Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete

Zsámbok Község Önkormányzatának 2022. évi költésgvetéséről

Hatályos: 2023. 04. 25

Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete

Zsámbok Község Önkormányzatának 2022. évi költésgvetéséről

2023.04.25.

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat-és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 120. § (1) bekezdés a.) pontjában biztosított véleményezési jogkörrel eljáró Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság véleményének kikérésével az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Az Önkormányzat kiadásainak és bevételeinek főösszege, a hiány mértéke és finanszírozásának módja

1.     § (1) Zsámbok község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének

a) kiadási főösszegét 536.879.367 Ft-ban,

b) bevételi főösszegét 536.879.367 Ft-ban

állapítja meg a (2) bekezdésben foglalt részletezettséggel.

(2) Az Önkormányzat

a) költségvetési kiadási főösszegét 536.879.367 Ft-ban,

b) költségvetési bevételi főösszegét 368.041.824 Ft-ban,

c) költségvetési egyenlegét (hiányát) 168.837.543 Ft-ban,

állapítja meg.

2.     § Az 1. § (2) bekezdés c) pontja szerinti költségvetési hiány finanszírozását az Önkormányzat belső finanszírozással 159.252.629 Ft költségvetési maradvány igénybevételével, illetve 9.584.914 Ft államháztartáson belüli megelőlegezéssel biztosítja.

3.     § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatok szerinti bontásban az 1. melléklet szerinti hagyja jóvá.

(2) Az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek bevételeit címek, alcímek, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, kormányzati funkciónként a 2. melléklet szerinti részletezettségben állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek kiadásait címek, alcímek, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, kormányzati funkciónként a 3. melléklet szerint állapítja meg.

(4) Az Önkormányzat felhalmozási célú előirányzatát a 4. melléklet szerint 146.091.333 forintban hagyja jóvá.

(5) Az Önkormányzat 2022. évi bevételeinek és kiadásainak mérlegét az 5. mellékletben rögzítettek szerint állapítja meg.

(6) Az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát a 6. melléklet tartalmazza.

(7) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(8) A Képviselő-testület az előirányzat felhasználási ütemtervet a 8. melléklet szerint fogadja el.

(9) A Képviselő-testület a likviditási ütemtervet a 9. melléklet szerint fogadja el.

(10) Zsámbok község önkormányzat költségvetési évet követő három évre vonatkozó bevételeit és kiadásait a 10 melléklet szerint fogadja el.

(11) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből és kezességvállalásaiból fennálló fizetési kötelezettségét a teljes futamidőre a 11. melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzat közvetett támogatásait a 12. melléklet tartalmazza.

(13) Az Önkormányzat Címrendjét a 13. melléklet tartalmazza.

(14) A költségvetés az Önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban tartalmazza.

4.     § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra és annak költségvetési szerveire.

II. Fejezet

A költségvetés végrehajtásának szabályai

1. Általános szabályok

5.     § (1) A Képviselő-testület a költségvetési rendeletét - az első negyedév kivételével - negyedévenként, munkatervében elfogadott időpontokban módosítja, rendkívüli esetben a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendeletben szabályozott módon.

(2) A 9-11. § szerint végrehajtott előirányzat-átcsoportosítások az (1) bekezdés szerinti költségvetési rendelet-módosítások során átvezetésre kerülnek.

2. Költségvetési szervek

6.     § (1) A Képviselő-testület a Zsámboki Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre vonatkozóan az illetményalapot 2022. január 1-től 46 380 Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a köztisztviselői cafetéria juttatás éves alapját 232.000 Ft-ban állapítja meg, amely tartalmazza a közterheket is.

(3) A Képviselő-testület a felsőfokú iskolai végzettségű (I. besorolási osztályba tartozó), köztisztviselőknek a köztisztviselők alapilletménye 10%-ának megfelelő, a középiskolai végzettségű (II. és III. besorolási osztályba tartozó) köztisztviselőknek a köztisztviselők alapilletménye 20%-ának megfelelő illetménykiegészítést állapít meg.

7.     § A Képviselő-testület az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél jogviszonyban álló közalkalmazottak részére a cafetéria juttatás összegét bruttó 6.900,- Ft/hó-ban állapítja meg, amely tartalmazza a közterheiket. A juttatás kifizetése Szép Kártyára történő utalással történik.

8.      § A rendszeres bér kifizetése minden tárgyhónapot követő hónap 5. napján esedékes, amennyiben a Magyar Államkincstár a járandóságok kifizetéséhez szükséges állományt átadta. Amennyiben a hónap 5. napja szabadnapra, vagy munkaszüneti napra esik, úgy az azt megelőző utolsó munkanap a kifizetés esedékessége.

9.      § (1) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek - az Áht. 85. §-a alapján - a kiadásokat az alábbi esetekben teljesíthetik készpénzben:

a) a készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzések, a kiküldetési, reprezentációs kiadások, továbbá egyes kisösszegű szolgáltatási kiadások, az Önkormányzat és a költségvetési szervek pénzkezelési szabályzatában meghatározott házipénztári keret nagyságára is figyelemmel,

b) személyi juttatások egyes tételei, amennyiben fizetési számla nem áll rendelkezésre.

(2) A házipénztárban történő kifizetés havonta és szerződésenként nem haladhatja meg az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 114. § (3) bekezdésében rögzített összeget.

3. Polgármester költségvetést érintő hatásköre

10.     § (1) A polgármester dönt:

a) a központi költségvetésből származó támogatások, pótelőirányzatok lebontásáról és ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,

b) a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó, központosított, központi költségvetési támogatás lemondásáról, igényléséről és az ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,

c) a Képviselő-testület két ülése között rendkívüli sürgősség fennállásakor – az önkormányzat érdekeinek figyelembevételével – az általános tartalékból történő átcsoportosításról értékhatár nélkül, egyéb esetekben összesen évi 4 millió forint összeghatárig,

d) az önkormányzat 1. melléklet I.1. Önkormányzat alcímén belül kiemelt előirányzatok közötti, és a kiemelt előirányzaton belüli átcsoportosításról.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzat fejlesztési és egyéb célú támogatására kiírt pályázataira, ha a pályázat önrésze nem haladja meg a 1 millió forintot és az önrész fedezete a tárgyévi költségvetésben biztosított. A pályázat benyújtásához szükséges nyilatkozatok, kapcsolódó együttműködési megállapodások, szerződések aláírására a polgármester képviselő-testületi döntés nélkül is jogosult.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy civil szervezetek, egyházak, egyéb szervezetek 250.000 forint egyedi összeget meg nem haladó évközi támogatásáról döntsön, és az ehhez kapcsolódó támogatási szerződést megkösse.

(4) Az intézmények vezetőinek negyedévenként – a negyedévet követő hó 20. napjáig felül kell vizsgálni a költségvetésüket abból a célból, hogy a tervezett előirányzaton belül nincs-e feladatelmaradás, és amennyiben a feladatelmaradás kimutatható, annak zárolását, tartalékba helyezését az intézményvezető az okot adó körülmény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kezdeményezi a polgármesternél.

4. Előirányzatok módosítása, átcsoportosítása költségvetési szerveknél

11.      § Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv a kiadási és bevételi előirányzatok módosítását, átcsoportosítását az Áht. 30. §-a, 34. §-a és 35. §-a, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 35. §-a, 36. §-a, 42. §-a, 43. §-a, 43/A. §-a és 44. §-a szerint végezheti.

12.      § A költségvetési rendelet szerint jóváhagyott, költségvetési szervek által felhasználható felújítási, beruházási előirányzatokon belül, valamint felújítási, beruházási és dologi kiemelt előirányzatok között - a jóváhagyott feladat végrehajtásának kötelezettségével - feladatonként 300 E Ft-ot meg nem haladó mértékben a költségvetési szerv saját hatáskörében előirányzat-átcsoportosításra jogosult, míg ezt meghaladó mértékben a Polgármester előzetes engedélye szükséges.

5. A létszám-engedélyezés szabályozása

13.      § A költségvetési szerv költségvetésében jóváhagyott, engedélyezett létszám év közben csak képviselő-testületi döntés alapján változhat.

6. Pénzintézeti kapcsolatok

14.      § A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert arra, hogy a költségvetés végrehajtása során az átmenetileg szabad pénzeszközöket a bevételek növelése céljából betétként elhelyezze vagy abból a jóváhagyott előirányzat mértékéig államilag garantált értékpapírt vásároljon, mellyel a fizetőképességet nem veszélyeztetheti.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

15.     § (1) A Költségvetési törvényben előírt adatszolgáltatást kötelezettség valódiságáért az intézmény vezetője a felelős. Az éves költségvetési beszámolóban történő elszámolásnál, illetve annak ellenőrzése során feltárt visszafizetési kötelezettségek az intézményt terhelik.

(2) Valamennyi intézmény vezetője köteles gondoskodni a belső kontrollrendszer kialakításáról, hatékony működtetéséről és nyilatkozatban értékelni annak minőségét. A nyilatkozatot az éves költségvetési beszámolóval egyidejűleg kell megküldenie az irányító szervnek.

(3) Az irányító szerv belső ellenőrzései keretében ellenőrzi a költségvetési gazdálkodást, működést. Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik.

8. Az átmeneti gazdálkodás szabályai

16.     § A 2022. január 1-jétől a jelen rendelet hatályba lépéséig terjedő átmeneti időszakban a polgármester az Áht. 25. §. (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások az Áht. 25. §. (4) bekezdése szerint e rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azokat tartalmazzák.

1

Az 1. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdés - 4. mellékletével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdés - 5. mellékletével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 8. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdés - 6. mellékletével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 9. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdés - 7. mellékletével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 10. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdés - 8. mellékletével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.