Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2002(III.19..) rendelete

a helyi közművelődés feladatairól a közművelődési tevékenység támogatásáról, és a könyvtári feladatok ellátásáról

Hatályos: 2002. 03. 19- 2015. 07. 07

Zsámbok Község Önkormányzati Képviselő-testületének

4/2002./III.19./sz. rendelet

a helyi közművelődés feladatairól a közművelődési tevékenység támogatásáról, és a könyvtári feladatok ellátásáról.


Zsámbok község Önkormányzati Képviselő-testülete /továbbiakban: önkormányzat/, a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL törvény 77.§. alapján, valamint a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek, a település lehetőségeinek, a helyi sajátosságoknak, valamint az Alapító Okirat irataiban meghatározott feladatok figyelembevételével, a helyi közművelődési tevékenység önkormányzati támogatásával az alábbi rendeletet alkotja:


I. rész

Általános rendelkezések

Alapelvek


1.§.


Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Zsámbok polgárainak jogait:

a/ a kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában a nemzeti és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismertek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésre álló eszközök útján,

b/[1] a közművelődési tevékenység során nyújtott szolgáltatásainak igénybevétele,

c/ műveltsége, kézségi életének minden szakaszában való gyarapításra, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségére kis közösségek létrehozásához.


2.§.


a/[2] Az önkormányzat közművelődési tevékenysége nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem.

b/ A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A törvényben és rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt, nem kor, vallás, politikai, nemzeti, vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.


A rendelet hatálya


3.§.[3]


E rendelet hatálya kiterjed:

  1. a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, a településen lakó állampolgárokra,
  2. az önkormányzat közművelődési tevékenységére
  3. a rendelet által szabályozott, vagy más úton támogatott szervezetekre, vállalkozásokra,
  4. a képviselő-testületre és szerveire, a Polgármesteri Hivatalra


A rendelet célja.


4.§.


a./ A rendelet célja, hogy Zsámbok kulturális egysége érdekében, a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza községünk közművelődési feladatait. a község természeti környezetével, település szerkezetével foglalkozó leírást az 1.számú, a kulturális múltjával és jelenével kapcsolatos leírást pedig a 2.sz. mellékletek tartalmazzák.

b./ A képviselő-testület meghatározza az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját, és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket. Jogszabály keretet teremt a közösségek művelődéshez méltó esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a község hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségi, személyiségei szerepének növeléséhez, helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

c./[4] A feladatellátás során Zsámbok község Önkormányzata gondoskodik a közművelődési tevékenység működéséről és szakmai szolgáltatásai folyamatos fejlesztéséről.

Ezen felül számítanak minden egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a közösség kulturális életét gazdagítja


II. rész


A település kiemelt közművelődési feladatainak meghatározása.


5.§.[5]


  1. A község hagyományainak, természeti, művészeti értékeinek, új kezdeményezéseinek bemutatása, értékelése, közbecsülésének növelése, a lokálpatriotizmus erősítése.


  1. Tevékenységek:
  1. kiállítások: a helyi művészek kiállítása, világ gyermekszemmel kiállítás, népművészeink, különböző korosztályú gyermekek műveiből,
  2. történelmi vetélkedők szervezése, "Zsámbok tegnap és ma címmel",
  3. állami, nemzeti és helyi ünnepek: Lecsót a keceléből fesztivál, búcsú, műsorok, bemutatók, találkozók, fórumok, ötletbörzék, honismereti vetélkedők, /nyugdíjas találkozók, Föld napja, Komposzt buli/,
  4. programok szervezése a hagyományőrző közösségekkel: Zsámboki Hagyományőrző Népi Együttes Egyesület, Asszonykórus, Nyugdíjas Klub, egyesületek, alapítványok.
  5. az életminőség növeléséhez alkalmak biztosítása, az ünnepi lét kultúrájának kínálata:
    1. Anyák napi, gyermeknapi előadások, farsang,
    2. Karácsonyi, húsvéti előkészületek /Adventi koszorú készítés, húsvéti ajándékkészítés, tojásfestés, gyertya öntés/.
  6. Zsámbok történetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő lehetőségek kínálata.
  7. helytörténeti gyűjteményünk /Lapu Istvánné Tájház/ folyamatos gazdagítása,
  8. nyári táborok szervezése


6.§.[6]


(1) Életmód és értékrendek mozdítása, szociális ügyesség fejlesztése, önismeret növelés segítése, önkéntes összefogások technikáinak tanítása, a szolidaritáshoz alkalmak teremtése, sport és kultúra kapcsolatának gondozása.


(2) Tevékenységek:


  1. tanfolyamok, Kresz tanfolyam, nyelvtanfolyamok,
  2. természetgyógyász előadások, tanfolyamok, akciók, bemutatók szervezése
  3. szaktanfolyamok szervezése, fogadása.


7.§.[7]


Az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek közvetítése, a mindennapi lét értékeinek, normáinak fejlesztése, a szabadidő kulturált eltöltéséhez feltételek biztosítása, szórakozási alkalmak szervezése.


  1. színházi előadások látogatásának megszervezése /havonta/
  2. hangversenyek, irodalmi estek szervezése,
  3. kiállítások, népművészeti, hagyományőrző alkalmak szervezése,
  4. tudományos előadások, ünnepek, évfordulók, találkozók, megemlékezések rendszerének biztosítása,
  5. a világi és egyházi ünnepek támogatása, évfordulók közismertté tétele, rendezvények támogatása, élményszerűségük növelése,
  6. az idegenforgalom, turizmuskeretében a településre látogatók számára Zsámbok kulturális hagyományainak és értékeinek bemutatása,
  7. bálok, szórakozási alkalmak szervezése.


8.§.[8]


(1) Az esztétikai tudatosság igényének fejlesztése, kiemelkedő tehetségek bemutatása, az alkotókedv, az alkotóközösségek közismertté tétele, tekintélyének gondozása.


(2) Tevékenységek:


  1. amatőr művészeti csoportok, körök, tanfolyamok kínálata:
  2. előadó művészeti csoportok: néptánc csoport, modern tánccsoport.


9.§.[9]


(1) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a lehetőségek biztosítása.


(2) Tevékenységek:

  1. bálok szervezése,
  2. bábszínház, színházi előadások szervezése helyben,
  3. a hazai kulturális eseményekre, műemlékekhez, múzeumokba, színházi előadásokra, kirándulásokra turistautak kínálata, szervezése.


10.§.[10]


(1) Civil szervezetek segítése, szakmai támogatása.


(2) A társulási szándék ösztönzése. A különböző értékek, érdekek egyenrangúságának biztosítása, a társas kapcsolatok kultúrájának teljesítőképességének fejlesztése, spontán találkozókhoz tér és tárgyi feltételek biztosítása.


(3) Tevékenységek:

  1. fórumok szervezése,
  2. estjeik szervezésének segítése,
  3. találkozók szervezésének támogatása.


III. rész


A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei.


11.§.[11]


  1. Az önkormányzat a közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatósága érdekében közösségi színteret biztosít.
  2. A közösségi színtér a Zsámbok, József A. u. 4. szám alatti önkormányzati tulajdonú épület.
  3. A közösségi színtér működtetéséhez az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásához egy fő főállású, teljes munkaidőben foglalkoztatott közművelődési szakembert alkalmaz.


12.§.


Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásában a 11.§-ban megjelölteken kívül, az alábbi szervezeteket és csoportokat vonhatja be:


a./ Települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetek: Zeneiskola kihelyezett tagozata, Népi Együttes, Nyugdíjas Klub.

b./ Helyi vállalkozók.



IV. rész.


Az önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási formái

13.§.[12]


  1. Az önkormányzat az e rendeletben megfogalmazott feladatait a költségvetéséből biztosítja. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi forrásból származó állami hozzájárulás, központosított előirányzatokból származó összeg és pályázati úton elnyert támogatás.
  2. Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési feladatok támogatásának pályázataihoz – a pályázat elnyeréséhez biztosítandó önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.
  3. Az önkormányzat a község kulturális életét gazdagító közművelődési tevékenységei megvalósulása érdekében programfinanszírozást biztosíthat.


14.§.[13]



15.§.[14]



16.§.


Pénzügyi támogatásban részesíti csoportok, intézmények, civil szervezetek közművelődéssel kapcsolatos rendezvényeit.


17.§.[15]


VI. rész


A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek


18.§.


Az önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatainak elvégzése érdekében együttműködik a településen, művészeti, közművelődési tevékenységet is folytató közhasznú nonprofit és profitorientált szervezetekkel, a település történelmi egyházaival és ezek csoportjaival.




19.§.


Az önkormányzat rendszeres kapcsolatot tart fenn a Pest megyei Közművelődési Információs Központtal, a Gödöllő és Környéke Turisztikai Egyesülettel, valamint a kistérségben működő más önkormányzatokkal.





VII. rész[16]


Könyvtári feladatok ellátása.


20.§.[17]


  1. Az önkormányzat a közösségi színtérnek helyet adó épületben működteti  a nyilvános könyvtárat.


  1. A könyvtárral kapcsolatos önkormányzati feladatok:
  1. gyűjteményét folyamatosan fejleszti, megőrzi, gondozza és rendelkezésre bocsátja,
  2. könyvtárlátogatás biztosítása a könyvtár által kijelölt gyűjtemények helyben használata a lakosság részére,
  3. a beiratkozott olvasó ingyenesen kölcsönözheti a nyomtatott könyvtári dokumentumokat, helyben nyújtott alapszolgáltatásai ingyenesek,
  4. tájékoztat a könyvtár és a nyilvános könyvtári rendszer dokumentumairól és szolgáltatásairól,
  5. mindenki által használható és megközelíthető legyen,
  6. a felhasználók többsége számára megfelelő időpontban tart nyitva,
  7. biztosítja más könyvtárak állományának és szolgáltatásainak elérését,
  8. részt vesz a könyvtárak közötti dokumentum és információ cserében,
  9. helyismereti információkat és dokumentumokat gyűjt,
  10. közhasznú információs szolgáltatást nyújt,
  11. szabadpolcos állományrésszel rendelkezik,
  12. állandóan és rendszeresen gyarapított állományára támaszkodva működjön közre az általános művelődési igények kielégítésében, az általános műveltség terjesztésében, az ízlés fejlesztésében,
  13. segítse a használót az általános szakmai tájékozódásban, valamint a szabadidő hasznos eltöltésének megszervezésében,
  14. rendelkezik az éves állománygyarapítási keretről.


VIII. rész


Záró, vegyes rendelkezések




21.§.


E rendelet kihirdetési napján lép hatályba.[18]


22.§.


A rendelet kihirdetéséről az önkormányzat a helyben szokásos módon gondoskodik.



            Kókai Zoltán                                                            Nagyné Szabó Judit

            polgármester                                                                       jegyző





A rendelet 2002.március 19-én kihirdetésre került.[19]

A rendelet 20.§-a 2003. március 12-én kihirdetésre került.


Zsámbok, 2002. március 19.






                                                                                              Nagyné  Szabó Judit

                                                                                                          jegyző







[1]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.1.§-a

[2]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.2.§-a

[3]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.3.§-a

[4]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.4.§-a

[5]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.5.§-a

[6]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.6.§-a

[7]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.7.§-a

[8]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.8.§-a


[9]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.9.§-a

[10]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.10.§-a

[11]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.11.§-a


[12]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.12.§-a

[13]

Hatályon kívül helyezte a 15/2011(V.31.) Ör.14.§.(2) bekezdése

[14]

Hatályon kívül helyezte a 15/2011(V.31.) Ör.14.§.(2) bekezdése

[15]

Hatályon kívül helyezte a 15/2011(V.31.) Ör.14.§.(2) bekezdése

[16]

Megállapította az 5/2003.(III.11) sz. önk.rendelet

[17]

Módosította a 15/2011.(V.31.) Ör.13.§-a

[18]

Az 5/2003.(III.11.)sz.rend. hatályba lépésének napja: 2003. március 11.

[19]

Az 5/2003.(III.11.) sz. rendelet kihirdetésének napja: 2003.03.11