Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2015(XI.27..) rendelete

A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2015. 11. 27- 2016. 01. 17

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének

19/2015 (XI.27.) önkormányzati rendelete

A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről



Zsámbok község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában és 32.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás továbbá a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 59/2012.(XI.28) BM. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében alapján a következőket rendeli el:



1. § 

   

     A rendeletben szabályozott támogatás megállapítására a szociális igazgatásról és a                                  szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 4/2015 (II.26) önkormányzati rendeletben foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.



2. § 


  1. Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, feltéve, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 100 %-át, egyedül élő esetén a 150 %-át és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.


  1. A kérelmek elbírálása során előnyt élveznek az
  • aktív korúak ellátásában részesülők,
  • időskorúak járadékában részesülők,
  • települési támogatásban különösen lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatásban részesülők,
  • kiskorú gyermeket nevelők,
  • egyedül élő időskorúak,
  • adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra jogosultak,
  • halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család


  1. A polgármester az (1) pontban meghatározottól eltérő jövedelem esetén is jogosult támogatást nyújtani, amennyiben a kérelmező olyan rendkívüli élethelyzetbe került, amely létfenntartását súlyosan veszélyezteti. Ilyen különösen ha a havi jövedelméből igazolhatóan olyan a létfenntartáshoz szükséges kiadásokat kell teljesítenie ami miatt a fennmaradó összeg nem nyújt fedezetet a létfenntartáshoz sem, illetve a kérelmező, valamint vele egy háztartásban élők súlyos betegsége, kórházi ápolása esetén.


  1. Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa vagy 10 q szén adható, melyért Zsámbok Község Önkormányzata a szociális célú tűzifában vagy szénben részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


      Az ingyenes támogatás összmennyisége nem haladhatja meg a települési önkormányzatok      

      szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló BM 

      rendeletben meghatározott önkormányzat által igényelhető mennyiséget.


  1. A szociális célú tűzifa támogatásról átruházott hatáskörben a polgármester jogosult dönteni.


  1. A támogatás iránti igényeket a szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz benyújtott    önkormányzati pályázat elbírálását követően az elbírálás évének december 15. napjáig lehet kérelmezni a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon.



3. § 


  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Zsámbok, 2015. november 18.





Holló Ilona

polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző



Záradék:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bek. alapján a rendelet 2015. november 27. napján kihirdetésre került.






Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző