Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 11. 08

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.11.08.

Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szigetbecse Község Képviselő-testületére és annak bizottságaira, a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatalra, Szigetbecse Község Önkormányzatára és annak irányítása alá tartozó önállóan működő intézményeire, együtt: költségvetési szervek terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Az Önkormányzat 2023. évi költségvetés halmozódásmentes főösszegét a Képviselő-testület:

a)1 bevételi főösszegét 1 108 666 295 Ft-ban

b)2 kiadási főösszegét 1 108 666 295 Ft-ban határozza meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszegen belül a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat önkormányzati szinten (a költségvetési szerveket összevontan) mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, tájékoztató jelleggel az 1. melléklet mutatja be.

(3) Szigetbecse Község Önkormányzat, a Szigetbecsei Közös Hivatal, valamint a Szigetbecsei Tóparti Óvoda bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 2. melléklete tartalmazza.

(4) Az (1) bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszeg figyelembevételével összeállított előirányzat felhasználási ütemtervet a 7. melléklet tartalmazza.

3. §3 A rendelet 2. mellékletek szerint a kiadási főösszegeket az alábbi bontásban határozza meg:

a) a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal kiadási főösszege 89 624 657 Ft,

b)4 a Szigetbecsei Tóparti Óvoda kiadási főösszege 103 557 123 Ft,

c)5 az Önkormányzat kiadási főösszege 1 077 088 101 Ft.

4. § (1) Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi XXV. törvény 2. számú melléklete alapján a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatását a költségvetési rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A szociális ellátások jogcímenkénti terv szerinti kifizetése az 4. melléklet alapján történik.

(3) A költségvetési szervek tervezett beruházási és felújítási kiadásait a 5. melléklet részletezi.

(4) A költségvetési szervek létszámadatait a 6. melléklet tartalmazza.

(5) A Önkormányzat költségvetésén belül az általános és a céltartalék összegét 8. melléklet tartalmazza, amelyből 10 836 657 Ft működési céltartalék-előirányzat, felhalmozási célú céltartalék-előirányzat nincs.

(6) Az Európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek támogatási összegét és önrészét a 9. melléklet részletezi.

(7) A költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 10. melléklet részletezi.

Főbb bevételi jogcímcsoportok (Önkormányzat: 952 210 045 Ft)

5. § (1) Működési bevételek: Működési célú támogatások államháztartáson belülről 214 085 998 Ft, Közhatalmi bevételek 68 600 000 Ft, ezen belül Vagyoni típusú adók 39 200 000 Ft ebből: építményadó 21 000 000 Ft, ebből: telekadó 15 300 000 Ft, ebből: kommunális adó 2 900 000 Ft.

(2) Termék és szolgáltatások adói 29 000 000 Ft, ebből Iparűzési adó 27 000 000 Ft, ebből Idegenforgalmi adó 2 000 000 Ft.

(3) Egyéb közhatalmi bevételek 400 000 Ft, ebből: egyéb közhatalmi díj 200 000 Ft, ebből: talajterhelési díj 200 000 Ft.

(4) Működési bevételek ( étkezési kgt., lakbér, Makád hozzáj, szolg.) 31 005 642 Ft, Működési célú átvett pénzeszközök 0 Ft.

(5) Felhalmozási bevételek: Felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülről (bölcsi várható többlet támogatása, TOP_Plusz evezős, orvosi rendelő) 241 660 505 Ft, Felhalmozási bevételek (Újbóli telekeladás, Dunapart 2.részlet ) 13 122 520 Ft.

(6) Finanszírozási bevételek: Maradvány igénybevétele 383 735 380 Ft, (Bölcsi, kerékpárút, letéti szla, számlákon maradvány)

Céltartalék előirányzat felhasználása

6. § (1) E rendelet 4. § (4) bekezdésében meghatározott céltartalék előirányzat felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A céltartalék előirányzat összege várható kötelezettségre került elkülönítésre. Amennyiben a kötelezettség nem merül fel, összege az általános tartalékba kerül, amelynek további felhasználásáról a Képviselő-testület dönt, figyelembe véve a 7. § (3) c) pontját.

(3) A 2023. évi költségvetési maradvány pontos összege a beszámoló elfogadása után kerül meghatározásra, ennek összege az általános tartalékot módosíthatja.

Az előirányzatok feletti rendelkezési jogok

7. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az Önkormányzat esetén a polgármester, az intézmények esetén az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat-túllépés fegyelmi felelősséget von maga után. Az előirányzat-túllépés esetén a tájékoztatást azonnal kötelező megadni a felügyeleti szerv részére.

(3) A Képviselő-testület fenntartja magának a jogot a képviselő-testület által a 2023. évre jóváhagyott költségvetési előirányzatok év közbeni megváltoztatására, valamint a Rendelet 2. §-ában meghatározott bevételi és kiadási főösszeg módosítására, így különösen a költségvetési szerveket érintően:

a) az előző évi pénzmaradvány - ezen belül az áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt kifizetések – jóváhagyására,

b) a jóváhagyott intézményi költségvetési támogatás „ágazati szintű” előirányzatának betartásával átcsoportosításra az intézmények között, ha annak feladataiban jelentős változás következik be.

c) kivéve a 368/2011. (XII.31.) Kormányrendeletben meghatározott eseteket.

(4) A költségvetési szervek a többletbevételük terhére csak a forrásképződés mértékének, ütemének figyelembe vételével és az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak – mind működési célú, mind felhalmozási célú – kötelezettséget. A többletbevételt személyi kiadások és munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó előirányzatok emelésére nem használhatják fel.

(5) A polgármester az általános tartalék terhére rendkívüli, előre nem tervezhető, így a költségvetésben nem szereplő feladatok végrehajtására 2 millió forint összeghatárig kötelezettséget vállalhat, döntéséről a soron következő testületi ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(6) A személyi kiadások e rendeletben jóváhagyott eredeti előirányzata – a Képviselő-testület jóváhagyása nélkül - csak a központi költségvetés által biztosított pótelőirányzat és a pályázati pénzeszközök célirányos részével növelhető. A személyi kiadások jóváhagyott eredeti előirányzata a dologi kiadások javára csökkenthető.

(7) A személyi kiadások előirányzatán történt megtakarítások felhasználására a polgármester engedélyével kerülhet sor.

(8) Ha a költségvetési szerv az államháztartás más alrendszereitől, alapítványoktól, vagy egyéb államháztartáson kívüli jogi személyektől, háztartásoktól vagy pályázaton támogatásban részesül, azt külön engedély nélkül a célnak megfelelően felhasználhatja. A kapott támogatással az előirányzatokat meg kell emelni.

A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozó előirányzatok módosítása, valamint a képviselő-testület által átruházott jogkörök szabályozása

8. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. §-a alapján a költségvetési rendeletben megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv a működési és felhalmozási előirányzatokat érintő, azok közötti átcsoportosítást a Képviselő-testület tájékoztatása mellett

a) az Önkormányzat esetében a polgármester átruházott hatáskörében,

b) a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatal esetében a jegyző saját hatáskörében,

c) az intézmények esetében az intézményvezető saját hatáskörében hajthat végre, kivéve a (3) bekezdésben meghatározott esetekben.

(3) Az (2) bekezdés szerinti átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha a Képviselő-testület azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.

(4) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerint történt előirányzat-átcsoportosításról negyedévente költségvetési rendelet-módosítás elfogadásával dönt.

(5) A költségvetési szervek vezetői saját hatáskörben az (1) bekezdésben foglaltak szerint módosíthatják egyes kiemelt, ezen belül részelőirányzataikat.

Az Önkormányzat 2023. évi költségvetése végrehajtásának szabályai, Általános szabályok:

9. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati hivatalt, hogy az önkormányzat és a hivatal költségvetésében előírt bevételeket beszedjék és a jóváhagyott kiadásokat teljesítsék.

(2) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(3) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(4) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit. A költségvetési bevételek a bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők.

(5) A bevételi előirányzatokon felüli teljesítések összegével a személyi jellegű kiadásokat kivéve (K1 és K2 rovatok) bármely működési vagy felhalmozási kiadás előirányzata megemelhető. A bevételi előirányzat elmaradása esetén a személyi jellegű kiadások (K1 és K2) kivételével a működési vagy felhalmozási kiadások előirányzatát csökkenteni kell.

(6) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok csak különösen indokolt esetben teljesíthetők.

(7) A személyi jellegű kiadásokban év közben történt megtakarításra költségvetési év végéig kötelezettség vállalható a polgármester egyetértésével a megtakarítás mértékéig, amely azonban a következő költségvetési évre nem húzódhat át.

(8) A költségvetésben előirányzott szociális célú támogatások elosztásáról a települési támogatások helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet szerint illetékes bizottság dönt.

Egyéb rendelkezések

10. § (1) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére, a lekötött betét felbontására a polgármester jogosult. A betét elhelyezéséről és a lekötött betét felbontásáról a betét elhelyezést, felbontást követő testület-ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(2) Az Önkormányzat esetén a polgármester, az intézmények esetén az intézményvezetők – az alapító okirataikban és a vagyonrendeletben szabályozott módon – jogosultak kötelező feladataik ellátásának sérelme nélkül az átmenetileg használaton kívüli helyiségeik bérbeadására. A bérbeadás feltételeit a polgármester, illetve az intézményvezetők jogosultak meghatározni. A bérleti díj önköltségi ár alatt nem állapítható meg. A bérleti szerződést írásba kell foglalni.

Hatályba léptető rendelkezés

11. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Átmeneti rendelkezések

12. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. 25. § (3) bekezdése alapján - 2023. január elsejét követően -, a folyamatos működés biztosítása érdekében az önkormányzat bevételeinek beszedésére és a működéshez szükséges kiadások teljesítésére.

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § b) pontja a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § c) pontja a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 2. melléklet a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.