Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020(II.6..) rendelete

2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 01. 21- 2023. 08. 22

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020(II.6..) rendelete

2020. évi költségvetéséről1

2021.01.21.

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat-és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 120. § (1) bekezdés a.) pontjában biztosított véleményezési jogkörrel eljáró Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság véleményének kikérésével az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az Önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szervekre.

(2) Az Önkormányzat költségvetési szervei:

a) Gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv:

Zsámboki Polgármesteri Hivatal
Kacó Napközi Otthonos Óvoda és Konyha
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott költségvetési szervek külön-külön alcímet alkotnak.
(4) A címrendet az 1. melléklet tartalmazza.

2. Az Önkormányzat bevételei és kiadásai

2. § (1) Zsámboki Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az önkormányzat 2020. évi költségvetési bevételek előirányzatait 361.222.447 forintban, tárgyévi kiadási előirányzatait 367.222.447 forintban határozza meg. A tárgyévi költségvetési bevételek és kiadások különbözeteként a 2020. évi költségvetési hiány összege 6.000.000 forint.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben megállapított költségvetési hiány finanszírozását

a.) külső finanszírozással - 6.000.000 Ft hitelfelvétellel biztosítja.
(3) Az Önkormányzat 2020. évi költségvetési bevételi főösszege a külső finanszírozási műveletekkel együtt 367.222.447 forint amely a kiadási főösszeggel egyező.
(4) A 6.000.000 forint összegű hitel Zsámbok Község Önkormányzat fejlesztéseihez kapcsolódik. A 16. mellékletben felsorolt célokhoz kapcsolódó hitel felvétel olyan adósságot keletkeztető ügylet, amelyhez a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. § (3) c) cc) pontja értelmében nem szükséges a kormány előzetes hozzájárulása.
(5) A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek bevételeit forrásonként a 2. a-d. mellékletek szerinti részletezettségben állapítja meg.
(6) A 3. §. (1) bekezdésében megállapított 367.222.447 forint bevétel-kiadás mérlegét a 3. melléklet, az önkormányzat és költségvetési szervek címek, alcímek, előirányzat csoportok kiemelt előirányzatok szerinti részletezését a 4. melléklet tartalmazza.
(7) Az önkormányzat a 2020. évi működési kiadási előirányzata 237.773.447 forint amelyen belül a
- személyi jellegű juttatásokat 123.190.447 forintban
- munkaadókat terhelő járulékokat 21.485.000 forintban
- dologi jellegű kiadásokat 75.348.000 forintban
- ellátottak pénzbeli juttatását 10.200.000 forintban
- pénzeszköz átadást, támogatást 7.550.000 forintban
állapítja meg.
(8) Az Önkormányzat felhalmozási célú előirányzatát a 7. melléklet szerint 128.725.000 forintban hagyja jóvá.
Ebből beruházási előirányzat: 7.725.000 forint
felújítási előirányzat: 121.000.000 forint
(9) A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek kiadásait, bevételeit:
a) Önkormányzatra vonatkozóan 5. valamint 5/a. és 5/b. mellékletek szerinti
b) Önkormányzati Hivatalra vonatkozóan 8. valamint 8/a és 8/b. mellékletek szerinti
c) Kacó Napközi Otthonos Óvoda és Konyhára vonatkozóan 9. valamint 9/a. és 9/b. mellékletek szerinti
részletezettségben állapítja meg.
(10) A Képviselő-testület az Önkormányzat általános tartalékát 724.000 forintban állapítja meg.
(11) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 11. sz. melléklet tartalmazza.
(12) A Képviselő-testület az előirányzat felhasználási ütemtervet a 12. melléklet szerint fogadja el.
(13) A Képviselő-testület a likviditási ütemtervet a 13. melléklet szerint fogadja el.
(14) Zsámbok község önkormányzat költségvetési évet követő három évre vonatkozó bevételeit és kiadásait a 14 melléklet szerint fogadja el. [J1]
(15) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből és kezességvállalásaiból fennálló kötelezettségét a 15. melléklet tartalmazza.

3. Zsámbok Község Önkormányzatának önként vállalt feladatai

3. § Az önkormányzat önként vállalt feladatai:

Múzeum fenntartás

4. Zsámbok Község Önkormányzatának létszámkerete

4. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szerveinek létszámkeretét az 6. melléklet szerint állapítja meg:

a) 2020. január 1-jén 34 fő teljes munkaidős

2 fő részmunkaidős
b) Közfoglalkoztatottak éves átlaglétszáma:
15 fő teljes munkaidős

5. A 2020. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a Jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a szabályosságáért a Polgármester a felelős.

(3) Az Önkormányzat költségvetési szerveinek elemi költségvetését a Polgármester hagyja jóvá, az önkormányzat költségvetési rendeletének elfogadását követő 10 napon belül.

(4) A bevételi előirányzatok csak az Áht. 30. §ban foglaltak szerint módosíthatók.

(5) Az Önkormányzat rendeletében megjelenő bevételek és kiadások, valamint a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai az Áht. 34. §. (1)-(2) bekezdése szerint módosíthatók, átcsoportosíthatók.

(6) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása, a működési és fejlesztési célú hitel felvétele.

(7) A polgármester dönt:

a) a központi költségvetésből származó támogatások, pótelőirányzatok lebontásáról és ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,

b) a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó, központosított, központi költségvetési támogatás lemondásáról, igényléséről és az ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,

c) a Képviselő-testület két ülése között rendkívüli sürgősség fennállásakor – az önkormányzat érdekeinek figyelembevételével – az általános tartalékról történő átcsoportosításról értékhatár nélkül, egyéb esetekben összesen évi 4 millió forint összeghatárig,

d) az önkormányzat I.1. Önkormányzat [J2] alcímén belül kiemelt előirányzatok közötti, és a kiemelt előirányzaton belüli átcsoportosításról.

(8) A (7) [J3] bekezdés c) pontja szerinti rendkívüli sürgősség akkor áll fenn, ha a döntés meghozatalának elmulasztása vagy késedelme előreláthatóan kárt okozhat, vagy jogszabálysértő helyzet kialakulásához vezethet, vagy egyéb önkormányzati érdeket sértene.

Önkormányzati érdek: önkormányzati döntések által tartalmazott – illetve az egyéb tételesen nevesített – önkormányzati célok és feladatok megvalósítása, valamint az önkormányzat károsodástól való megóvása és vagyonának védelme.
(9) A polgármester a (7) bekezdésben meghatározott előirányzat módosításokat, átcsoportosításokat – az első negyedév kivételével – negyedévenként a negyedévet követő hónap utolsó napjáig, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésnek a határidejéig a költségvetési rendelet módosítása céljából a képviselő-testület elé terjeszti.
(10) Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket betétként lekösse, vagy azoknak rövid lejáratú - kizárólag állampapírokban történő – lekötéséről döntsön.
(11) Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzat fejlesztési és egyéb célú támogatására kiírt pályázataira, ha a pályázat önrésze nem haladja meg a 1 millió forintot és az önrész fedezete a tárgyévi költségvetésben biztosított [J4] vagy saját hatáskörben biztosítható. A pályázat benyújtásához szükséges nyilatkozatok, kapcsolódó együttműködési megállapodások, szerződések aláírására a polgármester képviselő-testületi döntés nélkül is jogosult.
(12) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy civil szervezetek, egyházak, egyéb szervezetek 100.000 forint egyedi összeget meg nem haladó évközi támogatásáról döntsön, és az ehhez kapcsolódó támogatási szerződést megkösse.
(13) Az intézmények vezetőinek negyedévenként – a negyedévet követő hó 20. napjáig felül kell vizsgálni a költségvetésüket abból a célból, hogy a tervezett előirányzaton belül nincs-e feladatelmaradás, és amennyiben a feladatelmaradás kimutatható, annak zárolását (tartalékba helyezését) az intézményvezető az okot adó körülmény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kezdeményezi a polgármesternél.
(14) Az intézmények, valamint a szakfeladatok szerint ellátott feladatok térítési és bérleti díjának beszedését a pénzkezelési szabályzat tartalmazza.
(15) költségvetési szerv jóváhagyott kiemelt kiadási előirányzatai közötti átcsoportosítást hajthat végre az Ávr. 43-44. §-aiban foglaltak szerint.
(16) Az évközben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a testület dönt a polgármester előterjesztésében.
(17) A polgármester e rendeletben meghatározott jogosítványainak gyakorlásáról, felhatalmazás alapján tett intézkedésekről a (10) bekezdésben foglaltak kivételével a Képviselő-testületet utólagosan - a soron következő Képviselő-testületi ülésen – tájékoztatni köteles.

6. Zsámboki Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2020. évi illetményének és béren kívüli juttatásainak megállapítása.

6. § (1) A szűkös pénzügyi lehetőségek miatt az intézmény vezetője, a megállapított béralapból, intézményi döntéssel csak a Képviselő-testület 2020. évi költségvetésében meghatározott bérelőirányzat nagyságáig vállalhat kötelezettséget.

(2) A Képviselő-testület 2020. évben a köztisztviselői illetményalap összegét 46.380 Ft-ban állapítja meg. A béremelés fedezetét az Önkormányzat saját forrásai terhére a hivatal költségvetésében biztosítja.

A Képviselő-testület a köztisztviselői cafetéria juttatás éves alapját 200.000 Ft-ban állapítja meg, amely tartalmazza a közterheket is.
(3) A Képviselő-testület a felsőfokú iskolai végzettségű (I. besorolási osztályba tartozó), köztisztviselőknek a köztisztviselők alapilletménye 10%-ának megfelelő, a középiskolai végzettségű (II. és III. besorolási osztályba tartozó) köztisztviselőknek a köztisztviselők alapilletménye 20%-ának megfelelő illetménykiegészítést állapít meg.

7. Egyéb rendelkezések

7. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél jogviszonyban álló közalkalmazottak részére a cafetéria juttatás összegét bruttó 6.725,- Ft/hó-ban állapítja meg, amely tartalmazza a közterheiket. A juttatás kifizetése Szép Kártyára történő utalással történik.

(2) A Képviselő-testület 2020. évre a Zsámbok községben a legolcsóbb temetés költségét 200.000 Ft-ban állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat 2020. évre megállapított reprezentációra fordítható kiadási előirányzata: 300.000 Ft.

(4) A Költségvetési törvényben előírt adatszolgáltatást kötelezettség valódiságáért az intézmény vezetője a felelős. Az éves költségvetési beszámolóban történő elszámolásnál, illetve annak ellenőrzése során feltárt visszafizetési kötelezettségek az intézményt terhelik.

(5) A Képviselő-testület a civil szervezetek támogatását 2.250.000 Ft-ban állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület a munkabér kifizetés napját legkésőbb a hónap 5. napjában határozza meg.

(7) A költségvetési szervek vezetői az önkormányzat rendeleteiben, belső szabályzataiban és a polgármesteri hivatallal kötött munkamegosztást szabályozó együttműködési megállapodás alapján köteles gazdálkodási feladatait ellátni.

8. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

8. § (1) Valamennyi intézmény vezetője köteles gondoskodni a belső kontrollrendszer kialakításáról, hatékony működtetéséről és nyilatkozatban értékelni annak minőségét. A nyilatkozatot az éves költségvetési beszámolóval egyidejűleg kell megküldenie az irányító szervnek.

(2) Az irányító szerv belső ellenőrzései keretében ellenőrzi a költségvetési gazdálkodást, működést. Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik.

9. Az átmeneti gazdálkodás szabályai

9. § (1) A 2020. január 1-jétől a jelen rendelet hatályba lépéséig terjedő átmeneti időszakban a polgármester az Áht. 25. §. (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások az Áht. 25. §. (4) bekezdése szerint e rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azokat tartalmazzák.

10. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2020.január 1-től kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 23. napjával.