Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építéséről és a kapcsolódó hozzájárulásokról

Hatályos: 2022. 03. 25

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építéséről és a kapcsolódó hozzájárulásokról

2022.03.25.

Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében lévő feladatkörében eljárva a lakosság együttműködésével megvalósuló ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetését szolgáló közmű építéséről és a kapcsolódó hozzájárulásokról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szigetbecse Község Közigazgatási terület a jóváhagyott helyi építési szabályzat és a szabályozási tervek, és az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) előírásaiban, valamint a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint az ingatlanok ellátását szolgáló ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetését szolgáló közmű építésre: a) a már beépített területen ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetését szolgáló közmű építésre, b) a jóváhagyott rendezési tervek szerint kialakított ingatlanoknak a jogszabályi feltételek megfelelő előközművesítésére.

Az ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló közmű építés költségeiről

2. § (1) A fenti munkákat az önkormányzat

a) vagy lakossági kezdeményezésre építteti ki az ingatlan tulajdonosokkal együttműködésben az ingatlan tulajdonosoktól átvett pénzeszközökből (továbbiakban: lakossági önerő)

b) vagy saját elhatározásból előközművesít Szigetbecse község közigazgatási területén (pl.új utca nyitásakor), mely esetben a közművesítési költségek egészét az érintett ingatlantulajdonosokra (vevőkre) áthárítja.

(2) Az önkormányzat a pályázat útján nyert önkormányzati pénzeszközökből (továbbiakban: támogatás) megvalósuló közművesítés költségeit nem hárítja át az ingatlan tulajdonosokra, azonban a támogatáson felüli költségeket az érintett ingatlan tulajdonosokra egyenlő arányba áthárítja.

(3) Nem kell közművesítési hozzájárulást fizetni:

a) a meglévő bekötővezeték felújítása, karbantartása, cseréje, rekonstrukciója esetén

b) amennyiben az ingatlan tulajdonosa jelen önkormányzati rendelet hatályba lépése előtt a szennyvízhálózatra történő csatlakozásért az önkormányzat részére bármilyen jogcímen hozzájárulást fizetett és azt hitelt érdemlően igazolni tudja.

A közművesítési hozzájárulás

3. § (1) A közművesítési hozzájárulás alapja az ingatlan (hrsz.-onként), mint lakossági célú érdekeltségi egység.

(2) A közművesítési hozzájárulás összegének nagyságát az (1) bekezdésben meghatározott ingatlan, mint érdekeltségi egység darabszáma és a hozzájárulás egy egységre jutó összegének szorzata adja.

(3) A közművesítési hozzájárulást az ingatlan – fizetési kötelezettséget előíró határozat alapján – ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosának kell megfizetni. Közös tulajdon esetében ez történhet tulajdoni hányadok szerint vagy a tulajdonosok megállapodása szerinti személy által.

(4) A képviselő-testület határozattal dönt az egy ingatlan (hrsz.-onként), mint lakossági célú érdekeltségi egységre jutó közművesítési hozzájárulás mértékéről és megfizetés módjáról.

(5) A 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti érintett ingatlanok tulajdonosa a közterületi ívóvíz,és szennvízhálózat beruházási szerződés aláírását követően a közművesítési hozzájárulás összegét az önkormányzat által kiállított számla alapján 15 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat számlaszámára. (lakossági önerő)

(6) A 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti érintett ingatlanok esetében a közművesítési hozzájárulás összege (a közterületi ívóvíz,és szennvízhálózat beruházása) a telkek eladási árába beépítésre kerülnek. Az adásvételi szerződés megkötését követően jogosult az önkormányzat a vételár összegének 50 %-ára (első vételárrészre kiállított díjbekérő) vonatkozóan előlegszámla kibocsátására, melyet vevő az adásvételi szerződés megkötését követő 15 napon belül köteles megfizetni. Vevők a fennmaradó 50 % összeget a (második vételárrészre kiállított végszámla) legkésőbb az adásvételi szerződés megkötését követő 45 napon belül kötelesek megfizetni.

(7) Amennyiben a 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti érintett ingatlanok esetében vevő a vételár egyösszegben kívánja megfizetni, az adásvételi szerződés megkötését követően az önkormányzat által kiállított számla alapján, az adásvételi szerződés megkötését követő 15 napon belül köteles megfizetni.

Különös rendelkezések

4. § (1) Amennyiben Szigetbecse Község közigazgatási területén magánszemélyek lakossági önerőből, vagy gazdasági társaság saját erőforrásból építteti ki a közműhálózatot (pl. magánúton), a víziközmű szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvényben foglaltak alapján köteles a kialakított közműhálózatot térítésmentesen és visszavonhatatlanul az önkormányzat tulajdonába adni.

(2) Szigetbecse Község Önkormányzata a tulajdonába kerülő közműhálózatot jogosult a Dabas és környéke Vízügyi Kft.- Ráckevei Üzemigazgatóság tulajdonába és üzemeltetésébe továbbadni.

Záró rendelkezések

5. § (1) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet 2022.03.25. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.