Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2000(XII.21..) rendelete

a hulladékgazdálkodásról

Hatályos: 2001. 01. 01- 2015. 01. 30

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2000.(XII.21.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodásról[1]



A Hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény 23.§.-ában kapott felhatalmazás alapján Zsámbok község Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:[2]


I. fejezet

Általános rendelkezések.


1.§. (1) Zsámbok község Önkormányzata helyi közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére, e tevékenység ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.


       (2) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó közszolgáltatás Zsámbok község egész közigazgatási területére kiterjed.


       (3) A település közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója (továbbiakban: tulajdonos) az ingatlanon keletkező települési szilárd hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.


      (4)[3] Zsámbokon a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére a Szelektív Hulladékkezelő Kft (továbbiakban: szolgáltató) jogosult. Zsámbok községben keletkező települési szilárd hulladék lerakására és ártalmatlanítására kijelölt lerakóhely Tura közigazgatási területén a 0272/7. hrsz-ú ingatlan. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékok jegyzékét az 1 melléklet tartalmazza.


Tulajdonos kötelességei:


2.§. (1) A tulajdonos alapvető kötelessége:

           a./ a települési szilárd hulladékot az elszállításra való átvételig gyűjtse, illetve tárolja,


            b./ e rendeletben meghatározott módon az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék szelektív gyűjtéséről, elszállításáról, ártalommentes elhelyezéséről gondoskodjon. A rendeletben meghatározott települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás esetében kizárólag a szolgáltató szolgáltatását veheti igénybe.


           c./ a közszolgáltatásba újonnan bekapcsolódó tulajdonosként (ideértve a tulajdonosváltozás esetét is) a szolgáltatónak bejelentse, hogy a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételére kötelezetté vált, megjelölve az ingatlanon lakók létszámát.


II. fejezet

A szolgáltató által nyújtott helyi közszolgáltatás kötelező

igénybevétele.


3.§. (1)[4] A tulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott e rendeletben foglalt helyi közszolgáltatást igénybe venni. A szolgáltató és a tulajdonos közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


       (2) A helyi közszolgáltatás lényeges feltételeiben bekövetkezett változásokról a Szolgáltató a tulajdonost - a változás bekövetkezte előtt - írásban értesíteni köteles. Ha a közszolgáltatás lényeges feltételeiben előre nem látható, rendkívüli okból következik be változás, a Szolgáltató értesítési kötelezettségének egyéb alkalmas módon is eleget tehet.


      (3) A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.


     (4) Az egyéb szilárd hulladék kezeléséről az köteles gondoskodni, akinél (akinek a tevékenysége során) a hulladék keletkezett. Ha a keletkezési helye nem állapítható meg, ez a kötelezettség annak az ingatlannak a tulajdonosát terheli, akinek az ingatlanán, vagy ingatlana előtt a hulladék található. Az egyéb szilárd hulladékot a Szolgáltató megrendelés esetén - megállapodás szerinti díjazás ellenében - elszállíthatja.


     (5)[5] A tulajdonos a települési szilárd hulladékot a Szolgáltató igénybevétele nélkül maga is elszállíthatja, vagy elszállítathatja a kijelölt ártalmatlanító helyre külön lerakási díj ellenében.


     (6)[6] A település területén keletkező építési törmeléket, illetve minden évben szeptember 1-től november 15-ig a zöldhulladékot a Zsámbok, József Attila utca végén kialakított hulladékgyűjtő helyen lehet lerakni.



Helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételének

szünetelése.


4.§. (1) Szüneteltethető a 3.§. (1) bek. szerinti helyi közszolgáltatás kötelező igénybevétele azokon az ingatlanokon, melyeken legalább 30 napig senki sem tartózkodik, s emiatt azokon hulladék nem keletkezik.


        (2) A közszolgáltatás igénybevételének szüneteltetésére vonatkozó igényét a tulajdonos a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt, azt legalább 30 nappal megelőzően írásban köteles bejelenteni a Szolgáltatónak.


        (3) Ha a szüneteltetés (1) bek. szerinti feltételeiben változás következik be, a tulajdonos a Szolgáltatónak haladéktalanul írásban köteles azt bejelenteni.


        (4)[7] A közszolgáltatás kötelező igénybevételének szüneteltetési igénye egy évig fogadható el, amennyiben a kérelmező nem jelölte meg a szüneteltetés határidejét. A szüneteltetés meghosszabbítását az egy év lejárta után az ingatlan tulajdonosnak újra kell igényelnie. Ellenkező esetben díjfizetési kötelezettség keletkezik.


A helyi közszolgáltatás díja


5.§. (1)[8],[9] A hulladék rendszeres elszállításáért díjat kell fizetni. A díj mértékét úgy kell megállapítani, hogy az fedezze a szolgáltatás költségeit. Az alkalmazandó díjakat a rendelet 2.sz. melléklete tartalmazza.

A közszolgáltatás díjának és az ingatlan tulajdonos által fizetendő díj különbözetét az önkormányzat díjkompenzáció formájában a közszolgáltatónak megtéríti.

A közszolgáltatás díján felül a Szolgáltató jogosult adminisztrációs többletköltség felszámolására abban az esetben, ha a díjfizetésre kötelezett a Szolgáltató által alkalmazott számlázási módtól eltérő, készpénz-átutalási megbízással (csekken) fizet.


       (2)[10] A díjat a Szelektív KFT negyedévente utólag díjbeszedő útján szedi be. Nem számítható fel díj, ha az ingatlan tulajdonosa a szelektív hulladékot a gyűjtőhelyen adja át.


      (3)[11]


      (4)[12] Az ingatlan tulajdonosának változása esetén a közszolgáltatási díjat a tulajdonosváltozás bejelentése hónapjának utolsó napjáig a régi, azután pedig az új tulajdonos köteles fizetni. A tulajdonosváltozást az új tulajdonos köteles 30 napon belül a Szolgáltató felé bejelenteni. A bejelentés történhet a Polgármesteri Hivatal felé is, aki azt haladéktalanul továbbítja a Szolgáltatóhoz.


      (5) A tulajdonosnak nem kell közszolgáltatási díjat fizetni azokra a hónapokra, melyekre a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége szünetel.


(6)[13] A közszolgáltató írásbeli megkeresésére a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) a polgármesteri hivatal közli.


A hulladék gyűjtésére és elszállításra való

átadására szolgáló tartályokkal, zsákokkal

kapcsolatos jogok és kötelességek.


6.§.(1) [14],[15] A tulajdonos a települési szilárd hulladék szelektív gyűjtésére és elszállítására az alábbi hulladékgyűjtő edényzeteket használhatja:

a.)      nedves és intim hulladék elszállítására 110 literes edényzet vagy a szolgáltatást végző Szelektív Kft felé előzetesen bejelentett esetben 120 literes edényzet

b.)     száraz és zöld hulladék esetében 110 literes edényzet

c.)      Az ingatlan tulajdonos által a többlet nedves és intim hulladék elszállításához a Szelektív Kft-től megvásárlandó 50 literes hulladékgyűjtő zsák.


      (2)[16] A gyűjtőtartályban elhelyezhető települési szilárd hulladék súlya legfeljebb 25 kg lehet.


        (3) A gyűjtőtartály szükség szerinti javításáról, cseréjéről, pótlásáról a szolgáltatást igénybevevő köteles gondoskodni.


        (4) A tulajdonos a rendelkezésre bocsátott gyűjtőtartályban és zsákban a hulladékot úgy köteles elhelyezni, hogy az mozgatáskor, ürítéskor ne szóródjon és a gépi ürítést ne akadályozza.


         (5) A tulajdonos köteles a gyűjtőtartályt és zsákokat a hulladék elszállítása céljából a Szolgáltató által megjelölt időben, közterületen a gyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és az ürítésre alkalmas helyen elhelyezni.


         (6)[17]


A hulladék elszállításának megtagadása.


7.§. (1) A Szolgáltató megtagadhatja a hulladék elszállítását, ha:


         a./[18] az nem a rendszeresített és a Szolgáltatótól átvett gyűjtőtartályban, illetve nem a 6.§. (2) bek-ben foglaltak szerint kerül átadásra.


         b./ a gyűjtőtartály az alkalmazott gépi ürítési módszerrel - az ingatlan tulajdonosának felróható okból - nem üríthető.


           (2) Az (1) bek-ben említett esetekben a Szolgáltató a tulajdonost írásban haladéktalanul értesíti a hulladék elszállítása, megtagadásának tényéről és okáról. A tulajdonos a megtagadási okokat köteles megszüntetni.


III. fejezet.


8.§.[19]


9.§. E  rendelet alkalmazása szempontjából:

       (1) települési szilárd hulladék: az ingatlanon keletkező háztartási szilárd hulladék és az egyéb (nem háztartási) szilárd halmazállapotú visszamaradt anyag (hulladék) , amely a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében települési szilárd hulladékként ártalmatlanítható, hasznosítható, kivéve az egyéb jogszabályokban meghatározott veszélyes hulladékot és a radioaktív hulladékot,


      (2) rendszeres háztartási szilárd hulladék: a lakás, üdülés, pihenés során az ingatlanon (így a lakásokban, valamint nem lakás céljára szolgáló egyéb helyiségekben és területeken) folyamatosan keletkező, a Szolgáltató által rendszeresített gyűjtőtartályokban átmenetileg tárolható, rendszeres gyűjtőjárattal, a jogszabályi előírásoknak megfelelő zárt rendszerű célgéppel szállítható hulladék (így pl. a konyhai hulladék, papír, üveg, csomagolóeszköz, háztartási edény, kézi eszköz, rongy, söpredék, salak, hamu, korom, továbbá kisebb mennyiségű falvakolat, a kerti és járdatakarítási hulladék, kisebb mennyiségű falomb, nyesedék, karácsonyfa), továbbá

a lakásban, valamint a nem lakás céljára szolgáló egyéb helyiségben és területen folytatott kisipari tevékenység gyakorlásából keletkezett hulladék, feltéve, hogy együttesen elhelyezhető a Szolgáltató által rendszeresített szemétgyűjtő tartályokban és ártalmatlanítható a tulajdonos által kötelezően igénybe vett közszolgáltatás keretében a kijelölt ártalmatlanító helyen.


         (3) esetileg szállítható alkalmi háztartási szilárd hulladék: az ártalmatlanítás céljából elszállítandó hulladék (pl. építési, bontási törmelék, autóroncs).


         (4) egyéb (nem háztartási) szilárd hulladék: az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység során, valamint a közintézményekben keletkező rendszeres egyéb szilárd hulladék és alkalmi egyéb szilárd hulladék


         (5)[20] adminisztrációs többletköltség: készpénz-átutalási megbízás (csekk) belföldi postai küldeményként, postai úton történő feladása.


Vegyes átmeneti és hatálybaléptető

rendelkezések.


10.§.[21], [22] (1) E rendelet 2001. január 1-én lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a 12/1995.sz.önk. és az azt módosító 7/1997.önk.rend., 12/1998.önk.rend., 7/2000.önk.rend. hatályát veszti.





   Holló Ilona                                                       Nagyné Szabó Judit

 polgármester                                                                jegyző



Kihirdetve:[23], [24]


2000. december 21.


12/2000.(XII.21.) Ör. 1. számú melléklete[25]



A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékok jegyzéke:


02 01 03

hulladékká vált növényi szövetek

02 01 07

erdőgazdálkodási hulladékok

02 03 04

fogyasztásra, illetve feldolgozásra alkalmatlan anyagok

03 01 01

fakéreg és parafahulladék

03 01 05

faforgács, fűrészáru, deszka, furnér, falemez darabolási hulladékok, amelyek különböznek a 03 01 04-től

19 06 04

települési hulladék anaerob kezeléséből származó kirothasztott anyag

20 01 38

fa, amely különbözik a 20 01 37-től

10 10 03

kemencesalak

10 10 06

fémöntésre nem használt öntőmagok és formák, amelyek különböznek a 10 10 05-től

10 10 08

fémöntésre használt öntőmagok és formák, amelyek különböznek a 10 10 07-től

10 10 14

kötőanyag hulladékok, amelyek különböznek a 10 10 13-tól

12 01 21

elhasznált csiszolóanyagok és eszközök, amelyek különböznek a 12 01 20-tól

12 01 99

közelebbről nem meghatározott hulladékok

17 09 04

kevert építkezési és bontási hulladékok, amelyek különböznek a 17 09 01, 17 09 02 és 17 09 03-tól

19 08 01

rácsszemét

19 08 02

homokfogóból származó hulladékok

20 01 36

kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek a 20 01 21, 20 01 23 és 20 01 35 kódszámú hullad.-tól

20 01 41

kéménysöprésből származó hulladékok

20 02 01

biológiailag lebomló hulladékok

20 02 02

talaj és kövek

20 03 01

egyéb települési hulladék, ideértve a kevert települési hulladékot is

20 03 02

piacokon keletkező hulladék

20 03 03

úttisztításból származó hulladék

02 01 04

műanyaghulladék (kivéve a csomagolóeszközöket)

10 11 03

üveg alapú, szálas anyagok hulladékai

12 01 02

Vasfém reszelék és esztergaforgács

15 01 02

műanyag csomagolási hulladékok

15 01 05

Vegyes összetételű kompozit csomagolási hulladék

15 01 07

üveg csomagolási hulladékok

15 01 09

textil csomagolási hulladékok

16 01 19

Műanyagok

17 02 03

Műanyag

17 04 01

vörösréz, bronz, sárgaréz

17 04 02

Alumínium

17 04 03

Ólom

17 04 04

Cink

17 04 05

vas és acél

17 04 06

Ón

17 04 07

Fémkeverékek

20 01 10

Ruhanemű

20 01 11

Textíliák

20 01 39

Műanyagok

15 01 01

papír és karton csomagolási hulladékok

15 01 03

fa csomagolási hulladékok

20 01 01

papír és karton

02 01 10

Fémhulladék

12 01 01

vasfém reszelék és esztergaforgács

12 01 03

Nem vas fém reszelék és esztergaforgács

12 01 04

Nem vas fém részecskék és por

16 01 06

termékként tovább nem használható járművek, amelyek nem tartalmaznak sem folyadékokat, sem más veszélyes összetevőket

16 01 17

Vasfémek

16 01 18

nem-vas fémek

16 02 14

használatból kivont berendezések

20 01 35

veszélyes anyagot tartalmazó kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések

20 01 36

kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések

20 01 40

Fémek

01 04 08

kő törmelék és hulladék kavics, amely különbözik a 01 04 07-től

01 04 09

hulladék homok és hulladék agyag

15 01 04

Fémcsomagolási hulladékok

15 01 06

egyéb, kevert csomagolási hulladékok

16 01 03

termékként tovább nem használható gumiabroncsok




12/2000.(XII.21.) Ör. 2. számú melléklete[26],[27],[28], [29]


2. számú melléklet a 12/2000 (XII.21) Ör. rendelethez



  1. amennyiben az ingatlanban 1 fő lakik bruttó az önkormányzat által nyújtott díjkompenzáció bruttó 1.200,-Ft/év/ingatlan
    1. amennyiben az ingatlanban 2 vagy több fő lakik az önkormányzat kompenzációt nem nyújt, az ingatlan tulajdonosa által fizetendő díj megegyezik a közszolgáltatás díjával.
    2. Az ingatlan tulajdonos által a többlet nedves és intim hulladék elszállításához a Szelektív Kft-től  50 literes hulladékgyűjtő zsákot kell vásárolni.



Az egységnyi díjtétel nem tartalmazza a lakossági lomtalanítás és veszélyes hulladékgyűjtés díját.


Üzletszerű vállalkozási tevékenységet végzők esetében a díjat a Szelektív Hulladékkezelő KFT vezetőivel történő külön megállapodás alapján kell fizetni.


A közszolgáltatási díjon felül a szolgáltató által felszámolható adminisztrációs többletköltség összege:

- azonos a belföldi postai küldemény (levélküldemény) mindenkori feladási díjával


Az építési törmelék elhelyezésének díja 50 m3 mennyiségig bruttó 600,- Ft/ m3

Az építési törmelék elhelyezésének díja 50 m3 mennyiség felett bruttó 350,- Ft/ m3


[1]

Módosította a 21/2011.(IX.28) rendelet 1.§-a

[2]

Módosította a 21/2011.(IX.28) rendelet 2.§-a

[3]

Módosította a 3/2013.(II.14.) Ör. 1.§-a

[4]

Módosította az 5/2001. sz. önkor. rendelet 1.§-a

[5]

Módosította az 5/2001.sz. önkor. rendelet 2.§-a

[6]

Módosította a 6/2005.(VII.6.) sz. önkor. rendelet 7.§.(1) bekezdése

[7]

Megállapította a 16/2010.(XII.17) Ör.1§-a

[8]

Módosította az 12/2008.(IX.25) sz. önkor. rendelet 1.§-a

[9]

Módosította a 3/2013.(II.14.) Ör. 3.§-a

[10]

Módosította az 5/2001. sz. önkor. rendelet 4.§-a

[11]

Hatályon kívül helyezte az 5/2001. sz. önkor. rendelet 5.§-a

[12]

Módosította a 6/2005.(VII.6.)sz.önkorm. rendelet 7.§.(2) bekezdése

[13]

Megállapította a 11/2013.(IX.26) Ör. 1.§-a

[14]

Módosította a 6/2005.(VII.6.)sz. önkorm. rendelet 7.§.(3) bekezdése

[15]

Módosította a 3/2013.(II.14.)Ör. 2.§-a

[16]

Módosította a 6/2005.(VII.6.)sz. önkorm. rendelet 7.§.(4) bekezdése

[17]

Hatályon kívül helyezte az 5/2001. sz. önkor. rendelet 5.§-a.

[18]

Módosította a 6/2005.(VII.6.)sz. önkorm. rendelet 7.§.(5) bekezdése

[19]

Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(VI.1)Ör.1.§.a) pontja

[20]

Megállapította a 21/2008.(IX.25.) sz. rend. 2.§-a

[21]

5/2001. sz. önkor. rendelet hatálybalépésének idõpontja: 2001. július 12.

[22]

A 2/2004.sz.önkorm.rend. hatálybalépésének idõpontja: 2004. február 1.

[23]

5/2001. sz. önkor. rendelet kihirdetésének idõpontja: 2001. július 4.

[24]

A 2/2004.sz.önkorm.rend. kihirdetésének idõpontja: 2004. január 26

[25]

Módosította a 3/2013.(II.14.) Ör.5.§.

[26]

Módosította a 22/2012.(XII.15.)Ör.1.§-a

[27]

Módosította a 3/2013.(II.14.) Ör.4.§-a

[28]

Módosította a 3/2013.(II.14.) Ör.6.§-a

[29]

Módosította a 11/2013.(IX.26.) Ör. 2.§-a