Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi szociális célú tüzelőanyag juttatásának szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 31

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi szociális célú tüzelőanyag juttatásának szabályairól

2023.10.31.

Szigetbecse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. § és 10. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás végrehajtására a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A Belügyminiszter a BMÖGF/46-34/2023. számú támogatói okiratban 65 erdei m3 szociális lágylombos tűzifa vásárláshoz támogatást állapított meg Szigetbecse Község Önkormányzat részére, a téli időszakban fűtési gondokkal küzdő, szociálisan rászorult családok, személyek támogatására.

(2) A rendelet célja, olyan szabályok kialakítása, amelyek révén azon családok, személyek kapnak tűzifa támogatást, akik szociálisan rászorultak és a lakhatásuk céljára szolgáló ingatlanjukban műszakilag lehetséges a fatüzeléssel történő fűtés.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a szigetbecsei lakóhellyel rendelkező, ott életvitelszerűen élő személyekre, akik fatüzelésre alkalmas fűtési rendszerrel rendelkeznek és azzal is fűtenek.

Az eljárás megindítása, a kérelem, az elbírálás rendje

2. § (1) Szigetbecse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete kérelemre, egyedi elbírálás alapján önkormányzati segély keretében, természetbeni juttatásként szociális célú tüzelőanyag (tűzifa) támogatást nyújt a szociálisan rászorult kérelmezők részére.

(2) A kérelmet a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjénél lehet benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon 2024. január 22. napjáig.

(3) A kérelmek elbírálása a (2) bekezdésben meghatározott benyújtási határidőt követő 5 munkanapon belül történik a rendelkezésre álló tűzifa mennyiségének erejéig.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott időpont után benyújtott támogatási kérelmet érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

A támogatás feltételei és mértéke

3. § (1) Egy ingatlanban azonos bejelentett lakcímmel rendelkező vagy életvitelszerűen egy háztartásban élő személyek által benyújtott kérelmek közül a támogatás csak egy jogosultnak állapítható meg. Jelen rendelet alkalmazásában háztartásban élők közössége: a rendelet kihirdetésének napján egy helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanban állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, továbbá az ingatlanban életvitelszerűen tartózkodó személyek összessége.

(2) A kérelmező a kérelemben köteles arról nyilatkozni, hogy az általa lakott ingatlanban rendelkezésre áll olyan műszaki megoldás, amely alkalmas fatüzelésre, akár úgy, hogy a fatüzelést a gázfűtés kiegészítésére alkalmazzák.

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a) az igénylő és a vele egy háztartásban élő valamennyi személynek a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelméről szóló igazolást.

b) a jogosultsági feltételeket igazoló egyéb iratokat.

(4) A támogatás igénylésének feltételeit Szigetbecse Község Önkormányzata által kijelölt személy helyszíni szemle keretében ellenőrizheti.

(5) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint:

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - jogosult,

d) gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám.

e) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(6) Támogatásra jogosult továbbá az a kérelmező, aki:

a) egyedül élő, illetve gyermekét - kiskorú vagy nappali tagozaton tanulmányokat folytató - egyedül nevelő - feltéve, hogy a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500%-át,

b) két vagy több együtt élő esetén a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a

mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át.

(7) A nyújtható támogatás mértékét a kedvezően elbírált kérelmek száma határozza meg, amely nem lehet több háztartásonként 5 m3-nél.

A tűzifa átvételéről és nyilvántartásáról

4. § (1) Az 1. § (1) bekezdése szerinti Támogatói okirat rögzíti, hogy az Önkormányzat a szociális célú tűzifa támogatást +/- 5% elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 cm hosszú, 5–35 cm átmérőjű tűzifának a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja. Kemény lombos vastag tűzifa esetében a megvásárolt tűzifa mennyiségének legfeljebb 5%-a lehet a nem kemény lombos fajokból származó fafajta.

(2) A támogatott rászoruló az (1) bekezdésben rögzített tűzifa átvételének időpontjával kapcsolatosan köteles időpontot egyeztetni Szigetbecse Község Önkormányzata által kijelölt személlyel.

(3) Az egyeztetett időpontban a támogatott rászoruló köteles aláírni az átadási dokumentációkat, és az átvételi elismervényt 2 példányban. A támogatott rászoruló írásban meghatalmazottat is megbízhat a tűzifa átvételével.

(4) Az átvételi elismervény tartalmazza:

a) támogatott rászoruló nevét, lakcímét,

b) a jogerős határozat számát,

c) a kiadott tűzifa mennyiségét,

d) a tűzifa kiadás időpontját,

e) az ügyintéző aláírását,

f) a támogatott rászoruló (vagy meghatalmazottjának) aláírását.

Valótlan adatszolgáltatásról

5. § (1) A jelen rendeletben meghatározottakkal kapcsolatos valótlan adatszolgáltatás, valós adatok elhallgatása, vagy az eljáró hivatal bármely módon történő félrevezetése (együtt: valótlan adatszolgáltatás) esetén, ha e valótlan adatszolgáltatás nélkül a kérelmező nem lett volna jogosult a támogatásra, a szociális tűzifa juttatást vagy annak értékét kamataival együtt 15 napon belül köteles visszaszolgáltatni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott visszaszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetén igényét az önkormányzat bírósági úton érvényesíti.

Egyéb rendelkezések

6. § (1) A támogatásban részesülőtől semmiféle ellenszolgáltatás nem kérhető. A tűzifa szállításából – a támogatott ingatlanjához ledepózva kerül a tűzifa kiszállításra legkésőbb 2024. február 15-ig – eredő költségek fedezetét Szigetbecse Község Önkormányzata biztosítja.

(2) A támogatásként kapott tűzifát másnak átadni vagy értékesíteni tilos.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2023. október 31-én lép hatályba.

(2) E rendelet 2024. március 31. napján hatályát veszti.