Zsámbok Község Önkormányzata

a lakásépítés- vásárlás helyi támogatásáról

Hatályos: 1993. 05. 26- 2022. 05. 05

Zsámbok Község Önkormányzata

a lakásépítés- vásárlás helyi támogatásáról

1993.05.26.

Zsámbok község Önkormányzati Képviselő-testülete a többször módosított lakáscélú támogatásokról szóló 106/1988. (XII.16.) MT.rend.10. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli:

1.  § (1) Zsámbok község Önkormányzata helyi támogatást nyújthat:

a.) személyi tulajdonú lakás építéséhez, bővítéséhez, vásárlásához, cseréhez, továbbá a lakásban elemi csapás okozta kár szükséges helyreállításához,
b.) önerőből megvalósuló emeletráépítéshez, tetőtér beépítéshez és egyéb formában történő lakásépítéshez.
(2) Helyi támogatás - szociális rászorultságtól függően - egy háztartásban élő személyeknek csak egy jogcímen adható.

2.  § (1) Támogatás az arra rászoruló kérelmezőnek adható, ahol az egy háztartásban élőknek az egy főre jutó átlagos havi jövedelme nem haladja meg a minimálbér kétszeresét.

(2) Nem adható helyi támogatás azoknak a kérelmezőknek, akiknek foglalkozásából, tevékenységéből, életviteléből arra lehet következtetni, hogy lakásigényük kielégítésére helyi támogatás nélkül is képesek.

3.  § A támogatás az 1. §.(1) bek. a.) pontjában meghatározott lakásépítés esetén az épület alapjának elkészülte után folyósítható.

4.  § A támogatás legmagasabb összege 500.000,- Ft, kivéve a lakásban elemi csapás okozta kár szükséges helyreállításához nyújtott támogatás, ahol a legmagasabb összeg nincs meghatározva.

5.  § (1) A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület dönt.

(2) A kölcsön összegét havi egyenlő részletekben kell visszafizetni, leghosszabb időtartam 10 év.

(3) Kérelmező a kölcsön visszafizetésének biztosítására egy, illetve amennyiben körülményei indokolják két kezest köteles biztosítani.

6.  § A támogatásra irányuló kérelmeket a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani és az alábbi mellékleteket kell csatolni:

- az 1.sz. melléklet 1 kitöltött példányát,
- kérelmező a vele egy háztartásban élő, illetve a kezesek jövedelemigazolását,
- építési engedélyt, költségvetést a lakás korszerűsítéséről, az ingatlan tulajdoni lap másolatáról, vagy adás-vételi szerződést,
- iskolalátogatási bizonyítványt a nappali tagozaton továbbtanuló családtagokra vonatkozóan
- az ingatlan társtulajdonosainak nyilatkozatát, hogy az építkezéshez, illetve a kölcsön jelzálogként bejegyzéséhez hozzájárul,
- amennyiben az ingatlan tulajdoni lapjára teher van bejegyezve, a jogosult hozzájárulását az önkormányzati kölcsön jelzálogként történő bejegyzéséhez.

7.  § (1) A kérelmezők vagyoni, jövedelmi viszonyaiban évközben bekövetkezett változás esetén a képviselő-testület a támogatás folyósítását megszüntetheti, illetve kötelezheti a támogatásban részesülőt, hogy a támogatás fennálló részét egy összegben fizesse vissza.

(2) A polgármester a kölcsön szerződést felmondhatja és a kérelmező a támogatást a Ptk.232. §.(2) bekezdésében meghatározott mértékű kamattal emelten egy összegben köteles visszafizetni, ha

- az ingatlant elidegeníti,
- a Polgármesteri Hivatal megállapítja, hogy a kérelmező a támogatást nem az önkormányzat által meghatározott célra használta fel,
- a kérelmező az önkormányzat megtévesztésével jutott a támogatáshoz,
- a havi törlesztő-részletet két hónapon át nem fizeti.
(3) A támogatott köteles a vagyoni, jövedelmi viszonyaiban bekövetkezett változást 8 napon belül a Polgármesteri Hivatalhoz bejelenteni.

8.  § (1) A polgármester indokolt esetben a havi törlesztő-részletek fizetésére halasztást engedélyezhet, ha a támogatott:

a.) sorkatonai szolgálatát tölti,
b.) hosszabb idejű kórházi kezelés alatt áll,
c.) átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe kerül és a törlesztés a családja létfenntartását veszélyeztetné.
(2) Az (1) bek. c.) pontja szerinti halasztás maximum két alkalommal engedélyezhető és az egy-egy esetben a hat hónapos időtartamot nem haladhatja meg.

9.  § (1) A képviselő-testület döntéséről a polgármester 15 napon belül értesíti a kérelmezőt, akivel szerződést köt a támogatás felvételének módjáról és feltételeiről.

(2) A 8. §. szerinti halasztásról a polgármester a támogatottal külön megállapodást köt.

(3) A kölcsönszerződés eljuttatásáról a támogatást folyósító pénzintézethez, valamint a Földhivatalhoz a kölcsön jelzálogként való bejegyzéséhez a Polgármesteri Hivatal gondoskodik a szerződés megkötését követő 8 napon belül.

10.  § Aki bármilyen jogcímen lakáscélú támogatásban részesült a helyi önkormányzattól, vagy jogelődjétől a Községi Tanácstól, az további helyi támogatásban nem részesülhet.

Ez a rendelkezés nem vonatkozik a lakásban elemi csapás okozta kár helyreállításához nyújtott támogatásra.

11.  § Ez a rendelet 1993. május 1-én lép hatályba, rendelkezéseit Zsámbok község területén kell alkalmazni.

A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az 5/1991.sz. önkormányzati rendelet hatályát veszti.