Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2014(XI.28..) rendelete

a 8/2013 (IV.19.) a temetőkről és a temetkezésről szóló rendelet módosításától

Hatályos: 2014. 11. 29- 2014. 11. 29


Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2014 (XI.28.) önkormányzati rendelete a 8/2013 (IV.19.) a temetőkről és a temetkezésről szóló rendelet módosításától




Zsámbok község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



1.§  A rendelet 11. §-a az alábbi g) ponttal egészül ki:

      

       g) szociális parcella, szociális temetkezési hely (X/sz. számú parcella)



2.§  A rendelet az alábbi 12/A §-sal egészül ki:


12/A §


(1) Szociális temetés a Községi Köztemetőben történhet a (2)-(7) bekezdésekben meghatározottak szerint.


(2) Szociális temetés esetén a sír vagy urnasír kiásása a Polgármesteri Hivatalban előre egyeztetett időpontban, munkanapokon 8:00-15:00 óráig történhet a Hivatal által biztosított kézi szerszámokkal. A Hivatal átvételi elismervény ellenében adja át a szükséges eszközöket, egyidejűleg tájékoztatást ad a sírhely méreteiről.


(3) Szociális temetés esetén a sír vagy urnasír kiásásából kitermelt földet, a sírhely közvetlen közelében – a szomszédos sírhelyek tiszteletben tartásával, a munkavédelmi, balesetvédelmi előírások megtartása mellett – kell elhelyezni és a helyben szokásos sírhant kialakításával hiánytalanul visszahantolni. A sír, urnasír kiásását legkésőbb a szociális temetés megkezdését megelőző 3 órával be kell fejezni és a Hivatal felé készre jelenteni.


(4) A Hivatal a szociális temetés során ellenőrzi a munkavégzést és annak eredményét, továbbá a jogszabályban foglaltak be nem tartása esetén azok betartására a figyelmet felhívja. Ha az eltemettető vagy a személyes közreműködésben részt vevők nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, a Hivatal erről jegyzőkönyvet vesz fel és megteszi a szükséges intézkedéseket.


(5) A sír megjelölésére csak az állam által biztosított sírjel használható, egyéb sírjel, sírszobor, sírkő vagy síremlék nem emelhető. Amennyiben az eltemettető az állam által biztosított sírjelen kívül vagy az állam által biztosított sírjel helyett utólag más sírjellel jelöli a sírt, a Hivatal köteles az eltemettetőt az észlelést követő nyolc napon belül – határidő tűzésével – a jogszabályi következményekre figyelmeztetni. A Hivatal a kitűzött határidő eredménytelensége esetén a költségviselő szervet tájékoztatja.


(6) Az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a külső ravatalozási helyen vagy a sírnál történhet. A ravatalozáshoz a kellékekről az eltemettetésre kötelezett gondoskodik. A Hivatal képviselője a szertartás végén átvételi elismervény ellenében visszaveszi a szociális temetéshez biztosított eszközöket.



(7) Szociális temetés esetén nem kérhető az eltemettetőtől temető-fenntartási hozzájárulási díj és üzemeltetéssel kapcsolatos szolgáltatási díj.”



3. § Ez a rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.



Zsámbok, 2014. november 19.





Holló Ilona

polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző



Záradék:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bek. alapján a rendelet 2014. november 28. napján kihirdetésre került.






Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző