Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2006. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérletéről és a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2015. 05. 01- 2019. 11. 06

Zalakomár Község Önkormányzata Képviselő- testülete

9/2006. (V. 31.) számú, az önkormányzati lakások bérletéről

és a lakbérek mértékéről szóló rendelete


(egységes szerkezetben a 17/2013. (XI. 27.)és a 9/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelettel)


Zalakomár Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdése, továbbá a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény) felhatalmazása alapján az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletére  és a lakbérek mértékére vonatkozóan a következő rendeletet alkotja.


I. Fejezet

A rendelet célja

1.§.


A rendelet célja, hogy a Lakástörvény szabályaival összhangban, a polgári jog alapelveit szem előtt tartva megteremtse az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodás feltételeit.


A rendelet hatálya

2.§.


(1) A rendelet hatálya Zalakomár Község Önkormányzata tulajdonában álló lakásokra, valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya az önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárokra, az önkormányzattal foglalkozási jogviszonyban álló személyekre, valamint a gazdasági társaságokra terjed ki.


(3) A lakások tekintetében az önkormányzat, mint tulajdonost megillető bérbeadói feladatokat – e rendeletben szabályozott módon – az alábbi szervek és személyek látják el:


1. Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testülete

2. Zalakomár Község Önkormányzata Szociális és Egészségügyi Bizottsága

3. Zalakomár Község Polgármestere


3.§.


(1) A rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Ptk-ban és a Ltv-ben foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók.


II. Fejezet

Az önkormányzati lakások bérletére vonatkozó szabályok

Általános Szabályok

4.§.


(1) Önkormányzati bérlakások bérbeadásának jogcímei:


a) lakáspályázat elnyerésének jogcímén: - szociális helyzet alapján,

- nem szociális helyzet alapján

b.) szolgálati jelleggel


(2) Bérlakás lakáspályázat elnyerésének jogcímén határozott időre, szolgálati jelleggel határozott időre, legfeljebb öt évre, de a foglalkoztatási, szolgálati  jogviszony fennállásáig a bérleti szerződés öt évenként  ismételten megköthető,  az e rendeletben szabályozottak szerint.


(3)  A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.


(4)  A bérlő az önkormányzati lakást az átvételkori állapotnak megfelelően köteles leadni.


(5) Önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén a bérbeadó a bérlő tekintetében az eredeti lakásbérleti szerződést módosítja, ha van olyan személy, aki Lakástörvény 32.§-a alapján jogosult a lakásbérleti jogviszony folytatására.


(6) Önkormányzati lakás csak lakás céljára adható bérbe.


(7) Önkormányzati lakás (1) bekezdésben meghatározottak szerinti bérbeadásának feltétele, hogy a bérlő munkaviszonnyal, közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonnyal (a továbbiakban: munkaviszony) rendelkezzen. Határozott idejű munkaviszony esetén bérleti szerződés a határozott idejű munkaviszony megszűnéséig köthető.


(8) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók csak egy önkormányzati lakásra köthetnek bérleti szerződést.


(9) Társbérleti jogviszony az önkormányzati bérlakásban nem létesíthető.


(10) Az önkormányzati lakásba beköltözők száma nem lehet magasabb a lakások 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 85.§. (4) bekezdés a.) pontja alapján meghatározott befogadóképességénél.


(11)  A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban tartózkodni, továbbá két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát a bérbeadó részére írásban bejelenteni.


(12)  Ha a bérlő a (11) bekezdésében meghatározott bejelentési kötelezettségét menthető okból mulasztotta el, de a bérbeadó felhívására ezt – a hiánypótló levél kézhezvételétét követő naptól számított 30 napon belül – teljesíti, lakásbérleti jogviszonya a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt nem mondható fel.


A szociális helyzet alapján bérbe adott bérlakásokra vonatkozó szabályok

5.§.


(1)  Önkormányzati lakások bérbeadása során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételek a következők:


a.)  a bérlő, házastársa (élettársa), illetve a vele együttköltöző közeli hozzátartozója tulajdonában, bérletében nincs másik beköltözhető lakása és

b) bérlő, valamint az együttköltöző közeli hozzátartozók egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 3 –szorosát, továbbá

c) bérlő, valamint a vele együttköltözők nem rendelkeznek olyan vagyonnal,  járművel, vagyoni értékű joggal, amelynek értéke

- külön - külön számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének húszszorosát,

- együtt számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hetvenszeresét meghaladja.


6.§.


(1) Szociális helyzet alapján bérlakásra az a személy jogosult, aki az általános szabályokon kívül az 5.§.-ban foglalt feltételeknek megfelel.


(2) Szociális helyzet alapján a bérlakás határozott időre, lejfeljebb 3 évre adható bérbe.


(3)[1] A szerződés meghosszabbítására a bérlő kérelmére kerülhet sor, amennyiben a kérelmező és a vele együttköltözők szociális helyzete, vagyoni, jövedelmi viszonyai az eredeti kijelöléshez képest nem változtak, és a lakhatási feltételek javításának önhibájukon kívül nem tudnak eleget tenni.

(4) A bérleti jogviszony meghosszabbításának időtartama nem haladhatja meg az eredeti határozott időre szóló kijelölés időtartamát.


(5) Szociális helyzet alapján bérbe adható lakások listáját e rendelet 1. számú mellékletének a.) pontja tartalmazza.


A nem szociális helyzet alapján bérbe adott bérlakásokra vonatkozó szabályok

7.§.


(1) Azon személyek részére, akik az 5.§.-ban foglalt feltételeknek nem felelnek meg bérlakás az alábbi szabályok szerint adható bérbe: Önkormányzati lakás nem szociális jelleggel történő bérbeadásakor a bérleti szerződést határozott időre, legfeljebb 5 évre lehet megkötni a bérlővel.


(2) A határozott idejű bérleti jogviszony meghosszabbítására abban az esetben kerülhet sor, ha azt a bérlő a szerződés lejárta előtt írásban kéri és a kérelemről a Képviselő-testület a Szociális és Egészségügyi Bizottság véleményének kikérésével dönt.


(3) A bérleti szerződés meghosszabbításának időtartama nem haladhatja meg az eredeti határozott időre szóló kijelölés időtartamát.


A pályázati eljárás szabályai

8.§.


(1) Önkormányzati lakások szociális helyzet alapján és nem szociális jelleggel történő bérbeadására pályázatot kell kiírni.


(2) Az önkormányzati lakások szociális alapon történő bérbeadására vonatkozó pályázat feltételeit a Szociális és Egészségügyi Bizottság véleményének kikérése után a Képviselő- testület határozza meg.


(3) E rendeletben meghatározott feltételek szerinti pályázatot a bérbeadó írja ki. A pályázat meghirdetésénél biztosítani kell a nyilvánosságot, ennek érdekében a pályázatot ki kell függeszteni a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, a kábeltévén, hirdetmények útján közzé kell tenni.


(4)  Pályázni az jogosult, aki a kiírt pályázati kiírásban szereplő feltételeknek megfelel.


(5) Minden pályázaton csak az arra benyújtott igények vehetők figyelembe.


(6)  A  pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:


a) a meghirdetett bérlakás műszaki állapotát, főbb jellemzőit (alapterület, szobaszám, komfortfokozat stb.)

b) a hasznosítás jellegét,

c) településen és épületen belüli fekvését, pontos címét,

d) a fizetendő lakbér összegét,

e) a bérleti jogviszony időtartamát,

f)  a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételekor   az elvégzendő munkák megjelölését, határidejét és költségeit, valamint a költségviselés módozatát,

g) a lakás megtekintésének lehetőségére vonatkozó tájékoztatást,

h) a pályázathoz csatolandó mellékletek felsorolását,

i) a pályázat benyújtásának módját, helyét, idejét, a pályázat elbírálásának  határidejét,

j) egyéb pályázati feltételeket.


(7)  A pályázatok kiírása folyamatos.


9.§.


(1) A pályázatokat írásban, a rendelet 3. számú mellékletét képező formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatalba lehet benyújtani.


(2) A pályázatnak tartalmaznia kell:


- az e rendelet vonatkozó mellékleteiben szereplő személyes adatokat és  személyi körülményeket, valamint

- a pályázó nyilatkozatát, hogy a kiírt pályázati feltételeket elfogadja.


(3) A pályázatban szereplő adatok, igazolások és nyilatkozatok valódiságát a Polgármester Hivatal ügyintézője megvizsgálhatja, melyhez felhasználhatja a jövedelemadózási rendszer adatait, információt kérhet a vagyontárgyakat, illetve azok forgalmi értékét nyilvántartó és igazoló illetékes szervektől.


(4) A tényállás tisztázása érdekében a Polgármesteri Hivatal ügyintézője környezettanulmányt készíthet. Amennyiben a fél a környezettanulmány elkészítését nem teszi lehetővé és emiatt a tényállás nem kellően tisztázott, úgy a hatáskör gyakorlója a rendelkezésre álló adatok alapján dönt.


(5) A rendelet alkalmazásánál a havi átlag nettó jövedelem megállapításánál a pályázat benyújtását megelőző 3 hónap jövedelem átlagát kell figyelembe venni, egyéb jövedelmeknél pedig pedig az egy évet nem haladhatja meg.


(6) Nem pályázhat az, aki 5 éven belül:


a) önkényesen lakást foglalt el,

b) lakását a magánforgalomban elcserélte kisebb szobaszámú vagy

alacsonyabb komfortfokozatú lakásra, és

c) beköltözhető ingatlanát elidegenítette.

d) előző lakásában bérleti jogviszonya bírói határozattal megszűnt.


Önkormányzati lakások bérbeadása szolgálati jelleggel

10.§.


(1) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki az önkormányzattal, annak intézményeivel áll munkaviszonyban, közalkalmazotti, vagy közszolgálati jogviszonyban, illetve az önkormányzat kötelező feladatát képező egészségügyi ellátást végez, illetve a bérlő a község érdekében folyamatosan közfeladatot lát el, és ezt a képviselő-testület elismeri.


(2) Önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb 5 évre adható bérbe de az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységek fennállásáig a bérleti szerződéskötés ismételhető.


(3) A (2) bekezdésben rögzített időtartam lejártakor a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani. Ha a közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony vagy a munkaviszony azért szűnik meg, mert bérlő nyugdíjra jogosulttá vált, az önkormányzat a nyugdíjba vonuláskor legalább a tíz éve szolgálati viszonyban álló bérlővel másfél szobásnál nem nagyobb lakásra a jogosult haláláig bérleti szerződést köthet, feltéve, hogy nincs beköltözhető másik lakása.


(4) Az önkormányzati lakás bérbeadás iránti kérelmet a 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az ott meghatározott mellékletekkel a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.


(5) A kérelem elbírálásánál előnyt jelent:


- ha a munkavállaló jelenleg rossz lakáskörülmények között él;

- ha a munkavállaló felújításra szoruló önkormányzati lakást is elfogad és vállalja annak saját költségen történő rendbehozatalát, a bérbeadóval e   tárgyban kötött megállapodás keretei között;

- ha a munkavállaló a kérelem benyújtását megelőzően legalább egy éve áll az önkormányzattal közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, illetve munkaviszonyban.


(6) A beérkezett kérelmek alapján a polgármester dönt a bérlő személyéről. A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét is ki kell kérni.


(7) Az Önkormányzati lakások közül nem szociális helyzet alapján és szolgálati jelleggel lehet bérbe adni e rendelet 1. számú mellékletének b.) pontjában felsorolt lakásokat.


III. Fejezet

A tulajdonosi jogkör gyakorlására vonatkozó rendelkezések

11.§.


Az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosított, a rendelet hatálya alá tartozó bérlakások bérbeadásával kapcsolatos feladatokat Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő- testülete, a Szociális és Egészségügyi Bizottság, Zalakomár Község Polgármestere, valamint a Polgármesteri Hivatal ügyintézője látja el.


A Képviselő- testület feladata

12.§.


(1) Megállapítja a fizetendő lakbér mértékét és a lakbértámogatás feltételeit.


(2) Dönt a lakáspályázati eljárás szerinti bérbeadások esetén a benyújtott pályázatok alapján a bérlő személyéről a Szociális és Egészségügyi Bizottság rangsorolását figyelembe véve.


(3) Elbírálja a határozott idejű bérleti szerződések meghosszabbítására irányuló kérelmeket a Szociális és Egészségügyi Bizottság véleményének kikérésével.


(4) Dönt a lakásbérleti jog folytatásáról.


(5) Elbírálja a lakbér-támogatási kérelmeket.


A Szociális és Egészségügyi Bizottság feladata

13.§.


(1) Az új, valamint a megüresedett szociális bérlakások bérbeadása tekintetében – a rendelet 8.§. –a szerint – köteles a pályázat kiírásáról intézkedni.


(2) Rangsorolja a pályázati kiírásnak és feltételeknek megfelelő pályázatokat. A rangsorolás szempontjai az alábbiak lehetnek:


- több gyermeket nevel,

- fiatal házas (35 év alatt),

- büntetlen előéletű,

- 2 éven belül szabálysértést nem követett el,

- köztartozása nincs,

- elődtakarékossági programban részt vesz,

- több éve zalakomári lakos (min. 3 év),

- a pályázó házas- vagy élettársa munkaviszonnyal rendelkezik (vagy   munkaviszonnyal rendelkezett)


(3) Véleményezi a bérlakásokra, valamint a lakbérek mértékére vonatkozó rendelet- tervezeteket, valamint a bérleti szerződés meghosszabbítására irányuló kérelmeket.


Zalakomár Község Polgármestere feladata

14.§.


(1) Az e rendeletben szabályozott eltérésekkel gyakorolja a bérbeadói jogokat, ellátja a bérbeadói kötelezettségeket.


(2) A szolgálati jellegű bérbeadások esetén dönt a bérlők személyéről.


(3) Megköti a lakásbérleti szerződéseket.


(4) Közreműködik a bérlakásokat érintő valamennyi bizottsági és Képviselő - testületi anyag kidolgozásában.


(5) Tájékoztatja a Képviselő- testületet a bérlakás állomány műszaki állapotáról, a megüresedett lakásokról, azok műszaki állapotáról, a kiemelt fontosságú, a rendeltetésszerű használat feltételrendszerét helyreállító munkálatokról, a szükséges felújítási igényekről és ezek költségvonzatáról.


(6) Jogcím nélküli lakáshasználat esetén a lakás kiürítés iránt pert indít.


A Polgármesteri Hivatal ügyintézője feladata

15.§.


A Polgármesteri Hivatal ügyintézője feladata különösen:


a) a pályázat útján bérbe adható lakások pályázati kiírásának elkészítése és közzététele, a pályázatok elbírálásának előkészítése és a szükségek környezettanulmányok elkészítése,

b) a határozott időre bérbe adott lakások esetén a további bérbe adás feltételeinek vizsgálata,

c) közreműködés a lakásbérleti jog folytatásához szükséges feltételek vizsgálatában,

d) a pályázók jogosultságának vizsgálata,

e)  a bizottsági és képviselő- testületi munka elősegítése,

f)  az állampolgárok személyes adatainak kezelése a jogszabályi előírásokra figyelemmel.

g) megvizsgálja a Lakástörvény 32.§. (2) bekezdésében foglalt feltételek fennállását, melynek eredményéről értesíti a bérbeadót.

h) a lakásbérleti szerződés megszűnését megelőző 3. hónapban gondoskodik a lakások állapotának felméréséről, egyezteti a bérlővel a lakás 4.§. (3) bekezdése szerinti átadáshoz szükséges munkák elvégzését,

i) gondoskodik a bérleti szerződés megszűnésekor a lakás átvételéről.


IV. Fejezet

A felek jogai és kötelezettségei

16.§.


(1) A bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei vonatkozásában a felek megállapodása az irányadó.


(2)  A lakás átadásakor, illetve átvételekor leltárt kell felvenni, abban fel kell tüntetni a lakás, illetőleg a lakás berendezések tényleges állapotát, valamint a bérlő esetleges észrevételeit. A bérlő a lakás átvételét leltár és a jegyzőkönyv aláírásával ismeri el.


(3) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor is alkalmas, ha az egyes lakásberendezéseket, a bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján a bérbeadó költségére a bérlő szerzi be.


(4)  A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, továbbá a bérlői kötelezettség teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül a lakásban munkanapokon előzetes értesítés alapján 8,00 és 17,00 óra közötti időben, félévente ellenőrizheti. A bérlő az ellenőrzést köteles tűrni. Ez a rendelkezés megfelelően irányadó a rendkívüli káresemény, illetőleg a veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belüli szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén is.


(5) Az Önkormányzati lakásba a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét (örökbefogadott, mostoha-, és nevelt gyermekét), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáját, valamint szülőjét (örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülőjét).


(6)  A bérlő a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása alapján fogadhatja be a lakásba az élettársát, és testvérét. A hozzájárulás feltétele, hogy az élettárs és testvér Magyarországon beköltözhető lakással nem rendelkezik, és szociálisan rászoruló.


(7)  A befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban kell a Polgármesteri Hivatalban benyújtani.


(8) A kérelemhez csatolni kell:


a) a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba 3 napon belül bejelenti és ezt a bérbeadó felé igazolja, továbbá

b) a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.


(9) A bérbeadónak a hozzájárulásban ki kell kötnie, hogy a lakásbérleti szerződés megszűnését követően az (6) bekezdésben meghatározott és a jogcím nélkül visszamaradó személyek a lakásból kötelesek kiköltözni, kivéve azt, aki a bérleti jogviszony folytatására jogosultságot szerez.


17.§


Karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettség


(1)  A bérbeadó köteles gondoskodni:


- az épület karbantartásáról

- az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

- a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

- az épület felújítása illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a lakáson belül szükséges munkák elvégzéséről.


(2) A bérlő köteles gondoskodni


- a lakás burkolatainak ajtóinak ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról,

- a lakás burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről, kivéve, ha arra a falban vagy födémben lévő vezetékek javításával, összefüggő helyreállítási, továbbá az épület felújítása során végzett munkákkal kapcsolatban kerül sor,

- az elektromos vezetéknek és az érintésvédelmi rendszerének a lakásban lévő fogyasztásmérőtől, illetőleg a biztosító táblától kezdődő szakaszán keletkezett hibák kijavításáról, kapcsolók és a csatlakozó aljak cseréjéről,

- a lakásberendezések felújításáról és cseréjéről,

- az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségekben és ezek berendezésében, továbbá a lakásban a saját vagy a vele együtt lakó, személyek magatartása folytán keletkezett hibák kijavításáról és az eredeti állapot helyreállításáról, illetőleg a kár megtérítéséről.


18.§.

A lakás átalakítása, korszerűsítése


(1) A bérbeadó hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő a lakást átalakítsa, korszerűsítse, ha a bérlő a munkák elvégzésének költségeit vállalja. A bérlő ezen számlákkal igazolt költségeinek lakbérbe számítását akkor kérheti, ha az átalakítással a lakás komfortfokozata, vagy az alapterülete, vagy a szobák száma növekedett. A bérbeadó írásbeli hozzájárulása esetén a bérlő köteles a munkálatok elvégzéséhez szükséges hatósági engedélyeket beszerezni, és felelni a hatósági engedélyekben meghatározottak szabályszerű végrehajtásáért.


(2) A lakás átalakítása, korszerűsítése előtt meg kell állapodni a költségek viselésében.


19.§

A lakás visszaadása


(1) A lakásbérlet megszűnésekor a bérlőnek a lakást az átvételkori beköltözhető állapotban, a berendezéseit tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmasan kell visszaadni.


(2) A beköltözhető állapot legalább a falak átadáskori felületképzésnek megfelelő (meszelt) , állapotát a nyílászárók folyamatosan mázolását, a padozat tiszta, a berendezések üzemképes állapotát jelenti.


(3) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a bérlőt terhelő helyreállítási munkákat a bérlő költségére a bérbeadó végzi el.


(4) A lakás leadásakor leltárt kell felvenni, amelyben rögzíteni kell a lakás műszaki állapotát, az esetleges hiányokat, azok pótlási határidejét.


(5) Ha a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetésére, illetve az ellenérték megtérítésére nem nyilatkozik, vagy a bérbeadó nem fogadja el, a bérbeadó a lakás visszaadásától számított 30 napon belül kérheti a bíróságtól a bérlő kötelezettségének megállapítását.


(6) A volt bérlő mindaddig, amíg a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át nem adja a bérbeadónak köteles a 25 §-ban meghatározott lakáshasználati díjat, valamint a lakással kapcsolatos költségeket megfizetni.


V. Fejezet

A lakbér mértékének meghatározása

20.§.


(1) Az önkormányzati lakások lakbérének mértékét a lakás alapvető jellemzői, így különösen a lakás alapterülete, minősége, a lakóépület állapota, a településen, illetőleg a lakóépületen belüli fekvése, továbbá a szerződés keretében a bérbeadó által nyújtott szolgáltatás figyelembevételével kell meghatározni.


(2)[2] A havi lakbér mértéke a lakás alapterülete és komfortfokozata után szolgálati jelleggel és szociális rászorultság alapján bérbe adott önkormányzati lakások esetén 250.- Ft/m²/hó.[3][4][5]

 (3) A lakbér meghatározásához a lakás alapterületének megállapításánál


- a lakás összes (lakó-, főző-, egészségügyi-, közlekedő- és tároló-) helyisége teljes területének az 1,9 méter szabad belmagasságot elérő részét, továbbá

- a lodzsa és a zárt (fedett és oldalról átlátást gátló módon kialakított) erkély területének a felét kell számításba venni. Ennek során a lakás belső lépcsője felső szintjének az alapterületét figyelmen kívül kell hagyni.


(4) Garázshasználati díj mértéke: 1.440,- Ft/hó + Áfa [6][7][8][9]


21§.


A lakbér mértékét csökkentő tényezők


A 17. §. alapján megállapított lakbér mértékét csökkenteni kell, ha az önkormányzati lakás:


- a komfortfokozatra megállapított feltételeknek megfelel, de az önkormányzati lakásban konyha (főzőfülke) helyett főzőszekrény, vagy fürdőszoba helyett zuhanyzó- (mosdó-) fülke van, 5%-kal;

- összkomfortos, vagy komfortos, de közlekedőhelyisége nincs, 5%-kal;

- aládúcolt, 10%-kal;

- talajvíz miatti felnedvesedés miatt, 20%-kal;

- ha a lakás országos közforgalmú vasútvonal szélső vágányától mért 50 m távolságon belül fekvő épületben van és legalább 1 lakószobájának ablaka a vasútvonalra néz: 10%-kal.


A csökkentő tényezők figyelembevételével meghatározott összeget, mint a tárgyi lakás lakbérét a bérbeadó írásban köteles a bérlővel közölni.


22.§.


A bérlő a jelen rendelet 17-18.§.-ai szerint megállapított lakbért köteles megfizetni. A nem szociális jelleggel bérbeadott lakás bérlője a jelen rendelet 17.§. (2) bek. táblázatának B. oszlopában megállapított – a 18.§ csökkentő tényezőivel korrigált - lakbér 150%-kát köteles megfizetni.


23.§


A nem szociális jelleggel és a szolgálati jelleggel bérbe adott lakások bérleti szerződésének megkötésénél óvadék nem kerül kikötésre.


Lakbértámogatás

24.§.


(1)  A szociális helyzet alapján történő bérbeadással érintett önkormányzati lakás bérlőjét lakbértámogatás illeti meg, ha


- a bérlő, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó közeli hozzátartozók 1 főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 1,5- szeres összegét, és

- a fizetendő havi lakbér összege meghaladja a bérlő, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó közeli hozzátartozók 1 főre jutó havi nettó jövedelmének 35%-át.


(2) A kérelmező a támogatásra való jogosultság elbírálásához köteles a maga, valamint a háztartásban élők jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, továbbá a jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó adatokat bizonyítékokat becsatolni.


(3) Nem illeti meg az (1) bekezdés szerinti lakbértámogatás azt a bérlőt,  akinek lakbérfizetési hátraléka van, továbbá vagyoni helyzete meghaladja a Szt. 4.§. (1) bekezdés b. pontjában meghatározott mértéket. Az (1) bekezdés szerinti lakbértámogatás összege a fizetendő lakbér és a bérlő, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó közeli hozzátartozók havi jövedelme 35%-ának a különbözete.


(4)  A lakbértámogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani az (1) bekezdés szerinti egy főre jutó jövedelemre vonatkozó igazolással együtt.


(5) A lakbértámogatás biztosításának időtartama 1 év. Ezt követően újabb kérelmet lehet beterjeszteni.


(6) A bérlő a lakbértámogatással csökkentett lakbért köteles megfizetni.


(7)  A támogatás jogosultja a Polgármesteri Hivatalnak 8 napon belül köteles bejelenteni a jogosultsági feltételekben bekövetkezett változást így a


- a háztartásban élők létszámában bekövetkezett változást,

- a jövedelmi, vagyoni viszonyokban bekövetkezett változást.

(8)  A lakbértámogatást igénybevevő jogosultsága megszűnik ha a támogatott nem felel meg a rendelet 24.§. (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek. Ebben az esetben a jogosultságot megszüntető körülményt követő hónap 1. napjától a támogatásra nem tarthat igényt.


(9)  A támogatás jogtalan igénybevétele esetén a lakbértámogatásban részesülő bérlő köteles az igénybevett támogatást, a Ptk. 232. § (2) bekezdésében meghatározott kamattal megemelt összegben visszafizetni.


VI. Fejezet

A lakásbérlet megszűnése, a lakásbérleti jog folytatása

25.§.


(1) A lakásbérlet megszűnik a Lakástörvény 23.§-ában meghatározott esetekben.


(2)  A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja a Lakástörvény 24.§. (1) bekezdésében meghatározott feltételek megléte esetén.


(3) A volt bérlő mindaddig, amíg a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át nem adja a bérbeadónak köteles a 26 §-ban meghatározott lakáshasználati díjat, valamint a lakással kapcsolatos költségeket megfizetni.


26.§.

Jogcím nélküli lakáshasználat, lakáshasználati díj


( 1) Ha az önkormányzati lakásban olyan személy marad vissza, aki sem a Lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 15 napon belül elhagyni. Ha a lakáselhagyási kötelezettségnek nem tesz eleget az önkormányzati lakás elhagyásának megtörténtéig a lakás használatának első 6 hónapjában az önkormányzati lakásra megállapított lakbér mértékének megfelelő, 7-12 hónap közötti időtartamra kétszeres, 13-18 hónap közötti időtartamra háromszoros, a 19. hónaptól kezdve négyszeres összegének megfelelő használati díjat köteles fizetni.


(2)  A bérbeadó az (1) bekezdésben említett személyek esetében a jogcímnélküli lakáshasználat kezdetétől számított 60 napon belül köteles a lakás kiürítése iránti peres eljárást indítani.


27.§.


(1) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnik meg és nincs a lakásbérlet folytatására jogosult személy, az örökös köteles:


a) a bérlő halált követő 30 napon belül a lakást kiüríteni, és azt a bérbeadónak átadni,

b) az a.) pontban meghatározott határidő elmulasztását követően az örökössel szemben e rendelet 26.§-ának a rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2)  Ha az elhalt bérlőnek a bérbeadóval szemben fennálló tartozása van, akkor a bérbeadó a megtérülés érdekében köteles a tartozást hagyatéki teherként bejelenteni.


VII. Fejezet

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezés

28.§.


(1) A bérbeadó, a hatályos jogszabályok keretei között jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés során a tudomására jutottak.


(2)  A 24.§.  (1) bekezdés szerinti nyilvántartás adatainak kezelésére és védelmére a személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Tv, valamint Zalakomár Község Polgármesteri Hivatala adatvédelmi szabályzatának rendelkezései az irányadók.


(3)  A nyilvántartásból a személyes azonosító adatok nélkül csak statisztikai célra szolgáltathatók adatok.


29.§.


(1) A lakbérek mértékét évente – minden év november 30. napjáig felül kell vizsgálni úgy, hogy értékállósága biztosított legyen.


(2) A módosított új lakbért minden év január 1. napjától kell alkalmazni.


VIII. Fejezet

Záró rendelkezések

30.§.


(1)  A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2)  A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(3) A rendelet  hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Zalakomár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete többször módosított 13/2001. (VIII. 1.) rendelete az önkormányzati lakások bérletéről és a lakbérek mértékéről.


Zalakomár, 2006. május 16.


Varga Miklós                                                                                                   Vörösné Joó Zsuzsanna

polgármester                                                                                                                  jegyző


A rendelet kihirdetve 2006. május 31.



Vörösné Joó Zsuzsanna

   jegyző













1. számú melléklet a        9/2006. (V.31.) számú rendelethez


A szociális helyzet alapján bérbe adható lakások:

Címe területe (m2) szoba szám komfortfokozat

Zalakomár

Tavasz u. 41.

1. lakás (földszint) 68,83 2 komfortos

2. lakás (emelet) 68,40 2 komfortos

Hunyadi u. 7.

1. lakás 44,48 1 komfortos

2. lakás 49,05 1 komfortos

3. lakás 48,41 1 komfortos

4. lakás 50,93 1 komfortos

5. lakás 44,58 1 komfortos

A nem szociális helyzet alapján, valamint szolgálati jelleggel bérbe adható

lakások:

Címe területe (m2) szoba szám komfortfokozat

Zalakomár

- Petőfi u. 20/a 60 m2 2 komfortos

- Petőfi u. 20/b. 60 m2 2 komfortos

- Ifjúság u. 18/a 70 m2 1 és 2 fél      összkomfortos

- Ifjúság u. 18/b. 70 m2 1 és 2 fél      összkomfortos

- Petőfi u. 37. 121 m2 3      összkomfortos

- Árpád u. 44.  76 m2 2 és fél  komfortos

- Ady u. 4.  116 m2 3 komfortos

- Ady u. 20.  72 m2 2 komfortos

- Ady u. 2.  86 m2 3      összkomfortos

- Árpád u. 12. 91 m2 3      összkomfortos

- Fő u. 2.  79 m2 2 komfortos


2. számú melléklet a   9/2006. (V.31.)  számú rendelethez

Kérelem

önkormányzati lakás szolgálati jelleggel történő bérbevételére

A bérbe venni kívánt önkormányzati lakás címe: ………………………………………..

Kérelmező neve: ……………………………………..Személyi ig. száma: ….………...…

Anyja neve: ………………………………………………………………………..…………..

Születési hely: …………………………………...………Idő:.……………………………….

Családi állapota: ……………………………………...……………………………………….

Állandó bejelentett lakcíme: ………………………..………………………………………..

Tartózkodási helye, ha ez nem azonos az előző címmel: ……………………………...

A lakásba vele együtt költöző személyek (a születési év és a rokonsági fok

megjelölésével):

Munkahely neve, címe: ………………………………………………………………………

Foglalkozása, beosztása: ……………………………………………………………………

Jelen munkáltatónál a munkaviszony kezdete: ……………………………………………

Nettó havi átlagjövedelme: …………………………………………………………………..

Kelt.:………………………………………………….

……………………………………

  kérelmező

A kérelemhez csatolni kell:

A munkáltató javaslatát, véleményét.

A havi átlagjövedelemre, illetve egyéb rendszeres jövedelemre vonatkozó igazolást.

Kinevezésére, alkalmazására vonatkozó okirat másolatát.

Jelenlegi lakáskörülményeinek leírását (milyen lakásban, milyen minőségben,

hányadmagával stb. lakik.)


3. számú melléklet a /2006. (       ) számú rendelethez

Pályázat

önkormányzati lakás bérbevételéhez

A megpályázott önkormányzati lakás címe:

A pályázat benyújtásának jogcíme: (a megfelelő aláhúzandó)

szociális helyzet alapján 2. nem szociális helyzet alapján

A pályázó adatai

Név (leánykori név is): …...……………………………………………………………….

Születési helye, ideje: ………………………………………………………………………...

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………………

Személyi igazolvány száma: ………………………………………………………………...

a.) Munkahelye megnevezése, címe: ………………………………………...………...

b.) A munkaviszony kezdete: …………………………………………..………………..

c.) Foglalkoztatásom határozatlan, határozott idejű (utóbbi esetben a megszűnés

várható időpontja) …………………………………………………………………………

Családi állapota: …………………………………………………………………..………

Házastárs neve: ………………..…………………...…………………………………….

Házastárs munkahelye (címmel): .…………………...………………………………..

A kérelmezővel a lakásba együttköltöző személyek:

Név Szül. idő Rokoni kapcsolat Megjegyzés

A kérelmező jelenlegi lakáskörülményei

A kérelmező állandó lakcíme: …………………………..………………………………

A lakcím létesítésének időpontja: ……………………………………………………….

A kérelmező tartózkodási helye: ………………………………………………………...

(amennyiben nem azonos az előző címmel)

A tartózkodási hely létesítésének időpontja: …………………………………………..

A lakáshasználat jogcíme: tulajdonos, bérlő, szívességi lakáshasználó, jogcím nélküli

lakáshasználó, egyéb: ……………………………………. (a megfelelő szövegrész

aláhúzandó)

16A kérelmező és a vele együttköltöző közeli hozzátartozó lakásának komfortfokozata:

(a megfelelő szövegrész aláhúzandó)

összkomfortos,  komfortos,  félkomfortos,  komfort nélküli

A lakás nagysága: ……………….. m2

Szobák száma: ……………………

Jelenlegi lakásának állapota:

A pályázat benyújtásakor a következő képzésben veszek részt: ……………...………..

Az alábbi lakáscélú előtakarékossági programban veszek részt: ……………………….

A pályázó kérelmének rövid indoklása:

A pályázat mellékletét képezi:

- Önkormányzati lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén a pályázó,

valamint együttköltöző közeli hozzátartozója jövedelem- és vagyonnyilatkozata;

munkáltatói keresetigazolás;

- nem szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén a pályázó, valamint

együttköltöző közeli hozzátartozója jövedelemnyilatkozata, munkáltatói

keresetigazolás.

Tudomásul veszem, hogy a kérelem elbírálását befolyásoló változásokat 15 napon

belül a Polgármesteri Hivatalban bejelentem.

Nyilatkozom, hogy a kiírt pályázati feltételeket elfogadom.

Kijelentem továbbá, hogy 5 éven belül

- önkényesen nem foglaltam lakást,

- lakásomat a magánforgalomban nem elcseréltem el kisebb szobaszámú vagy

alacsonyabb komfortfokozatú lakásra,

- beköltözhető ingatlanomat nem idegenítettem el.

- előző lakásomban bérleti jogviszonyom bírói határozattal nem szűnt meg.

Büntetőjogi felelőségem tudatában kijelentem, hogy a pályázatban közölt

adatok a valóságnak megfelelnek.

……………………….., 200….. év …………………… hó …….nap

...……………………………

       A pályázó aláírása

[1]

Módosította a 9/2015. (IV.29.) ör. 1. §-a. Hatályos 2015. május 1. napjától.

[2]

Módosította a 17/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendelet  1.§-a. Hatályos: 2014. január 1. napjától.

[3]

Módosította a 22/2006.(XI.29.) önkormányzati rendelet  1.§-a. Hatályos: 2007. január 1. napjától.

[4]

Módosította a 17/2007.(XI.30.) önkormányzati rendelet  1.§-a. Hatályos: 2008. január 1. napjától.

[5]

Módosította a 29/2011 (XI.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2012. január 1. napjától.

[6]

Módosította a 22/2006.(XI.29.) önkormányzati rendelet  1.§-a. Hatályos: 2007. január 1. napjától.

[7]

Módosította a 17/2007.(XI.30.) önkormányzati rendelet  1.§-a. Hatályos: 2008. január 1. napjától.

[8]

Módosította a 2/2008.(I.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2008. január 30. napjától.

[9]

Módosította a 29/2011 (XI.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2012. január 1. napjától.