Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2023. 09. 14

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésekről

2023.09.14.

Szigetbecse Község Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésére, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szigetbecse község közigazgatási területén fekvő felekezeti temetőkre, melyekben az önkormányzat a tulajdonosokkal kötött megállapodás alapján ellátja a temetkezési közszolgáltatási kötelezettségét, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre. A rendelet hatálya kiterjed továbbá a temető látogatóira, és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra.

(2) Szigetbecse községben az alábbi temetők működnek:

a) Katolikus temető 251 hrsz-ú, Tulajdonos: Szigetbecse Római Katolikus Plébánia (székhely: 2321 Szigetbecse, Makádi út 32., lev.cím:2300 Ráckeve, Szent István tér 20.)

b) Református temető 249 és 250 hrsz-ú, Tulajdonos: Ráckeve Református Egyházközség (2300 Ráckeve, Kossuth L. u. 8.)

(3) A temetők fenntartásáról, üzemeltetéséről a tulajdonos egyházak gondoskodnak.

(4) A fenti temetők mellett levő 08 hrsz-ú ingatlanon levő ravatalozó és a halottasházban található kegyeleti hűtő, valamint az urnafal Szigetbecse Község Önkormányzat tulajdonát képezi.

(5) A ravatalozó épületének fenntartásáról, és a halottasházban lévő kegyeleti hűtő üzemeltetéséről a tulajdonos önkormányzat gondoskodnak.

(6) Szigetbecse Község Önkormányzata a kegyeleti hűtő üzemeltetésével összefüggésben felmerülő minden részletkérdést - így a szolgáltatás igénybevételének feltételei, rendje, költségek viselése - a temető mindenkori üzemeltetőjével megkötendő megállapodás keretében rögzíti. A kegyeleti hűtő használatáért fizetendő díjakat a 4. számú melléklet tartalmazza.

(7) A kegyeleti hűtő üzemeltetője az üzemeltetés körében köteles gondoskodni a kegyeleti hűtő, valamint környezetének a hatályos jogszabályok szerinti tisztán tartásáról, fertőtlenítéséről.

Temetkezési szabályok

2. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a fenti temetőkben lehet.

(2) A temetőkben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(3) A temetőkben a temetkezési helyek elhelyezkedését a temetők tulajdonosainak birtokában levő térképek mutatják.

(4) A temetkezési tevékenységet az üzemeltető a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell, hogy megszervezze (ruházat, magatartás, eszközök).

(5) Az üzemeltető az etnikai, vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat – amennyiben azok más jogszabállyal nem ellentétesek – köteles figyelembe venni.

Temetési helyek

3. § (1) A temetőket sírhelytáblákra, urnasírhely-táblákra lehet felosztani, a sírhelytáblákon belül kell kijelölni a sírboltokat és a gyermek sírhelyeket.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – fel lehet számolni, és újabb temetések céljára igénybe lehet venni.

(3) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba a koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.

(4) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.

Sírhelyek,-sírhelytáblákról

4. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méreteinél a mindenkor hatályos, a temetőkről és a temetkezésről szóló jogszabályok előírásait be kell tartani.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lenni. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe ( 2,20 m ) a járási Népegészségügyi Intézet engedélye alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírba még négy urna helyezhető el, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méretével azonosnak kell lenni.

(6) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombbal, vagy anélkül alakíthatók ki.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartam

5. § (1) Az egyes temetési helyekért, azok újra váltásért, továbbá a közszolgáltatás igénybe vételéért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét az 1., 2. és 3. és 4. melléklet tartalmazza.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja, időtartama:

a) az egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év

b) Kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év

c) Sírbolt esetén 60 év

d) Urnafülke esetén 15, 25, 30 év

e) Urnasírhely esetén 10 év

f) Urnasírbolt esetén 20 év.

(3) A temetési helyek használatának joga – sírbolt kivételével – magánszemélyek között nem ruházható át, nem örökölhető.

(4) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(5) Az urnakiadásra vonatkozóan az exhumálás szabályait is alkalmazni kell.

(6) Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

Síremlékek, sírboltok

6. § (1) A sírboltot (kripta) csak kiviteli terv és engedély alapján lehet építeni, a tervet és az engedélyt az üzemeltetőnek be kell mutatni. A sírbolt építési munkák végzésének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat befizette.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(4) A sírboltba koporsóba csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságáról a sírbolt könyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

(5) Síremléket szilárd talajra kell építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(6) A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani nem lehet.

(7) A temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt, stb.) elkészültük után az üzemeltetőnek, vagy ha van, a temető gondnokának be kell mutatni.

Hamvasztásos temetés rendje

7. § (1) A holttest elhamvasztásához a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a járási Népegészségügyi Intézet engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a kórboncnok orvos engedélyezi.

Koporsós temetés rendje

8. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban levő holttest koporsóját.

(3) A fertőző betegségben elhunytak a járási Népegészségügyi Intézet egyedi előírásainak megtartásával temethetők.

Temetkezési szolgáltatások

9. § A köztemetőkben szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

Nyilvántartások vezetése

10. § (1) A temető üzemeltetője köteles nyilvántartó- és sírboltkönyvet vezetni.

(2) A nyilvántartó könyvek mellett betűsoros névmutatót is kell vezetni.

(3) A temetők fenntartója az új sírhely táblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek kell őriznie.

A temetők üzemeltetése

11. § (1) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit, a ravatalozó és a halottasházban lévő kegyeleti hűtő biztosítása nélkül.

(2) Szigetbecse Község Önkormányzata a temetői létesítmények azaz, a ravatalozó, és a halottasházban lévő kegyeleti hűtő rendeltetésszerű használatát, szigetbecsei elhunyt esetén térítésmentesen biztosítja, egyéb esetben a költségek a 4. melléklet szerint érvényesek.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentése után szabad kivinni.

(4) A temetői munkák – különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés – során talált értéktárgyakról – ékszer, nemesfémből készült protézis – és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(5) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

(6) A sírásási tevékenység a temető üzemeltetőjének joga és kötelessége.

A nyitva tartás rendje

12. § (1) A nyitva tartás rendjét a temető tulajdonosának temetőszabályzata tartalmazza.

(2) Vasárnap és ünnepnap a temetőkben ipari jellegű célszállítás és zajjal járó munka nem végezhető.

(3) A temetőkbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

Egyéb előírások

13. § (1) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temető tisztántartása az üzemeltető feladata, amelyhez az önkormányzat lehetőségei alapján, saját eszközeivel segítséget nyújt az üzemeltetőknek.

(3) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(4) A temetőkben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

(5) A sírokra és a szakaszok belsejébe fát ültetni tilos.

(6) A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

Hulladék kezelés rendje

14. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. Az elszállításáról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.

(3) Az önkormányzat a temető tisztán tartása érdekében a hulladék szállításában segítséget nyújt az üzemeltetőknek oly módon, hogy minden második 5 m3-es konténer elszállításáról és ürítéséről gondoskodik.

(4) A sírok és a sírboltok – beleértve az urnák elhelyezésére szolgálókat is – kerítéssel nem határolhatók körül.

Záró rendelkezések

15. § A rendelet hatályba lépésével egyidejüleg a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 17/2020. önkormányzati rendelet hatályát veszti.

16. § Ez a rendelet 2023. szeptember 14-én lép hatályba.