Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzata saját halottjává nyilvánításáról

Hatályos: 2022. 08. 16

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzata saját halottjává nyilvánításáról

2022.08.16.

Szigetbecse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete saját halottjának nyilvánítja azt az elhunyt személyt, aki kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli, vagy közéleti érdemeire, teljesítményére tekintettel - ha ez a hozzátartozók szándékával, illetve az elhunyt végakaratával nem ellentétes -:

a) ,,Szigetbecse Község Díszpolgára” címben részesült;

b) az önkormányzat polgármesterét, illetve azt a személyt, aki a polgármesteri tisztséget legalább 2 teljes cikluson át betöltötte;

c) aki az önkormányzat polgármestere volt legalább egy cikluson keresztül és a képviselő-testületének tagja volt legalább egy cikluson keresztül

d) aki halálakor az önkormányzat képviselő-testületének tagja, illetve azt a személyt, aki legalább 15 éven keresztül képviselő volt és mandátumát nem adta vissza, a megválasztott időtartamot végig kitöltötte;

e) a Szigetbecse Község Önkormányzat jegyzőjét, illetve azt a személyt, aki a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzői/aljegyzői tisztségét legalább 15 éven át betöltötte (ez utóbbi esetében a 4.§ (1) bekezdésben megállapított költség harmadát viseli Szigetbecse Község Önkormányzata);

f) kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli, közéleti érdemeire, teljesítményére tekintettel, aki arra méltó, mert szigetbecse település érdekében maradandó, mindenkor nagybecsű értéket képviselő tevékenységet folytatott.

(2) Szigetbecse Község Önkormányzata minden volt elhunyt képviselő és Szigetbecse Község Önkormányzat által adományozott kitüntetésben részesült személy halála esetén nekrológot jelentet meg az Önkormányzat lapjában és az internetes felületeken és a temetésen méltó koszorúval rója le tiszteletét.

(3) Nem nyilvánítható az önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált.

2. § (1) Az Önkormányzat saját halottjává nyilvánítást kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) alpolgármester

c) önkormányzati képviselő,

d) a jegyző.

(2) Az Önkormányzat saját halottjává nyilvánításról

a) az 1.§ (1) bekezdés a)-d) pontjai esetében képviselő-testület dönt.

b) az 1.§ (1) bekezdés e)-f) pontja esetében a képviselő-testület minősített többségű döntéssel dönt.

3. § (1) Az Önkormányzat - a 2.§ (2) bekezdésben foglalt döntést követően - saját halottjának méltó színvonalú temetéséről, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők ellátásáról, a közeli hozzátartozóval történt egyeztetésnek megfelelően és annak hozzájárulásával a polgármester vagy az alpolgármester gondoskodik.

(2) A polgármester vagy az alpolgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörében

a) megteszi mindazon intézkedéseket, melyek elvégzésére az egyeztetés során a közeli hozzátartozók felkérik,

b) gondoskodik a temetési beszéd és a nekrológ elkészítéséről, valamint sajtóközlemény megjelentetéséről az Önkormányzat lapjában és az internetes felületeken,

c) továbbá az Önkormányzati Hivatal épületére gyászlobogó kihelyezéséről.

4. § (1) Az Önkormányzat a saját halottjának temetési költségét részben a közeli hozzátartozók kérésének megfelelően, de legfeljebb bruttó 300 ezer forintig Szigetbecse Község Önkormányzatának nevére kiállított számla alapján viseli.

(2) Az Önkormányzat a temetési költségek fedezetét a mindenkori költségvetés általános tartalékkerete terhére biztosítja.

5. § E rendelet alkalmazásában:

a) hozzátartozó, közeli hozzátartozó: a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bek. 1. és 2. pont szerint.

b) érdemtelen: egyéni mérlegelés alapján, különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, vagy neki felróható egyéb okból az e rendeletben felsorolt tisztségek betöltésére a vonatkozó törvények rendelkezései értelmében nem lenne jogosult.

c) temetési költségek: halott-szállítás, hamvasztás, koporsó, vagy urna, sírásás, ravatalozás, szertartás, egyéb tartozékok (pl. fejfa, szemfedő, stb.).

6. § Az Önkormányzat Képviselő-testülete jelen rendeletben foglaltakat jogosult évi egy alkalommal felülvizsgálni és módosítani.

7. § E rendelet 2022. augusztus 16. napján lép hatályba.