Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2002(III.19..) rendelete

a helyi közművelődés feladatairól a közművelődési tevékenység támogatásáról, és a könyvtári feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 03. 02

Zsámbok Község Önkormányzati Képviselő-testületének

4/2002./III.19./sz. rendelet

a helyi közművelődés feladatairól a közművelődési tevékenység támogatásáról, és a könyvtári feladatok ellátásáról.


Zsámbok község Önkormányzati Képviselő-testülete /továbbiakban: önkormányzat/, a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL törvény 77.§. alapján, valamint a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek, a település lehetőségeinek, a helyi sajátosságoknak, valamint az Alapító Okirat irataiban meghatározott feladatok figyelembevételével, a helyi közművelődési tevékenység önkormányzati támogatásával az alábbi rendeletet alkotja:


I. rész

Általános rendelkezések

Alapelvek


1.§.


Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Zsámbok polgárainak jogait:

a/ a kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában a nemzeti és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismertek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésre álló eszközök útján,

b/[1] a közművelődési tevékenység során nyújtott szolgáltatásainak igénybevétele,

c/ műveltsége, kézségi életének minden szakaszában való gyarapításra, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségére kis közösségek létrehozásához.


2.§.


a/[2] Az önkormányzat közművelődési tevékenysége nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem.

b/ A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A törvényben és rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt, nem kor, vallás, politikai, nemzeti, vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.


A rendelet hatálya


3.§.[3]


E rendelet hatálya kiterjed:

  1. a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, a településen lakó állampolgárokra,
  2. az önkormányzat közművelődési tevékenységére
  3. a rendelet által szabályozott, vagy más úton támogatott szervezetekre, vállalkozásokra,
  4. a képviselő-testületre és szerveire, a Polgármesteri Hivatalra


A rendelet célja.


4.§.


a./ A rendelet célja, hogy Zsámbok kulturális egysége érdekében, a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza községünk közművelődési feladatait. a község természeti környezetével, település szerkezetével foglalkozó leírást az 1.számú, a kulturális múltjával és jelenével kapcsolatos leírást pedig a 2.sz. mellékletek tartalmazzák.

b./ A képviselő-testület meghatározza az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját, és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket. Jogszabály keretet teremt a közösségek művelődéshez méltó esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a község hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségi, személyiségei szerepének növeléséhez, helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

c./[4] A feladatellátás során Zsámbok község Önkormányzata gondoskodik a közművelődési tevékenység működéséről és szakmai szolgáltatásai folyamatos fejlesztéséről.

Ezen felül számítanak minden egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a közösség kulturális életét gazdagítja


II. rész


A település kiemelt közművelődési feladatainak meghatározása.


5.§.[5]


  1. A község hagyományainak, természeti, művészeti értékeinek, új kezdeményezéseinek bemutatása, értékelése, közbecsülésének növelése, a lokálpatriotizmus erősítése.


  1. Tevékenységek:
  1. kiállítások: a helyi művészek kiállítása, világ gyermekszemmel kiállítás, népművészeink, különböző korosztályú gyermekek műveiből,
  2. történelmi vetélkedők szervezése, "Zsámbok tegnap és ma címmel",
  3. állami, nemzeti és helyi ünnepek: Lecsót a keceléből fesztivál, búcsú, műsorok, bemutatók, találkozók, fórumok, ötletbörzék, honismereti vetélkedők, /nyugdíjas találkozók, Föld napja, Komposzt buli/,
  4. programok szervezése a hagyományőrző közösségekkel: Zsámboki Hagyományőrző Népi Együttes Egyesület, Asszonykórus, Nyugdíjas Klub, egyesületek, alapítványok.
  5. az életminőség növeléséhez alkalmak biztosítása, az ünnepi lét kultúrájának kínálata:
    1. Anyák napi, gyermeknapi előadások, farsang,
    2. Karácsonyi, húsvéti előkészületek /Adventi koszorú készítés, húsvéti ajándékkészítés, tojásfestés, gyertya öntés/.
  6. Zsámbok történetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő lehetőségek kínálata.
  7. helytörténeti gyűjteményünk /Lapu Istvánné Tájház/ folyamatos gazdagítása,
  8. nyári táborok szervezése


6.§.[6]


(1) Életmód és értékrendek mozdítása, szociális ügyesség fejlesztése, önismeret növelés segítése, önkéntes összefogások technikáinak tanítása, a szolidaritáshoz alkalmak teremtése, sport és kultúra kapcsolatának gondozása.


(2) Tevékenységek:


  1. tanfolyamok, Kresz tanfolyam, nyelvtanfolyamok,
  2. természetgyógyász előadások, tanfolyamok, akciók, bemutatók szervezése
  3. szaktanfolyamok szervezése, fogadása.


7.§.[7]


Az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek közvetítése, a mindennapi lét értékeinek, normáinak fejlesztése, a szabadidő kulturált eltöltéséhez feltételek biztosítása, szórakozási alkalmak szervezése.


  1. színházi előadások látogatásának megszervezése /havonta/
  2. hangversenyek, irodalmi estek szervezése,
  3. kiállítások, népművészeti, hagyományőrző alkalmak szervezése,
  4. tudományos előadások, ünnepek, évfordulók, találkozók, megemlékezések rendszerének biztosítása,
  5. a világi és egyházi ünnepek támogatása, évfordulók közismertté tétele, rendezvények támogatása, élményszerűségük növelése,
  6. az idegenforgalom, turizmuskeretében a településre látogatók számára Zsámbok kulturális hagyományainak és értékeinek bemutatása,
  7. bálok, szórakozási alkalmak szervezése.


8.§.[8]


(1) Az esztétikai tudatosság igényének fejlesztése, kiemelkedő tehetségek bemutatása, az alkotókedv, az alkotóközösségek közismertté tétele, tekintélyének gondozása.


(2) Tevékenységek:


  1. amatőr művészeti csoportok, körök, tanfolyamok kínálata:
  2. előadó művészeti csoportok: néptánc csoport, modern tánccsoport.


9.§.[9]


(1) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a lehetőségek biztosítása.


(2) Tevékenységek:

  1. bálok szervezése,
  2. bábszínház, színházi előadások szervezése helyben,
  3. a hazai kulturális eseményekre, műemlékekhez, múzeumokba, színházi előadásokra, kirándulásokra turistautak kínálata, szervezése.


10.§.[10]


(1) Civil szervezetek segítése, szakmai támogatása.


(2) A társulási szándék ösztönzése. A különböző értékek, érdekek egyenrangúságának biztosítása, a társas kapcsolatok kultúrájának teljesítőképességének fejlesztése, spontán találkozókhoz tér és tárgyi feltételek biztosítása.


(3) Tevékenységek:

  1. fórumok szervezése,
  2. estjeik szervezésének segítése,
  3. találkozók szervezésének támogatása.


III. rész


A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei.


11.§.[11],[12]


(1) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait az általa működtetett közösségi színtér útján látja el. A közművelődési tevékenységét a helyi adottságokra, hagyományokra figyelemmel a helyi közösség ösztönzésével, továbbá lehetőségeihez mérten támogatásával, az öntevékeny közművelődési szervezetek segítségével végzi.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti kereti:

a) közművelődési közösségi színtérként működő József Attila Közösségi Színtér és Könyvtár a Zsámbok, József Attila u. 4. sz. alatti művelődési ház épület helyiség-együttesei, berendezései, az udvara, (együtt: közösségi színtér)

b) a közösségi színtér épületében a megyei hatókörű városi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével működő közkönyvtár,

(3) A közösségi színtér működtetője és fenntartója Zsámbok község Önkormányzata.

(4) Az önkormányzat költségvetési intézményt a helyi közművelődési feladatok ellátására nem tart fenn.

(5) A közösségi színtér működtetéséhez az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásához egy fő főállású, teljes munkaidőben foglalkoztatott közművelődési szakembert alkalmaz.


IV. rész.


Az önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási formái

13.§.[13]


  1. Az önkormányzat az e rendeletben megfogalmazott feladatait a költségvetéséből biztosítja. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi forrásból származó állami hozzájárulás, központosított előirányzatokból származó összeg és pályázati úton elnyert támogatás.
  2. Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési feladatok támogatásának pályázataihoz – a pályázat elnyeréséhez biztosítandó önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.
  3. Az önkormányzat a község kulturális életét gazdagító közművelődési tevékenységei megvalósulása érdekében programfinanszírozást biztosíthat.


14.§.[14]



15.§.[15]



16.§.


Pénzügyi támogatásban részesíti csoportok, intézmények, civil szervezetek közművelődéssel kapcsolatos rendezvényeit.


17.§.[16]


VI. rész


A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek


18.§.


Az önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak elvégzése érdekében együttműködik a településen, művészeti, közművelődési tevékenységet is folytató közhasznú nonprofit és profitorientált szervezetekkel, a település történelmi egyházaival és ezek csoportjaival.




19.§.


Az önkormányzat rendszeres kapcsolatot tart fenn a Pest megyei Közművelődési Információs Központtal, a Gödöllő és Környéke Turisztikai Egyesülettel, valamint a kistérségben működő más önkormányzatokkal.





VII. rész[17],[18]



VIII. rész


Záró, vegyes rendelkezések




21.§.


E rendelet kihirdetési napján lép hatályba.[19]


22.§.


A rendelet kihirdetéséről az önkormányzat a helyben szokásos módon gondoskodik.



            Kókai Zoltán                                                            Nagyné Szabó Judit

            polgármester                                                                       jegyző





A rendelet 2002.március 19-én kihirdetésre került.[20]

A rendelet 20.§-a 2003. március 12-én kihirdetésre került.


Zsámbok, 2002. március 19.






                                                                                              Nagyné  Szabó Judit

                                                                                                          jegyző













[1]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.1.§-a

[2]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.2.§-a

[3]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.3.§-a

[4]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.4.§-a

[5]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.5.§-a

[6]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.6.§-a

[7]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.7.§-a

[8]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.8.§-a


[9]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.9.§-a

[10]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.10.§-a

[11]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.11.§-a

[12]

Módosította az 5/2021. (III.1.) Ör.1.§-a

[13]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.12.§-a

[14]

Hatályon kívül helyezte a 15/2011(V.31.) Ör.14.§.(2) bekezdése

[15]

Hatályon kívül helyezte a 15/2011(V.31.) Ör.14.§.(2) bekezdése

[16]

Hatályon kívül helyezte a 15/2011(V.31.) Ör.14.§.(2) bekezdése

[17]

Megállapította az 5/2003.(III.11) sz. önk.rendelet

[18]

Hatályon kívül helyezte az 5/2021. (III.1.) Ör. 2.§-a

[19]

Az 5/2003.(III.11.)sz.rend. hatályba lépésének napja: 2003. március 11.

[20]

Az 5/2003.(III.11.) sz. rendelet kihirdetésének napja: 2003.03.11