Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020(II.6..) rendelete

2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 06- 2021. 01. 20

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2020 (II.06.) önkormányzati rendelete


a 2020. évi költségvetésről



Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat-és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 120.§ (1) bekezdés a.) pontjában biztosított véleményezési jogkörrel eljáró Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság véleményének kikérésével az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A rendelet hatálya

1.§

  1. A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az Önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szervekre.



  1. Az Önkormányzat költségvetési szervei:


  1. Gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv:


Zsámboki Polgármesteri Hivatal

Kacó Napközi Otthonos Óvoda és Konyha


  1. Az (1) bekezdésben meghatározott költségvetési szervek külön-külön alcímet alkotnak.


  1. A címrendet az 1. melléklet tartalmazza.



2. Az Önkormányzat bevételei és kiadásai


2.§

  1. Zsámboki Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az önkormányzat 2020. évi költségvetési bevételek előirányzatait 361.222.447 forintban, tárgyévi kiadási előirányzatait 367.222.447 forintban határozza meg. A tárgyévi költségvetési bevételek és kiadások különbözeteként a 2020. évi költségvetési hiány összege 6.000.000 forint.


  1. Az Önkormányzat az (1) bekezdésben megállapított költségvetési hiány finanszírozását  

a.) külső finanszírozással        - 6.000.000 Ft hitelfelvétellel biztosítja.


  1. Az Önkormányzat 2020. évi költségvetési bevételi főösszege a külső finanszírozási műveletekkel együtt 367.222.447 forint amely a kiadási főösszeggel egyező.



  1. A 6.000.000 forint összegű hitel Zsámbok Község Önkormányzat fejlesztéseihez kapcsolódik. A 16. mellékletben felsorolt célokhoz kapcsolódó hitel felvétel olyan adósságot keletkeztető ügylet, amelyhez a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10.§ (3) c) cc) pontja értelmében nem szükséges a kormány előzetes hozzájárulása.


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek bevételeit forrásonként a 2. a-d. mellékletek szerinti részletezettségben    állapítja meg.


  1. A 3. §. (1) bekezdésében megállapított 367.222.447 forint bevétel-kiadás mérlegét a 3. melléklet, az önkormányzat és költségvetési szervek címek, alcímek, előirányzat csoportok kiemelt előirányzatok szerinti részletezését a 4. melléklet tartalmazza.


  1. Az önkormányzat a 2020. évi működési kiadási előirányzata 237.773.447 forint amelyen belül a


            - személyi jellegű juttatásokat  123.190.447 forintban


            - munkaadókat terhelő járulékokat 21.485.000 forintban


            - dologi jellegű kiadásokat 75.348.000 forintban


            - ellátottak pénzbeli juttatását 10.200.000 forintban


            - pénzeszköz átadást, támogatást 7.550.000 forintban


      állapítja meg.



  1. Az Önkormányzat felhalmozási célú előirányzatát a 7. melléklet szerint 128.725.000 forintban hagyja jóvá.

   Ebből beruházási előirányzat:                               7.725.000 forint

              felújítási előirányzat:                                  121.000.000 forint


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek kiadásait, bevételeit:


  1. Önkormányzatra vonatkozóan  5. valamint 5/a. és 5/b. mellékletek szerinti
  2. Önkormányzati Hivatalra vonatkozóan 8. valamint 8/a és 8/b. mellékletek szerinti
  3. Kacó Napközi Otthonos Óvoda és Konyhára vonatkozóan 9. valamint  9/a. és 9/b. mellékletek szerinti


részletezettségben állapítja meg.


  1. A Képviselő-testület az Önkormányzat általános tartalékát 724.000 forintban állapítja meg.


  1. Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 11. sz. melléklet tartalmazza.


  1. A Képviselő-testület az előirányzat felhasználási ütemtervet a 12. melléklet szerint fogadja el.


  1. A Képviselő-testület a likviditási ütemtervet a 13. melléklet szerint fogadja el.


  1. Zsámbok község önkormányzat költségvetési évet követő három évre vonatkozó bevételeit és kiadásait a 14 melléklet szerint fogadja el.[J1] 


  1. Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből és kezességvállalásaiból fennálló kötelezettségét a 15. melléklet tartalmazza.



3. Zsámbok Község Önkormányzatának önként vállalt feladatai


3. §

Az önkormányzat önként vállalt feladatai:

Múzeum fenntartás



4. Zsámbok Község Önkormányzatának létszámkerete


4.§

  1. Az Önkormányzat és költségvetési szerveinek létszámkeretét az 6. melléklet szerint állapítja meg:


  1. 2020. január 1-jén                                           34 fő teljes munkaidős

                                                                                          2 fő részmunkaidős


            b)      Közfoglalkoztatottak éves átlaglétszáma:

                     15 fő teljes munkaidős



5. A 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

   

5.§

  1. Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a Jegyző felelős.


  1. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a szabályosságáért a Polgármester a felelős.


  1. Az Önkormányzat költségvetési szerveinek elemi költségvetését a Polgármester hagyja jóvá, az önkormányzat költségvetési rendeletének elfogadását követő 10 napon belül.


  1. A bevételi előirányzatok csak az Áht. 30. §­ban foglaltak szerint módosíthatók.


  1. Az Önkormányzat rendeletében megjelenő bevételek és kiadások, valamint a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai az Áht. 34. §. (1)-(2) bekezdése szerint módosíthatók, átcsoportosíthatók.


  1. A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása, a működési és fejlesztési célú hitel felvétele.


  1. A polgármester dönt:
  1. a központi költségvetésből származó támogatások, pótelőirányzatok lebontásáról és ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,
  2. a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó, központosított, központi költségvetési támogatás lemondásáról, igényléséről és az ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,
  3. a Képviselő-testület két ülése között rendkívüli sürgősség fennállásakor – az önkormányzat érdekeinek figyelembevételével – az általános tartalékról történő átcsoportosításról értékhatár nélkül, egyéb esetekben összesen évi 4 millió forint összeghatárig,
  4. az önkormányzat I.1. Önkormányzat [J2] alcímén belül kiemelt előirányzatok közötti, és a kiemelt előirányzaton belüli átcsoportosításról.


  1. A (7) [J3] bekezdés c) pontja szerinti rendkívüli sürgősség akkor áll fenn, ha a döntés meghozatalának elmulasztása vagy késedelme előreláthatóan kárt okozhat, vagy jogszabálysértő helyzet kialakulásához vezethet, vagy egyéb önkormányzati érdeket sértene.

Önkormányzati érdek: önkormányzati döntések által tartalmazott – illetve az egyéb tételesen nevesített – önkormányzati célok és feladatok megvalósítása, valamint az önkormányzat károsodástól való megóvása és vagyonának védelme.


  1. A polgármester a (7) bekezdésben meghatározott előirányzat módosításokat, átcsoportosításokat – az első negyedév kivételével – negyedévenként a negyedévet követő hónap utolsó napjáig, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésnek a határidejéig a költségvetési rendelet módosítása céljából a képviselő-testület elé terjeszti.


  1. Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket betétként lekösse, vagy azoknak rövid lejáratú - kizárólag állampapírokban történő – lekötéséről döntsön.


  1. Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzat fejlesztési és egyéb célú támogatására kiírt pályázataira, ha a pályázat önrésze nem haladja meg a 1 millió forintot és az önrész fedezete a tárgyévi költségvetésben biztosított[J4]  vagy saját hatáskörben biztosítható. A pályázat benyújtásához szükséges nyilatkozatok, kapcsolódó együttműködési megállapodások, szerződések aláírására a polgármester képviselő-testületi döntés nélkül is jogosult.


  1. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy civil szervezetek, egyházak, egyéb szervezetek 100.000 forint egyedi összeget meg nem haladó évközi támogatásáról döntsön, és az ehhez kapcsolódó támogatási szerződést megkösse.


  1. Az intézmények vezetőinek negyedévenként – a negyedévet követő hó 20. napjáig felül kell vizsgálni a költségvetésüket abból a célból, hogy a tervezett előirányzaton belül nincs-e feladatelmaradás, és amennyiben a feladatelmaradás kimutatható, annak zárolását (tartalékba helyezését) az intézményvezető az okot adó körülmény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kezdeményezi a polgármesternél.


  1. Az intézmények, valamint a szakfeladatok szerint ellátott feladatok térítési és bérleti díjának beszedését a pénzkezelési szabályzat tartalmazza.


  1. költségvetési szerv jóváhagyott kiemelt kiadási előirányzatai közötti átcsoportosítást hajthat végre az Ávr. 43-44. §-aiban foglaltak szerint.


  1. Az évközben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a testület dönt a polgármester előterjesztésében.


  1. A polgármester e rendeletben meghatározott jogosítványainak gyakorlásáról, felhatalmazás alapján tett intézkedésekről a (10) bekezdésben foglaltak kivételével a Képviselő-testületet utólagosan - a soron következő Képviselő-testületi ülésen – tájékoztatni köteles.




6.  Zsámboki Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott  köztisztviselők 2020. évi illetményének és béren kívüli juttatásainak  megállapítása.


6.§

  1. A szűkös pénzügyi lehetőségek miatt az intézmény vezetője, a megállapított béralapból, intézményi döntéssel csak a Képviselő-testület 2020. évi költségvetésében meghatározott bérelőirányzat nagyságáig vállalhat kötelezettséget.


  1. A Képviselő-testület 2020. évben a köztisztviselői illetményalap összegét 46.380 Ft-ban állapítja meg. A béremelés fedezetét az Önkormányzat saját forrásai terhére a hivatal költségvetésében biztosítja.

A Képviselő-testület a köztisztviselői cafetéria juttatás éves alapját 200.000 Ft-ban állapítja meg, amely tartalmazza a közterheket is.


  1. A Képviselő-testület a felsőfokú iskolai végzettségű (I. besorolási osztályba tartozó), köztisztviselőknek a köztisztviselők alapilletménye 10%-ának megfelelő, a középiskolai végzettségű (II. és III. besorolási osztályba tartozó) köztisztviselőknek a köztisztviselők alapilletménye 20%-ának megfelelő illetménykiegészítést állapít meg.



7. Egyéb rendelkezések


7.§

  1. A Képviselő-testület az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél jogviszonyban álló közalkalmazottak részére a cafetéria juttatás összegét bruttó 6.725,- Ft/hó-ban állapítja meg, amely tartalmazza a közterheiket. A juttatás kifizetése Szép Kártyára történő utalással történik.



  1. A Képviselő-testület 2020. évre a Zsámbok községben a legolcsóbb temetés költségét 200.000 Ft-ban állapítja meg.


  1. Az Önkormányzat 2020. évre megállapított reprezentációra fordítható kiadási előirányzata: 300.000 Ft.


  1.  A Költségvetési törvényben előírt adatszolgáltatást kötelezettség valódiságáért az intézmény vezetője a felelős. Az éves költségvetési beszámolóban történő elszámolásnál, illetve annak ellenőrzése során feltárt visszafizetési kötelezettségek az intézményt terhelik.


  1. A Képviselő-testület a civil szervezetek támogatását 2.250.000 Ft-ban állapítja meg.


  1. A Képviselő-testület a munkabér kifizetés napját legkésőbb a hónap 5. napjában határozza meg.


  1. A költségvetési szervek vezetői az önkormányzat rendeleteiben, belső szabályzataiban és a polgármesteri hivatallal kötött munkamegosztást szabályozó együttműködési megállapodás alapján köteles gazdálkodási feladatait ellátni.




8. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


8.§

  1. Valamennyi intézmény vezetője köteles gondoskodni a belső kontrollrendszer kialakításáról, hatékony működtetéséről és nyilatkozatban értékelni annak minőségét. A nyilatkozatot az éves költségvetési beszámolóval egyidejűleg kell megküldenie az irányító szervnek.


  1. Az irányító szerv belső ellenőrzései keretében ellenőrzi a költségvetési gazdálkodást, működést. Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik.





9. Az átmeneti gazdálkodás szabályai


9.§

  1. A 2020. január 1-jétől a jelen rendelet hatályba lépéséig terjedő átmeneti időszakban a polgármester az Áht. 25.§. (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások az Áht. 25.§. (4) bekezdése szerint e rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azokat tartalmazzák.









10. Záró rendelkezések


10.§

  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2020.január 1-től kell alkalmazni.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Zsámbok, 2020. január 29.







Holló Ilona

Polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző







Záradék:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bek. alapján a rendelet 2020. február 06. napján kihirdetésre került.







Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző


Mellékletek