Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (II.16.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16- 2023. 05. 17

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (II.16.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.16.

Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a 32.cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK: A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szigetbecse Község Képviselő-testületére (Képviselő-testület) és annak bizottságaira, Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatalra, Szigetbecse Község Önkormányzatára (Önkormányzat) és Szigetbecsei Tóparti Óvodára terjed ki.

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK: A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Az Önkormányzat 20221. évi költségvetés főösszegét a Képviselő-testület:

a) bevételi főösszegét 578 652 387 Ft-ban

b) kiadási főösszegét 578 652 387 Ft-ban határozza meg.

Költségvetési bevételi főösszeg (intézményi saját bevételek nélkül) 557 447 272 Ft, Intézményi önálló bevételek: 21 205 115 Ft

(2) Az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszegen belül a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat önkormányzati szinten (a költségvetési szerveket összevontan) mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, tájékoztató jelleggel az 1. számú melléklet mutatja be.

(4) Az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszeg figyelembevételével összeállított előirányzat felhasználási ütemtervet a 7. számú melléklet tartalmazza.[1]A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözeteként a költségvetési többletet vagy hiányt (költségvetési egyenleg) kell bemutatni (Áht. 4/a.§ (2) bekezdés). Hatályos 2015. január 1-jétől. Beiktatta a 2014. évi CXIX. törvény.

3. § (1) Szigetbecse Község Önkormányzat, Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal és a Szigetbecsei Tóparti Óvoda kiemelt előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, szerinti bontásban a 2., 2/a ,valamint a 2/b számú mellékletek tartalmazzák.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti bevételi főösszegén belül az 2. számú mellékletek szerint a saját bevételeket az alábbi bontásban határozza meg:

a) a Szigetbecse Község Önkormányzat saját bevétele 43 538 430 Ft

b) a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal saját bevétele 30 961 108 Ft

c) a Szigetbecsei Tóparti Óvoda saját bevétele 1 958 706 Ft

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti kiadási főösszegén belül a 2. sz. mellékletek szerint a kiadási főösszegeket az alábbi bontásban határozza meg:

a) a Szigetbecse Község Önkormányzat kiadási főösszege 557 447 272 Ft

b) a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal kiadási főösszege 82 787 428 Ft

c) a Szigetbecsei Tóparti Óvoda kiadási főösszege 86 424 649 Ft

4. § (1) Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 2. számú melléklete alapján a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatását a költségvetési rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(2) A szociális ellátások jogcímenkénti terv szerinti kifizetése az 4. számú melléklet alapján történik.

(3) A költségvetési szervek tervezett beruházási és felújítási kiadásait a 5. számú melléklet részletezi.

(4) A költségvetési szervek létszámadatait és a közfoglalkoztatottak létszámadatait a 6. számú melléklet tartalmazza.

(5) A költségvetési szervek előirányzat-felhasználási ütemtervét a 7. számú melléklet tartalmazza.

(6) Az Önkormányzat költségvetésén belül az általános és a céltartalék összegét 8. számú melléklet tartalmazza, amelyből 3 771 029 Ft működési céltartalék-előirányzat, felhalmozási célú céltartalék-előirányzat 10 062 986 Ft, összesen: . 13 834 015,-ft, ebből kötött felhasználású céltartalék: 13 834 015,-Ft, szabad felhasználású: 0 Ft.

(7) Az Európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek támogatási összegét és önrészét a 9. számú melléklet részletezi.

(8) A Magyar Falu Program forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek támogatási összegét és önrészét a 10. számú melléklet részletezi..

(10) A költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 11. számú melléklet részletezi.

(11) A költségvetési szervek kötelezően ellátandó feladatainak részletezését a 12. számú melléklet tartalmazza.

(12) Szigetbecse Község Önkormányzat adóbevételeit a 13. számú melléklet tartalmazza.

Főbb bevételi jogcímcsoportok

5. § (1) Működési bevételek:

a) Működési célú támogatások államháztartáson belülről 205 339 809 Ft

b) Közhatalmi bevételek 43 950 000 Ft

c) Vagyoni típusú adók 16 600 000 Ft.

d) Értékesítési és forgalmi adók: 25 000 000 Ft, ebből: Áruhasználati és szolgáltatási adó 2 000 000 Ft

e) Egyéb közhatalmi bevételek 350 000 Ft

f) Működési bevételek 43 538 430 Ft

g) Működési célú átvett pénzeszközök 0 Ft

(2) Felhalmozási bevételek

a) Felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülről 0 Ft

b) Felhalmozási bevételek 61 496 050 Ft

(3) Finanszírozási bevételek: Maradvány igénybevétele 203 122 983 Ft

Céltartalék előirányzat felhasználása

6. § (1) E rendelet 4. § (4) bekezdésében meghatározott céltartalék előirányzat felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A céltartalék előirányzat összege várható kötelezettségre került elkülönítésre. Amennyiben a kötelezettség nem merül fel, összege az általános tartalékba kerül, amelynek további felhasználásáról a Képviselő-testület dönt, figyelembe véve a 7. § (3) c) pontját.

(3) A 2022. évi költségvetési maradvány pontos összege a beszámoló elfogadása után kerül meghatározásra, ennek összege az általános tartalékot módosíthatja.

Az előirányzatok feletti rendelkezési jogok

7. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az Önkormányzat esetén a polgármester, a Közös Hivatal esetében a jegyző, aljegyző, a Szigetbecsei Tóparti Óvoda estében az intézményvezető előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat-túllépés fegyelmi felelősséget von maga után. Az előirányzat-túllépés esetén a tájékoztatást azonnal kötelező megadni a felügyeleti szerv részére.

(3) A Képviselő-testület fenntartja magának a jogot a képviselő-testület által a 2022. évre jóváhagyott költségvetési előirányzatok év közbeni megváltoztatására, valamint a Rendelet 2. §-ában meghatározott bevételi és kiadási főösszeg módosítására, így különösen a költségvetési szerveket érintően:

a) az előző évi pénzmaradvány - ezen belül az áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt kifizetések – jóváhagyására,

b) a jóváhagyott intézményi költségvetési támogatás „ágazati szintű” előirányzatának betartásával átcsoportosításra az intézmények között, ha annak feladataiban jelentős változás következik be.

c) kivéve a 368/2011. (XII.31.) Kormányrendeletben meghatározott eseteket.

(4) A költségvetési szervek a többletbevételük terhére csak a forrásképződés mértékének, ütemének figyelembevételével és az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak – mind működési célú, mind felhalmozási célú – kötelezettséget. A többletbevételt személyi kiadások és munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó előirányzatok emelésére nem használhatják fel.

(5) A személyi kiadások e rendeletben jóváhagyott eredeti előirányzata – a Képviselő-testület jóváhagyása nélkül - csak a központi költségvetés által biztosított pótelőirányzat és a pályázati pénzeszközök célirányos részével növelhető. A személyi kiadások jóváhagyott eredeti előirányzata a dologi kiadások javára csökkenthető.

(6) A személyi kiadások előirányzatán történt megtakarítások felhasználására Szigetbecse Község Önkormányzat, Szigetbecse Tóparti Óvoda esetében Szigetbecse Község Önkormányzat polgármestere, A Közös Hivatal esetében Szigetbecse Község Önkormányzat, Makád Község Önkormányzat, Lórév Község Önkormányzat polgármesterei együttes engedélyével kerülhet sor.

(7) Ha a költségvetési szerv az államháztartás más alrendszereitől, alapítványoktól, vagy egyéb államháztartáson kívüli jogi személyektől, háztartásoktól vagy pályázaton támogatásban részesül, azt külön engedély nélkül a célnak megfelelően felhasználhatja. A kapott támogatással az előirányzatokat meg kell emelni.

A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozó előirányzatok módosítása, valamint a képviselő-testület által átruházott jogkörök szabályozása

8. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. §-a alapján a költségvetési rendeletben megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv a működési és felhalmozási előirányzatokat érintő, azok közötti átcsoportosítást a Képviselő-testület tájékoztatása mellett

a) az Önkormányzat esetében a polgármester átruházott hatáskörében,

b) a Közös Önkormányzati Hivatal esetében a jegyző, aljegyző saját hatáskörében,

c) a Tóparti Óvoda esetében az intézményvezető saját hatáskörében hajthat végre, kivéve a (3) bekezdésben meghatározott esetekben

(3) Az (2) bekezdés szerinti átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha a Képviselő-testület azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.

(4) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerint történt előirányzat-átcsoportosításról negyedévente költségvetési rendelet-módosítás elfogadásával dönt.

(5) A felhalmozási kiadások tervezett összege a költségvetési rendelet 5. mellékletében meghatározott kiadásokra használható fel. Ettől eltérni a polgármester engedélyével lehet. A többletbevétel felhasználható felhalmozási kiadások emelésére, annak felhasználásáról a költségvetési szervek vezetői saját hatáskörben dönthetnek.

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetése végrehajtásának szabályai, Általános szabályok

9. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati hivatalt, hogy az önkormányzat és a hivatal költségvetésében előírt bevételeket beszedjék és a jóváhagyott kiadásokat teljesítsék.

(2) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(3) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(4) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit. A költségvetési bevételek a bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők.

(5) A bevételi előirányzatokon felüli teljesítések összegével a személyi jellegű kiadásokat kivéve (K1 és K2 rovatok) bármely működési vagy felhalmozási kiadás előirányzata megemelhető. A bevételi előirányzat elmaradása esetén a személyi jellegű kiadások (K1 és K2) kivételével a működési vagy felhalmozási kiadások előirányzatát csökkenteni kell.

(6) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok csak különösen indokolt esetben teljesíthetők.

(7) A személyi jellegű kiadásokban év közben történt megtakarításra költségvetési év végéig kötelezettség vállalható a polgármester egyetértésével a megtakarítás mértékéig, amely azonban a következő költségvetési évre nem húzódhat át.

(8) A költségvetésben előirányzott szociális célú támogatások elosztásáról a települési támogatások helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet szerint illetékes bizottság dönt. (5. számú melléklet)

A Hivatal

10. § (1a) A képviselő-testület a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi CX. törvény 60.§. (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az illetményalapot 2022. január 1-től 65.000.- Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a köztisztviselők részére a felsőfokú végzettségű hivatalnokok részére 20%, a középfokú hivatalnokok részére 10% illetménykiegészítést állapít meg.

(3) A képviselő-testület biztosítja a köztisztviselők részére a központi költségvetési törvény által adható folyószámla költségtérítést.

Egyéb rendelkezések

11. § (1) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére, a lekötött betét felbontására a polgármester jogosult. A betét elhelyezéséről és a lekötött betét felbontásáról a betét elhelyezést, felbontást követő testület-ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(2) Az Önkormányzat esetén a polgármester, az intézmények esetén az intézményvezetők – az alapító okirataikban és a vagyonrendeletben szabályozott módon – jogosultak kötelező feladataik ellátásának sérelme nélkül az átmenetileg használaton kívüli helyiségeik bérbeadására. A bérbeadás feltételeit a polgármester, illetve az intézményvezetők jogosultak meghatározni. A bérleti díj önköltségi ár alatt nem állapítható meg. A bérleti szerződést írásba kell foglalni.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK: Hatályba léptető rendelkezés

12. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

Átmeneti rendelkezések

13. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. 25. § (3) bekezdése alapján - 2022. január elsejét követően -, a folyamatos működés biztosítása érdekében az önkormányzat bevételeinek beszedésére és a működéshez szükséges kiadások teljesítésére.