Zalakomár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019 (XI.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérletéről és a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2019. 11. 07- 2023. 09. 30

Zalakomár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019 (XI.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérletéről és a lakbérek mértékéről1

2019.11.07.

Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, nyert felhatalmazása alapján, Zalakomár Nagyközség Önkormányzata tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek tekintetében - a következő rendeletét alkotja meg:

I. Fejezet

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) szabályaival összhangban, a polgári jog alapelveit szem előtt tartva megteremtse az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodás feltételeit.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Zalakomár Nagyközség Önkormányzata tulajdonában álló lakásokra, valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya az önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárokra és az önkormányzattal foglalkozási jogviszonyban álló személyekre.

(3) A lakások tekintetében az önkormányzat, mint tulajdonost megillető bérbeadói feladatokat – e rendeletben szabályozott módon – az alábbi szervek és személyek látják el:

a) Zalakomár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete

b) Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Szociális és Egészségügyi Bizottsága

c) Zalakomár Nagyközség Polgármestere

3. § (1) A rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Polgári Törvénykönyvben és a Ltv-ben foglalt értelmező rendelkezések és meghatározások az irányadók.

II. Fejezet

Az önkormányzati lakások bérletére vonatkozó szabályok

Általános Szabályok

4. § (1) Önkormányzati bérlakások bérbeadásának jogcímei:

a) szociális helyzet alapján,

b) szolgálati jelleggel

(2) Önkormányzati lakás kizárólag határozott időre adható bérbe.

(3) A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles elhagyni a lakást, a vele ott élőkkel együtt.

(4) A bérlő az önkormányzati lakást az átvételkori állapotnak megfelelően köteles leadni.

(5) Önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén a bérbeadó a bérlő tekintetében az eredeti lakásbérleti szerződést módosítja, ha van olyan személy, aki az Ltv. 32. §-a alapján jogosult a lakásbérleti jogviszony folytatására.

(6) Önkormányzati lakás csak lakás céljára adható bérbe.

(7) Önkormányzati lakás (1) bekezdés a) meghatározottak szerinti bérbeadásának feltétele, hogy a bérlő munkaviszonnyal rendelkezzen, az Önkormányzati lakás (1) bekezdés b) meghatározottak szerinti bérbeadásának feltétele, hogy a bérlő közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonnyal (a továbbiakban: munkaviszony) rendelkezzen. Határozott idejű munkaviszony esetén bérleti szerződés a határozott idejű munkaviszony megszűnéséig köthető.

(8) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók csak egy önkormányzati lakásra köthetnek bérleti szerződést.

(9) Társbérleti jogviszony az önkormányzati bérlakásban nem létesíthető.

(10) Az önkormányzati lakásba beköltözők száma nem lehet magasabb a lakások 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 85. § (4) bekezdés a.) pontja alapján meghatározott befogadóképességénél.

(11) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban tartózkodni, továbbá két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát a bérbeadó részére írásban bejelenteni.

(12) Ha a bérlő a (11) bekezdésében meghatározott bejelentési kötelezettségét menthető okból mulasztotta el, de a bérbeadó felhívására ezt – a hiánypótló levél kézhezvételétét követő naptól számított 30 napon belül – teljesíti, lakásbérleti jogviszonya a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt nem mondható fel.

A szociális helyzet alapján bérbe adott bérlakásokra vonatkozó szabályok

5. § (1) Önkormányzati lakások bérbeadása során érvényesítendő szociális, jövedelmi, vagyoni feltételek a következők:

a.) a bérlő, házastársa (élettársa), illetve a vele együttköltöző közeli hozzátartozója tulajdonában, bérletében nincs másik beköltözhető lakása és
b) bérlő, valamint az együttköltöző közeli hozzátartozók egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a háromszorosát, továbbá
c) bérlő, valamint a vele együttköltözők nem rendelkeznek olyan vagyonnal, járművel, vagyoni értékű joggal, amelynek értéke
ca) külön - külön számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének húszszorosát,
cb) együtt számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hetvenszeresét meghaladja.

6. § (1) Szociális helyzet alapján bérlakásra az a személy jogosult, aki az általános szabályokon kívül az 5. §.-ban foglalt feltételeknek megfelel.

(2) Szociális helyzet alapján a bérlakás határozott időre, lejfeljebb 3 évre adható bérbe.

(3) A szerződés meghosszabbítására a bérlő kérelmére kerülhet sor, amennyiben a kérelmező és a vele együttköltözők szociális helyzete, vagyoni, jövedelmi viszonyai az eredeti kijelöléshez képest nem változtak, és a lakhatási feltételek javításának önhibájukon kívül nem tudnak eleget tenni.

(4) A bérleti jogviszony meghosszabbításának időtartama nem haladhatja meg az eredeti határozott időre szóló kijelölés időtartamát.

7. § (1) A kérelmeket írásban, e rendelet 3. mellékletét képező formanyomtatványon az Önkormányzat Hivatalában lehet benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a)az e rendelet vonatkozó mellékleteiben szereplő személyes adatokat és személyi körülményeket, jövedelmi és vagyoni adatokat, valamint
b) a kérelmező nyilatkozatát, hogy a rendeletben foglalt feltételeket elfogadja.
(3) A kérelemben szereplő adatok, igazolások és nyilatkozatok valódiságát a Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője megvizsgálhatja, melyhez felhasználhatja a jövedelemadózási rendszer adatait, információt kérhet a vagyontárgyakat, illetve azok forgalmi értékét nyilvántartó és igazoló illetékes szervektől.
(4) A tényállás tisztázása érdekében a Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője környezettanulmányt készíthet. Amennyiben a fél a környezettanulmány elkészítését nem teszi lehetővé és emiatt a tényállás nem kellően tisztázott, úgy a hatáskör gyakorlója a rendelkezésre álló adatok alapján dönt.
(5) A rendelet alkalmazásánál munkaviszonyban állók esetén a havi átlag nettó jövedelem megállapításánál a pályázat benyújtását megelőző 3 hónap jövedelem átlagát kell figyelembe venni, nem havi rendszerességgel szerzett, valamint vállalkozásból származó jövedelem esetében az illetékes NAV igazolást a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjából.
(6) Nem adhat be kérelmet az a személy, aki 5 éven belül:
a) önkényesen lakást foglalt el,
b) lakását a magánforgalomban elcserélte kisebb szobaszámú vagy alacsonyabb komfortfokozatú lakásra,
c) beköltözhető ingatlanát elidegenítette.
d) előző lakásában bérleti jogviszonya bírói határozattal megszűnt,
e) az Önkormányzattal, illetve önkormányzati ingatlanra vonatkozóan közüzemi szolgáltatóval szemben tartozást halmozott fel, amíg azt ki nem egyenlíti.
(7) A rendeletnek megfelelő kérelmeket a Szociális és Egészségügyi Bizottság rangsorolja. A rangsorolás szempontjai az alábbiak lehetnek:
a) több gyermeket nevel,
b) fiatal házas (35 év alatt),
c) büntetlen előéletű,
d) 2 éven belül szabálysértést nem követett el,
e) köztartozása nincs,
f) elődtakarékossági programban részt vesz,
g) több éve zalakomári lakos (min. 3 év),
h) a kérelmező házas- vagy élettársa munkaviszonnyal rendelkezik (vagy munkaviszonnyal rendelkezett).
(8) A Képviselő-testület dönt a benyújtott kérelmek alapján a bérlő személyéről a Szociális és Egészségügyi Bizottság rangsorolását figyelembe véve.
(9) A Képviselő-testület elbírálja a határozott idejű bérleti szerződések meghosszabbítására irányuló kérelmeket a Szociális és Egészségügyi Bizottság véleményének kikérésével és dönt a lakásbérleti jog folytatásáról.

Önkormányzati lakások bérbeadása szolgálati jelleggel

8. § (1) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki az önkormányzattal, annak intézményeivel áll munkaviszonyban, közalkalmazotti, vagy közszolgálati jogviszonyban, illetve az önkormányzat kötelező feladatát képező egészségügyi ellátást végez, illetve a bérlő a község érdekében folyamatosan közfeladatot lát el, és ezt a képviselő-testület elismeri.

(2) Önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb 5 évre adható bérbe de az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységek fennállásáig a bérleti szerződéskötés ismételhető.

(3) A (2) bekezdésben rögzített időtartam lejártakor a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani. Ha a közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony vagy a munkaviszony azért szűnik meg, mert bérlő nyugdíjra jogosulttá vált, az önkormányzat a nyugdíjba vonuláskor legalább a tíz éve szolgálati viszonyban álló bérlővel másfél szobásnál nem nagyobb lakásra a jogosult haláláig bérleti szerződést köthet, feltéve, hogy nincs beköltözhető másik lakása.

(4) A polgármester méltányosságból a szolgálati jelleget megalapozó jogviszony megszűnését követően a bérleti szerződést további egy évig fenntarthatja vagy meghosszabbíthatja, ha a bérlőnek nincs beköltözhető másik lakása.

(5) Az önkormányzati lakás bérbeadás iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon, az ott meghatározott mellékletekkel az Önkormányzat Hivatalában kell benyújtani.

(6) A kérelem elbírálásánál előnyt jelent:

a) ha a munkavállaló jelenleg rossz lakáskörülmények között él;

b) ha a munkavállaló felújításra szoruló önkormányzati lakást is elfogad és vállalja annak saját költségen történő rendbehozatalát, a bérbeadóval e tárgyban kötött megállapodás keretei között;

c) ha a munkavállaló a kérelem benyújtását megelőzően legalább egy éve áll az önkormányzattal közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, illetve munkaviszonyban.

(7) A beérkezett kérelmek alapján a polgármester dönt a bérlő személyéről. A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét is ki lehet kérni.

III. Fejezet

A felek jogai és kötelezettségei

9. § (1) A bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei vonatkozásában a felek megállapodása az irányadó.

(2) A lakás átadásakor, illetve átvételekor leltárt kell felvenni, abban fel kell tüntetni a lakás, illetőleg a lakás berendezések tényleges állapotát, valamint a bérlő esetleges észrevételeit. A bérlő a lakás átvételét leltár és a jegyzőkönyv aláírásával ismeri el.

(3) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor is alkalmas, ha az egyes lakásberendezéseket, a bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján a bérbeadó költségére a bérlő szerzi be.

(4) A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, továbbá a bérlői kötelezettség teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül a lakásban munkanapokon előzetes értesítés alapján 8,00 és 17,00 óra közötti időben, félévente ellenőrizheti. A bérlő az ellenőrzést köteles tűrni. Ez a rendelkezés megfelelően irányadó a rendkívüli káresemény, illetőleg a veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belüli szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén is.

(5) Az Önkormányzati lakásba a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét (örökbefogadott, mostoha-, és nevelt gyermekét), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáját, valamint szülőjét (örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülőjét).

(6) A bérlő a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása alapján fogadhatja be a lakásba az élettársát, és testvérét. A hozzájárulás feltétele, hogy az élettárs és testvér Magyarországon beköltözhető lakással nem rendelkezik, és szociálisan rászoruló.

(7) A befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban kell az Önkormányzat Hivatalában benyújtani.

(8) A kérelemhez csatolni kell:

a) a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba 3 napon belül bejelenti és ezt a bérbeadó felé igazolja, továbbá

b) a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.

(9) A bérbeadónak a hozzájárulásban ki kell kötnie, hogy a lakásbérleti szerződés megszűnését követően az (6) bekezdésben meghatározott és a jogcím nélkül visszamaradó személyek a lakásból kötelesek kiköltözni, kivéve azt, aki a bérleti jogviszony folytatására jogosultságot szerez.

Karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettség

10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni:

a) az épület karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről,

d) az épület felújítása illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a lakáson belül szükséges munkák elvégzéséről.

(2) A bérlő köteles gondoskodni:

a) a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról,

b) a lakás burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetőleg cseréjéről, kivéve, ha arra a falban vagy födémben lévő vezetékek javításával, összefüggő helyreállítási, továbbá az épület felújítása során végzett munkákkal kapcsolatban kerül sor,

c) az elektromos vezetéknek és az érintésvédelmi rendszerének a lakásban lévő fogyasztásmérőtől, illetőleg a biztosító táblától kezdődő szakaszán keletkezett hibák kijavításáról, kapcsolók és a csatlakozó aljak cseréjéről,

d) a lakásberendezések felújításáról és cseréjéről,

e) az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségekben és ezek berendezésében, továbbá a lakásban a saját vagy a vele együtt lakó, személyek magatartása folytán keletkezett hibák kijavításáról és az eredeti állapot helyreállításáról, illetőleg a kár megtérítéséről.

A lakás átalakítása, korszerűsítése

11. § (1) A bérbeadó hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő a lakást átalakítsa, korszerűsítse, ha a bérlő a munkák elvégzésének költségeit vállalja. A bérlő ezen számlákkal igazolt költségeinek lakbérbe számítását akkor kérheti, ha az átalakítással a lakás komfortfokozata, vagy az alapterülete, vagy a szobák száma növekedett. A bérbeadó írásbeli hozzájárulása esetén a bérlő köteles a munkálatok elvégzéséhez szükséges hatósági engedélyeket beszerezni, és felelni a hatósági engedélyekben meghatározottak szabályszerű végrehajtásáért.

(2) A lakás átalakítása, korszerűsítése előtt meg kell állapodni a költségek viselésében.

A lakás visszaadása

12. § (1) A lakásbérlet megszűnésekor a bérlőnek a lakást az átvételkori beköltözhető állapotban, a berendezéseit tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmasan kell visszaadni.

(2) A beköltözhető állapot legalább a falak átadáskori felületképzésnek megfelelő (meszelt), állapotát a nyílászárók folyamatos mázolását, a padozat tiszta, a berendezések üzemképes állapotát jelenti.

(3) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a bérlőt terhelő helyreállítási munkákat a bérlő költségére a bérbeadó végzi el.

(4) A lakás leadásakor leltárt kell felvenni, amelyben rögzíteni kell a lakás műszaki állapotát, az esetleges hiányokat, azok pótlási határidejét.

(5) Ha a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetésére, illetve az ellenérték megtérítésére nem nyilatkozik, vagy a bérbeadó nem fogadja el, a bérbeadó a lakás visszaadásától számított 30 napon belül kérheti a bíróságtól a bérlő kötelezettségének megállapítását.

(6) A volt bérlő mindaddig, amíg a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át nem adja a bérbeadónak köteles e rendelet 17. §-ában meghatározott lakáshasználati díjat, valamint a lakással kapcsolatos költségeket megfizetni.

IV. Fejezet

A lakbér mértékének meghatározása

13. § (1) Az önkormányzati lakások lakbérének mértékét a lakás alapvető jellemzői, így különösen a lakás alapterülete, minősége, a lakóépület állapota, a településen, illetőleg a lakóépületen belüli fekvése, továbbá a szerződés keretében a bérbeadó által nyújtott szolgáltatás figyelembevételével kell meghatározni.

(2) A havi lakbér mértéke a lakás alapterülete és komfortfokozata után szolgálati jelleggel és szociális rászorultság alapján bérbe adott önkormányzati lakások esetén 250.- Ft/m²/hó.

(3) A lakbér meghatározásához a lakás alapterületének megállapításánál

a) a lakás összes (lakó-, főző-, egészségügyi-, közlekedő- és tároló-) helyisége teljes területének az 1,9 méter szabad belmagasságot elérő részét, továbbá

b) a lodzsa és a zárt (fedett és oldalról átlátást gátló módon kialakított) erkély területének a felét kell számításba venni. Ennek során a lakás belső lépcsője felső szintjének az alapterületét figyelmen kívül kell hagyni.

V. Fejezet

A lakásbérlet megszűnése, a lakásbérleti jog folytatása

14. § (1) A lakásbérlet megszűnik a Ltv. 23. §-ában meghatározott esetekben.

(2) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja a Ltv. 25. § bekezdéseiben meghatározott feltételek megléte esetén.

(3) A volt bérlő mindaddig, amíg a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át nem adja a bérbeadónak köteles e rendelet 17 §-ában meghatározott lakáshasználati díjat, valamint a lakással kapcsolatos költségeket megfizetni.

Jogcím nélküli lakáshasználat, lakáshasználati díj

15. § (1) Ha az önkormányzati lakásban olyan személy marad vissza, aki sem a Lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 15 napon belül elhagyni. Ha a lakáselhagyási kötelezettségnek nem tesz eleget az önkormányzati lakás elhagyásának megtörténtéig a lakás használatának első 6 hónapjában az önkormányzati lakásra megállapított lakbér mértékének megfelelő, 7-12 hónap közötti időtartamra kétszeres, 13-18 hónap közötti időtartamra háromszoros, a 19. hónaptól kezdve négyszeres összegének megfelelő használati díjat köteles fizetni.

(2) A bérbeadó az (1) bekezdésben említett személyek esetében a jogcímnélküli lakáshasználat kezdetétől számított 60 napon belül köteles a lakás kiürítése iránti peres eljárást indítani.

16. § (1) Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnik meg és nincs a lakásbérlet folytatására jogosult személy, az örökös köteles:

a) a bérlő halálát követő 30 napon belül a lakást kiüríteni, és azt a bérbeadónak átadni,

b) az a) pontban meghatározott határidő elmulasztását követően az örökössel szemben e rendelet 17. §-ának a rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ha az elhalt bérlőnek a bérbeadóval szemben fennálló tartozása van, akkor a bérbeadó a megtérülés érdekében köteles a tartozást hagyatéki teherként bejelenteni.

VI. Fejezet

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezés

17. § (1) A bérbeadó, a hatályos jogszabályok keretei között jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés során a tudomására jutottak.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás adatainak kezelésére és védelmére az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, valamint Zalakomár Nagyközség Önkormányzatának hatályos adatvédelmi szabályzatának rendelkezései az irányadók.

(3) A nyilvántartásból a személyes azonosító adatok nélkül csak statisztikai célra szolgáltathatók adatok.

18. § (1) A lakbérek mértékét évente – minden év november 30. napjáig felül kell vizsgálni úgy, hogy értékállósága biztosított legyen.

(2) A módosított új lakbért minden év január 1. napjától kell alkalmazni.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Zalakomár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete többször módosított 9/2006. (V. 31.) rendelete az önkormányzati lakások bérletéről és a lakbérek mértékéről.

1. melléklet a 16/2019. (XI. 6.) önkormányzati rendelethez

Bérbe adható önkormányzati lakások:

Lakás cím

területe

szobaszám

komfortfokozat

1

Hunyadi u. 7/5.

44,58

1

komfortos

2

Hunyadi u. 7/4.

50,93

1

komfortos

3

Hunyadi u. 7/3.

48,41

1

komfortos

4

Hunyadi u. 7/2.

49,05

1

komfortos

5

Hunyadi u. 7/1.

44,48

1

komfortos

6

Tavasz u. 41. fsz.

68,83

2

komfortos

7

Tavasz u. 41. em.

68,4

2

komfortos

8

Petőfi u. 20/A.

60

2

komfortos

9

Petőfi u. 20/B.

60

2

komfortos

10

Ifjúság u. 18/A.

70

1 és 2 fél

összkomfortos

11

Ifjúság u. 18/B.

70

1 és 2 fél

összkomfortos

12

Árpád u. 44.

75

2 és fél

komfortos

13

Árpád u. 12.

90

3

összkomfortos

1

Az önkormányzati rendeletet a Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. október 1. napjával.