Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016(III.25..) rendelete

az üzletek nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2016. 03. 25

Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 

8/2016 (III.25.) önkormányzati rendelete

az üzletek nyitvatartási rendjéről



Zsámbok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdésében és a 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi sajátosságok figyelembevételével, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


1. A rendelet hatálya


1.§ E rendelet hatálya a Zsámbok község Önkormányzatának közigazgatási területén található vendéglátó üzletekre terjed ki.


2.§ A rendelet hatálya nem terjed ki az Önkormányzat, az Önkormányzat intézményei által megtartott rendezvények helyszíneire.


2. Általános rendelkezések

3.§ (1) E rendelet alkalmazásában:

  1. vendéglátás: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 30. pontja szerinti fogalom.
  2. szomszédnak minősülnek az érintett ingatlannal közvetlenül határos, valamint az azzal a sarokkal érintkező, továbbá az utca átellenben lévő oldalán az érintett ingatlannal szemben lévő belterületi ingatlanok. Az utca másik oldalán lévő ingatlanok közül azokat kell figyelembe venni, amelyek az utca figyelmen kívül hagyásával a vendéglátó egység által érintett ingatlannal közvetlenül vagy sarokkal érintkeznének.
  3. zenés rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott nyilvános vagy zártkörű zeneszolgáltatást nyújtó rendezvény

(2) Az eljárás lefolytatására – az e rendeletben meghatározott határidőkre vonatkozó eltérések kivételével – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései az irányadóak.


3. Nyitva tartás szabályai

4.§ A vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjének korlátozását a Képviselő-testület az alábbiak szerint határozza meg:

Hétfő:          22.00 – másnap 05.00 óra között zárva

Kedd:          22.00 – másnap 05.00 óra között zárva

Szerda:        22.00 – másnap 05. 00 óra között zárva

Csütörtök:   22.00 – másnap 05. 00 óra között zárva

Péntek:        24.00 – 05. 00 óra között zárva

Szombat:     24.00 – 05. 00 óra között zárva

Vasárnap:   22.00– 05. 00 óra között zárva


4. Eltérő nyitva tartás engedélyezése

5. § (1) Az üzemeltető írásbeli kérelmére eltérő – alkalmi (egyszeri) vagy rendszeres – nyitva tartást a képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva a polgármester engedélyezhet üzletenként havonta legfeljebb egy alkalommal legfeljebb 02.00 óráig annak a vendéglátást folytató üzletnek,

  1. amely ellen a kérelem beérkezését megelőző 6 hónapon belül, az üzlettel szomszédos ingatlanok tulajdonosai vagy használói írásbeli panaszt nem tettek, illetve panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott, és
  2. az üzemeltető vállalja, hogy az eltérő éjszakai nyitva tartást követő napon, reggel 08.00 óráig a vendéglátó üzlet környezetében az üzlet működésével kapcsolatban keletkező hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodik.

(2) A település közigazgatási területén eltérő nyitva tartással egyszerre egy vendéglátó üzlet tarthat nyitva.

(3) Az eltérő nyitva tartásra vonatkozó írásbeli kérelmet az üzemeltető a rendezvény időpontját megelőzően legfeljebb 15 nappal korábban nyújthatja be – az 1. melléklet szerinti nyomtatványon – a polgármesternek. Amennyiben az írásbeli kérelem nem kerül benyújtásra a rendezvény időpontját megelőző 10. napig akkor azt érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. A polgármester a kérelmet az előzetes tapasztalatok, észrevételek alapján megvizsgálja, engedélyezés esetén a bejelentést záradékolja.

(4) A polgármester a bejelentés tudomásulvételét határozatban megtagadhatja és az eltérő nyitvatartást megtilthatja, vagy feltételhez kötheti.

(5) Zenés rendezvény tartása esetén – az (1) bekezdésben meghatározottakon túl – az üzemeltetőnek szakértői véleménnyel előzetesen igazolnia kell, hogy az üzletben lévő technikai berendezések, hanghatást okozó eszközök maximális terhelés mellett sem érik el a környezeti zaj- és rezgés elleni védelem szabályairól szóló 284/2007.(X.29.) Korm. rendeletben meghatározott veszélyes mértékű zaj szintjét, amely szintet műsoros előadás, zenés rendezvény szolgáltatás esetén sem lehet túllépni.

6. § Üzemeltető-váltás esetén az új üzemeltetőnek az eltérő nyitvatartási engedélyt újra meg kell kérni.

7. § (1) A rendeletben meghatározott nyitvatartási idővel ellentétes működés esetén a kereskedelmi hatóság az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 27. §-ában foglaltakat alkalmazza.


(2) A rendeletben foglaltakat megsértő kereskedő terhére 50.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

5. Záró rendelkezések



8. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 21/2008. (XII.19.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.



Zsámbok, 2016. március 17.




   Holló Ilona                                                                                     Nagyné dr. Szabó Judit

 polgármester                                                                                          címzetes főjegyző



Kihirdetve: 2016. március 25.






                                                                                                          Nagyné dr. Szabó Judit

                                                                                                                címzetes főjegyző


Mellékletek