Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015(V.4..) rendelete

a lakások és egyéb építmények építéséhez, kialakításához kapcsolódó parkolóhelyek biztosításáról, azok pénzbeli megválthatóságáról

Hatályos: 2015. 05. 05

Zsámbok község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a., pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – figyelemmel 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet 44. §. (11) bekezdésében foglaltakra – a következőket rendeli el: 


1. §  A rendelet célja 


Zsámbok község területén a parkolási lehetőségek javítása a parkolóhely igénnyel járó befektetések, beruházások megvalósításának elsegítése.  


2. §  A rendelet hatálya 


A rendelet hatálya Zsámbok község közigazgatási területére terjed ki.  


3. §  Parkolóhelyek létesítése  


  1. Az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) 42. §. (2) és (4) bekezdésben előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű elhelyezési lehetőséget, továbbá rendszeres teherszállítás esetén rakodóhelyet kell a telken biztosítani. Meglévő építmények bővítése, átalakítása, rendeletetésük módosítása esetében csak a bővítésből, átalakításból, illetőleg az új rendeltetésből eredő többlet gépjármű elhelyezéséről kell gondoskodni az építtetőnek, a meglévők megtartása mellett.
  2. Az építtető a parkoló- illetve rakodóhelyeket a létesítmény megvalósulásával egy időben köteles megépíteni.  


4. §  Parkolóhelyek megváltása 


  1. A létesítendő parkolóhelyek számát és a létesítés módjára vonatkozó kötelezettségeket az építési tervdokumentációnak és a hozzájárulás iránti kérelemnek kell tartalmaznia. 
  2. Amennyiben az építési engedélyezési eljárás során megállapítást nyer, hogy az 3. §. (1) bekezdésében leírtak alapján a szükséges parkolóhely és kerékpár tároló kialakítása az építési telken nem biztosítható, úgy: 
  1. az építtető a parkolóhelyet a közterület közlekedésre szánt terület egy részének, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával – az út kezelőjének hozzájárulásával, és egyszeri megváltási díj megfizetésével – megépíti, vagy 
  2. az építtető Zsámbok község Önkormányzatával (továbbiakban: Önkormányzat) kötött megállapodás alapján a már kialakított parkolóhelyek beszámításával a hiányként mutatkozó parkolóhelyek és kerékpártárolók számának megfelelő, 5. §. (1) bek.-ben meghatározott egyszeri megváltási díjat fizet.  
  1. A parkolóhely megváltást nem lehet alkalmazni a beépítetlen ingatlanok beépítésével keletkező új épületek és építmények esetében, valamint abban az esetben, ha az új épület vagy építmény építése érdekében a meglévőt részben, vagy teljes egészében elbontják.

5. §  A megváltás ellenértéke 


  1. A 4. § (2) bekezdés a.) pontjában meghatározott esetben az egyszeri pénzbeli megváltás összege 20.000, azaz húszezer Ft/parkoló, a (2) bekezdés b.) pontjában meghatározott esetben az egyszeri pénzbeli megváltás összege 50.000, azaz ötvenezer Ft/parkoló. Az összegek az Áfá-t nem tartalmazzák. A közútkezelői hozzájárulás a megváltás összege megfizetésének igazolását követően adható ki.    
  2. A parkolóhely megváltásából befolyó összeget a költségvetésben nevesített bevételként kell kezelni és azt 3 éven belül új közterületi parkoló kialakítására vagy meglévő parkolók bővítésére, felújítására kell fordítani. Az önkormányzat gondoskodik a parkolóhelyek megépítéséről, állagmegóvásáról, tisztántartásáról, a parkolóhoz tartozó zöldterületek gondozásáról, az útburkolati jelek felfestéséről.   

6. §  Eljárási szabályok


  1. Azon várakozóhelyek használatát, amelyet az építtető a saját ingatlanán helyez el, a rendeltetési egység (vendéglátóhely, üzlet, stb...) nyitva tartási ideje alatt a közönség számára nyitva kell tartani. A parkoló igénybevételének lehetőségét jól látható módon kell mindenkinek jeleznie. 
  2. Jelen rendelet 4. §. (2) bekezdés a.) és b.) pontja szerint létesített várakozóhelyek tekintetében az építtetőt kizárólagos használata nem illeti meg. A megváltott parkolóhelyek a közterületi parkolásra vonatkozó általános szabályok szerint vehetők igénybe.  
  3. A parkolóhely megváltására e rendelet alapján a polgármester a kérelmezővel szerződést köt, melyben rögzíti a felek kötelezettségeit és a fizetési feltételeket.   
  4. Az adott parkolási igényű létesítményhez tulajdonos-, illetve bérlőváltozás esetén, amennyiben nem merül fel többlet parkolóhely igény, a parkolóhely megváltási díjat nem kell ismételten megfizetni.
  5. Amennyiben a parkolóhely megváltási díj befizetését követően ismételt rendeltetési mód változásra, bővítésre kerül sor és az a parkolóhelyek számának további növekedésével jár, a már megváltott parkolóhely számot be kell számítani és csak a különbözetre kell új megváltási megállapodást kötni, amennyiben a feltételek továbbra is biztosíthatók.
  6. Ha a rendeltetési mód megváltoztatása következtében a parkolóhely igény csökken, a befizetett parkolóhely megváltási díjat az Önkormányzat nem fizeti vissza.

7. §

  1. Meghiúsult építkezés esetén a megállapodást fel kell bontani, az építkezés részbeni meghiúsulása esetén a megállapodást módosítani kell.
  2. Az építtető részbeni meghiúsulás esetén a meg nem valósult építményrész után befizetett parkolóhely megváltási díjat a befizetés napjától számított egy éven belül visszaigényelheti.
  3. Az Önkormányzat visszafizetési kötelezettségét a visszafizetésről szóló megállapodás aláírásától számított 15 napon belül teljesíti. A megállapodást a feltételek fennállása esetén a polgármester köti meg.
  4. Amennyiben az építési engedély egyéb okból nem emelkedik jogerőre, a megállapodás hatályát veszti, az építtető a parkolóhelyek létesítésére befizetett megváltási díjat a (2) bekezdésben foglaltak szerint visszaigényelheti.


9. §  Záró rendelkezések  


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Zsámbok, 2015. április 22.





Holló Ilona

polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző


Záradék:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51.§ (2) bek. alapján a rendelet 2015. május 04. napján kihirdetésre került.






Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző