles, ugyanolyan minőségben, és megjelenésben. A fedlapon egységes aranyszínű feliratozásról kell gondoskodnia saját költségén a temetési hely felett rendelkezni jogosult személynek.

(11) A temetési hely felett rendelkezni jogosult személy a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) alatt köteles az erősen megrongálódott, balesetveszélyes, a biztonságos használatot veszélyeztető síremlék, sírjel, sírbolt helyreállításáról gondoskodni.

(12) Az erősen megrongálódott, balesetveszélyes síremléket az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosul személy költségére, kárára eltávolíttathatja, elbontathatja, amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy a helyreállításra, az eltávolításra, elbontásra vonatkozó felhívásnak nem tett eleget.

(13) Az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyt felhívja a biztonságos használatot veszélyeztető síremlék, sírjel vagy a sírbolt helyreállítására. Az önkormányzat a felhívást - a temetési hely megjelölésével - a köztemető hirdetőtábláján 90 napra kifüggeszti, és a felhívás közlését a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy ismert lakcímére is megkísérli. Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt az önkormányzat szünteti meg a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy költségére. A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

8. A temetési helyek méretei

12. § (1) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely, urnasírhely esetén: hossza 2,1 méter, szélessége 0,9 méter;

b) kettős sírhely esetén: hossza 2,1 méter, szélessége 1,9 méter;

c) sírbolt esetén: a sírbolt méretét a tervezett befogadóképessége határozza meg azzal, hogy hossza legfeljebb 2,7 méter, szélessége legfeljebb 2,6 méter, magassága legfeljebb 0,5 méter lehet;

d) urnasírbolt esetén: az urnasírbolt méretét a tervezett befogadóképessége határozza meg azzal, hogy hossza legfeljebb 1 méter, szélessége legfeljebb 1 méter, magassága legfeljebb 0,5 méter lehet.

(2) Az urnafülke urnát befogadó belső mérete: magassága 30 cm, szélessége 26 cm, mélysége 37,5 cm. Az egy urnafülkébe elhelyezhető urnák száma megfelelő urnaméret esetén legfeljebb 2 db lehet.

(3) Az egy urnasírhelybe elhelyezhető urnák száma legfeljebb 4 db lehet.

(4) Az egyes sírhelybe temethető urnák száma legfeljebb 4 db lehet.

(5) A kettős sírhelybe temethető urnák száma legfeljebb 8 db lehet.

(6) A sírboltba csak annyi elhunyt személy temettethető koporsós temetéssel, ahány férőhelyre azt építették. A sírboltba temethető urnák száma férőhelyenként legfeljebb 4 db lehet.

(7) Az urnasírboltba elhelyezhető urnák száma csak annyi lehet, ahány férőhelyre azt építették.

(8) A temetési helyek egymástól való oldaltávolságának 0,6 méternek kell lennie.

(9) A sírdombok, fedett sírdombok magassága legfeljebb 0,5 méter lehet

9. Nyilvántartások, gazdálkodási szabályok

13. § (1) A temető fenntartója vezeti a temetői nyilvántartást.

(2) Az önkormányzat hivatala a köztemetők nyilvántartásába minden temetést (urnaelhelyezést, hamvak szétszórását, urnakiadást, urnakiemelést, az elhunyt más temetőbe történő áthelyezését) időrend szerint bejegyez.

(3) A nyilvántartásba bejegyzendő a jogszabályban előírt adatokon kívül a temetési hely megváltásának, újra váltásának az időtartama is.

(4) A nyilvántartáshoz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét, temetési helyének pontos megjelölését és a nyilvántartási térkép szerinti sorszámát tartalmazza.

(5) Az önkormányzat hivatala elkészíti a köztemetők térképét, melyet a változásokkal kiegészít. Az önkormányzat hivatala a térképek köztemetők bejáratánál történő kifüggesztéséről gondoskodik.

(6) Az önkormányzat hivatala a köztemetők nyilvántartását (és betűsoros névmutatót) térképeit, és a nyilvántartási adatait érintő egyéb dokumentumokat a köztemetők kiürítésének elrendeléséig az önkormányzat hivatala megőrzi.

(7) A köztemetők használati rendjéről az önkormányzat és az önkormányzat hivatala tájékoztatja a temetőlátogatókat, a temetkezési szolgáltatókat, a köztemetőkben vállalkozás szerűen munkát végzőket.

(8) Az önkormányzat hivatala a hivatal nyitvatartási ideje alatt ellátja az ügyfélfogadással kapcsolatos teendőket a köztemetők használatával kapcsolatosan.

(9) A temetőben korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a fenntartó gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(10) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna kiadásához a temetésről gondoskodótól kell hozzájárulást beszereznie a kérelmezőnek.

(11) A sírnyitáshoz az illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró szerv engedélye szükséges, amelyet a jogszabályban előírt esetekben be kell szereznie a temetési hely felett rendelkezni jogosult személynek, az eltemettetőnek vagy meghatalmazottjának.

III. Fejezet

Temetési szolgáltatások

10. A temetkezési szolgáltatók

14. § (1) A köztemetőkben temetkezési szolgáltatási tevékenységet a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság engedélyével rendelkező temetkezési szolgáltató (a továbbiakban: temetkezési szolgáltató) e rendeletben foglaltak alapján folytathat.

(2) A temetkezési szolgáltató által történő temetkezési szolgáltatási tevékenység végzését az önkormányzatnak legalább egy munkanappal korábban be kell jelenteni.

(3) Az önkormányzat a temetkezési vállalkozónak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(4) A temetőben egy időben egy temetés tartható. Ugyanazon a napon tartandó temetések között legalább 1 óra különbséget kell tartani.

11. A ravatalozó használatának rendje

15. § (1) Az önkormányzat biztosítja a ravatalozó, és technikai berendezései, tárolók és hűtő, valamint a köztemetők egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra), és az urnafal karbantartását, és működteti azokat.

(2) Az önkormányzat gondoskodik a ravatalozó és köztemetők nyitásáról és zárásáról.

(3) Ravatalozni a temetőkben csak az arra kijelölt helyen szabad. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

(4) A temetőkben a ravatalozó használatárért külön díjat nem számít fel az önkormányzat.

12. A temető rendje

16. § (1) A temető nyitvatartási ideje:

a) április 1. napjától november 1. napjáig a hét minden napján 7.00-20.00 óráig,

b) november 2. napjától március 31. napjáig a hét minden napján 7.00-18.00 óráig.

c) mindenszentek ünnepén és halottak napján a temetők egésznap nyitva vannak

(2) A köztemetőkben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(3) A szertartás megzavarása tilos.

(4) A köztemetők környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelessége.

(5) A köztemetőkben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak – koszorúk, virágcsokrok, dísznövények, virágtartók, vázák, mécsesek, gyertyák - helyezhetők el, amelyek a közízlést nem sértik, temetőbe illőek, a környezetet nem szennyezik. Ezek a tárgyak a temetési hely méreteit nem haladhatják meg.

(6) Az urnafalnál gyertya nem, kizárólag mécses használható.

(7) A köztemetőkben egyéb létesítményt, tárgyat, kerítést, padot csak az önkormányzat állíthat és helyezhet el. Az önkormányzat eltávolítja a más által állított, elhelyezett létesítményt, tárgyat, kerítést, padot.

(8) A köztemetőkben egy méternél magasabbra növő fás szárú növényeket csak az önkormányzat ültethet. A sírokra az egy méternél magasabbra növő fás szárú növények ültetése más által tilos. Az önkormányzat eltávolítja a más által ültetett egy méternél magasabbra növő fás szárú növényeket. A sírokra az egy méternél magasabbra nem növő növények ültetése úgy lehetséges, hogy a növények a temetési hely méreteit nem haladhatják meg.

(9) A köztemetőkbe kutyát és egyéb állatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(10) A köztemetőkben közízlést sértő, temetőbe nem illő feliratot elhelyezni tilos.

(11) A köztemetők területén a hirdetőtáblák kivételével tilos a hirdetés, reklám elhelyezése. Az önkormányzat eltávolítja a köztemetők területén a hirdetőtáblák kivételével elhelyezett hirdetést, reklámot.

(12) A köztemetőkben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, a bokrokat, virágokat, továbbá a köztemetők létesítményeit, a köztemetők területén található bármilyen más tárgyakat megrongálni vagy beszennyezni, a tárgyakat és virágokat illetéktelenül eltulajdonítani tilos.

(13) A Nova belterületi köztemető és a hozzá tartozó parkoló biztonsága érdekében az önkormányzat térfigyelő kamerarendszert működtet.

13. A temető használata

17. § (1) A képviselő-testület temetőfenntartási hozzájárulást nem állapít meg. A képviselő-testület a temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételét, valamint a temetőbe való behajtást térítésmentesen biztosítja.

(2) A köztemetőkben történő minden munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő napi sírgondozás kivételével – az önkormányzatnak legalább egy munkanappal korábban be kell jelenteni. A munkavégzés előzetes bejelentésének hiányában az önkormányzat a köztemetők területére munkavégzés céljából történő belépést megtilthatja.

(3) A köztemetőkben temetkezési szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő egyéb tevékenységet csak hivatali munkaidőben, a polgármester engedélyével lehet folytatni. Indokolt esetben a polgármester engedélyt adhat a munkaidőn kívül történő munkavégzésre a köztemetőkben.

(4) A Nova belterületi köztemetőbe legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépjárművel lehet csak behajtani, csak hivatali munkaidőben, a polgármester engedélyével. Indokolt esetben a polgármester engedélyt adhat a munkaidőn kívül történő gépjárművel behajtásra a köztemetőbe.

(5) A Nova belterületi köztemetőbe gépjárművel történő behajtásra engedély kizárólag temetkezési szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő egyéb tevékenység végzése, síremlék építése és felújítása esetén, valamint a mozgásában korlátozott személyek szállítása esetén adható.

(6) A Nova belterületi köztemetőbe legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépjárművel történő behajtás nem kötött polgármesteri engedélyhez a temetkezési szolgáltató által történő temetkezési szolgáltatási tevékenység végzése esetén.

(7) (4) és (5) -os bekezdés nem vonatkozik a köztemető fenntartásával kapcsolatosan a köztemetőbe behajtó gépjárművekre.

(8) Az önkormányzat elvégzi a köztemetők és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosságmentesítését és a hóeltakarítást.

(9) A hulladékgyűjtő konténerek rendszeres ürítéséről, a hulladék elhelyezéséről és kezeléséről az önkormányzat a közszolgáltató útján gondoskodik

(10) Köztemetőkben gyertyát, vagy mécsest gyújtó személy köteles a tűzveszély elkerülése érdekében a szükséges intézkedések megtételéről gondoskodni. Avar, elszáradt koszorú és virágmaradvány, hulladék égetése tilos.

(11) A köztemetőkben, illetve a köztemetőkön kívül elhelyezett hulladékgyűjtő konténerekbe kizárólag a sírhely gondozás során keletkező hulladék (koszorú, virág, mécses) helyezhető el. A hulladékot máshol elhelyezni tilos. A hulladékgyűjtő konténerekbe más hulladék elhelyezése tilos.

(12) Tilos a köztemetők földjét felásni és elhordani sírfeltöltés céljára.

18. § A köztemetőkben a sírok, síremlékek, elhelyezett tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli, azok megrongálásáért, eltulajdonításáért az önkormányzat nem vonható felelősségre.

19. §1

20. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

1

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.