Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 11

Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól

2024.02.11.

Szigetbecse Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

Általános eljárási szabályok

1. § A rendelet célja, hogy Szigetbecse község lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított pénzbeli és természetbeni juttatások, szociális alapszolgáltatások nyújtásának helyi szabályait, rendelkezzen az ellátások igénybevételének módjáról, az ellátások mértékéről, valamint az alapszolgáltatásokért fizetendő térítési díjakról.

2. § (1) A rendelet hatálya Szigetbecse község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező valamint a Szoctv. 3. § (1), (2) bekezdés és (3) bekezdés a) pontjában meghatározott személyekre terjed ki.

(2) Amennyiben a kérelmezőnek több lakcíme van, az illetékességet az a lakóhely vagy tartózkodási hely alapozza meg, ahol a kérelmező életvitelszerűen lakik. A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadóak.

(3) Jelen rendeletben használt fogalmak a Szoctv. 4. §-ban meghatározottak szerint értelmezendők.

(4) A képviselő-testület az e rendeletben szabályozott települési támogatások elbírálásának hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(5) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben hozott határozat ellen a Képviselő-testületnek címzett, de a Szigetbecsei Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) benyújtott illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

(6) E rendelet által szabályozott ellátások megállapítására irányuló eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.), valamint a végrehajtásukra kiadott kormány és miniszteri rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az ellátás igénylése

3. § (1) Az e rendeletben foglalt pénzbeli ellátások igénylésére vonatkozó kérelmet az 1. függelék szerinti nyomtatványon a Hivatalnál lehet benyújtani.

(2) A kérelemben a kérelmező köteles nyilatkozni saját és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmi és vagyoni viszonyairól.

(3) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát, továbbá az ellátás megállapítása esetén a jogosultsági feltételek fennállását a Hivatal bármikor ellenőrizheti.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó ellátások igénylése esetében elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség.

4. § (1) Az ellátás megállapítására irányuló kérelemhez az alábbi mellékleteket kell csatolni:

a) 16. évet betöltött gyermek esetében tanulói jogviszony igazolás,

b) a házasságot felbontó, a tartásdíjat megállapító bírósági végzés, ezek hiányában a szülők nyilatkozata.

(2) A jövedelem igazolható:

a) a munkáltató által kiállított jövedelemigazolással,

b) nyugdíjfolyósító igazgatóság által a nyugellátás összegéről kiállított igazolás,

c) hatóság által hozott határozattal vagy kiállított hatósági bizonyítvánnyal,

d) büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozattal.

(3) A települési temetési támogatás igénylése esetén a felhasználási céljától függően a (1) bekezdésben meghatározottakon felül a kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számlát és amennyiben a temetési települési támogatást nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, akkor az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is,

(4) A települési gyógyszertámogatás igénylése esetén a kérelemhez az (1) bekezdésben meghatározottakon felül csatolni kell a gyógyszerköltséget tanúsító háziorvosi igazolást.

(5) A települési eseti támogatáshoz csatolni kell a rendkívüli élethelyzetet bizonyító igazolást (pl.: elemi kár okozta helyreállítási költségekről készített kimutatást, a közüzemi vagy más tartozást igazoló számlát, a felhasználási célt igazoló egyéb iratot, dokumentumot, nyilatkozatot.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránti kérelemhez az (1) bekezdésben meghatározottakon felül hitelt érdemlően igazolni kell a lakás nagyságát.

Az ellátás igénybevétele

5. § (1) Intézményi gyermekétkeztetés térítési díj támogatása esetén, amennyiben a megrendelt, de a törvényes képviselő mulasztása miatt igénybe nem vett étkezések száma meghaladja az 5 napot, a megállapított támogatást vissza kell vonni.

(2) Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást az önkormányzatnál be kell jelenteni. A bejelentést követő naptól a kötelezett a távolmaradás idejére mentesül a térítési díj fizetésének kötelezettsége alól.

(3) Ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás átmeneti jellegű vagy halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé, a házi segítségnyújtás az önkormányzat döntése alapján legfeljebb három hónapos időtartamra a gondozási szükséglet vizsgálata nélkül is nyújtható. Amennyiben a gondozás három hónapot meghaladóan is indokolt, a gondozási szükséglet vizsgálatát kezdeményezni kell.

A pénzbeli ellátások folyósítása és elszámolása, a térítési díjak megállapítása, befizetése

6. § (1) A pénzbeli ellátások folyósítása házipénztárból, postai úton vagy pénzintézeti átutalással történik.

(2) Az eseti pénzellátásokat a megállapítást követő 10 napon belül kell folyósítani.

(3) A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátásokat – ha jogszabály másként nem rendelkezik – utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(4) Azonnali intézkedést igénylő esetben a megállapított önkormányzati segély kifizetése házipénztárból engedélyezhető. Ezt a megállapító határozatban rögzíteni kell.

(5) A hatáskört gyakorló képviselő-testületi szerv döntése alapján az önkormányzati segélyben részesült személy kötelezhető a pénzbeli juttatás felhasználásáról történő elszámolásra, melynek alapja számla vagy nyugta.

7. § A szociális alapszolgáltatásokat Szigetbecse Község Önkormányzata a Ráckeve és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Intézményfenntartó Társuláson (továbbiakban: Családsegítő Szolgálat) keresztül biztosítja. A szociális alapszolgáltatások körében az étkeztetésért és a házi segítségnyújtásért személyi térítési díjat kell fizetni. A szociális alapszolgáltatások igénybevételére, valamint a fizetendő térítési díjakra vonatkozóan Ráckeve Város Önkormányzat, mint a Családsegítő Szolgálat gesztor önkormányzata Képviselő-testülete által megalkotott rendelet az irányadó.

Méltányosság gyakorlása

8. § (1) Amennyiben az e rendeletben megállapított ellátás térítési díjának megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné, az elbírálásra jogosult szerv kérelemre részletfizetést engedélyezhet, méltányosságból elengedheti vagy csökkentheti a térítési díjtartozás összegét.

(2) A (1) bekezdés alkalmazása során a kötelezett megélhetése akkor tekinthető súlyosan veszélyeztetettnek, ha családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.

(3) A méltányosság gyakorlása során mérlegelni kell továbbá az ellátott

a) életkorát,

b) testi, lelki egészségállapotát,

c) egyéb családi körülményeit.

(4) Méltányosság csak abban az esetben gyakorolható, ha ahhoz a szükséges költségvetési fedezet rendelkezésre áll.

II. Fejezet

Pénzbeli és természetbeni juttatások

Rendkívüli települési támogatás

9. § A rendkívüli települési támogatáson belül a következő támogatás igényelhető:

a) települési temetési támogatás

b) települési eseti gyógyszertámogatás

c) települési eseti támogatás.

Települési temetési támogatás

10. § (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként a települési temetési támogatás jövedelmi viszonyoktól függetlenül annak a szigetbecsei lakcímmel rendelkező személynek állapítható meg, aki állandó szigetbecsei lakos eltemettetéséről gondoskodott.

(2) A települési temetési támogatást a jogosult a halálesetet követő 6 hónapon belül igényelheti. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a) az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) a temetési számlákat

(4) A települési temetési támogatás összege 25.000,- Ft

(5) A helyben szokásos legolcsóbb temetés a nyugdíjminimum 4,5-szerese.

Települési eseti gyógyszertámogatás

11. § (1) Települési gyógyszertámogatás állapítható meg annak a személynek, aki alanyi vagy normatív jogon közgyógyellátásra nem jogosult és

a) az egy főre eső havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át nem haladja meg és

b) a gyógyító ellátás havi költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át eléri vagy meghaladja.

c) A települési eseti gyógyszertámogatás iránti kérelemhez csatolt jövedelemigazolásban 0.- Ft havi jövedelem feltüntetése esetén, a jövedelemmel nem rendelkező személy részére az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott és a munkanélküli regisztrációról szóló dokumentum csatolása szükséges a kérelem elbírálásához, ennek hiányában a kérelmet el kell utasítani.

(2) A gyógyító ellátás havi költségének mértékét a kérelmező háziorvosa igazolja.

(3) A települési eseti gyógyszertámogatás mértéke:

a) Gyógyító ellátás költsége az ÖNYM 25%-50 %-a között a segély mértéke az ÖNYM 30 %-a

b) Gyógyító ellátás költsége az ÖNYM 51%-100 %-a között a segély mértéke az ÖNYM 40 %-a

c) Gyógyító ellátás költsége az ÖNYM 101 %-tól a segély mértéke az ÖNYM 50 %-a.

Települési eseti támogatás

12. § (1) Települési eseti támogatás állapítható meg annak a személynek, aki

a) időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és

b) az egy főre eső havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át nem haladja meg.

(2) A települési eseti támogatás összege 1.000.- Ft-nál kevesebb, de 30.000.- Ft-nál több nem lehet.

(3) A települési eseti támogatás iránti kérelemhez csatolt jövedelemigazolásban 0.- Ft havi jövedelem feltüntetése esetén, a jövedelemmel nem rendelkező személy részére az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott és a munkanélküli regisztrációról szóló dokumentum csatolása szükséges a kérelem elbírálásához, ennek hiányában a kérelmet el kell utasítani.

(4) A kérelem elbírálására jogosult döntésétől függően a települési eseti támogatás egészben vagy részben természetbeni ellátásként is megállapítható, ha tartani lehet attól, hogy a kérelmező a támogatást nem a rendeltetésének megfelelően használja fel.

(5) A természetbeni ellátásként megállapított települési eseti támogatás formája lehet:

a) élelmiszercsomag vagy tisztítószercsomag,

b) tüzelőtámogatás,

c) közvetlen átutalás a közszolgáltatók felé,

d) gyógyszertámogatás,

e) intézményi gyermekétkeztetés térítési díjához való hozzájárulás.

(6) A polgármester - tekintet nélkül a joghatóságára, valamint a hatáskörére és az illetékességére - hivatalból köteles rendkívüli települési támogatást nyújtani, amelynek hiányában a késedelem elháríthatatlan kárral vagy elháríthatatlan veszéllyel járna; ilyen esetben a támogatott jövedelmi helyzetének igazolásától el lehet tekinteni.

a) Rendkívüli élethelyzet különösen, ha a kérelmező

aa) elemi kár, baleset, bűncselekmény miatt anyagi segítségre szorul,

ab) tartósan beteg, amely jelentős jövedelem kiesést, illetve költséget jelent,

ac) részére egyszeri, nagy összegű (minimum a kérelmező egy főre jutó jövedelmének 50 %-a) gyógyszer, gyógyászati segédeszköz beszerzése szükséges

ad) előre nem tervezhető, nagyobb anyagi kihatással járó rendkívüli élethelyzetbe került.

b) A rendkívüli települési eseti támogatás összege 1.000.- Ft-nál kevesebb, de 30.000.- Ft-nál több nem lehet.

(7) A bekezdésben foglalt rendkívüli élethelyzet fennállása esetén az ügyfél kérelmére a rendkívüli települési támogatás pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön (továbbiakban: kölcsön) formájában is nyújtható. A kölcsön összege legfeljebb 100.000 Ft lehet, amelyet legfeljebb 12 hónap alatt kell egyenlő részletekben visszafizetni. Újabb kölcsön az előző visszafizetési után kérhető.

(8) A kölcsön megállapításáról a képviselő-testület dönt. A kölcsön megállapítása esetén a jogosulttal szerződést kell kötni, amelynek aláírására a polgármester jogosult. A szerződésben rögzíteni kell a kifizetés módját és a visszafizetés módjára vonatkozó szabályokat.

Települési oltóanyag támogatás

13. § (1) Települési oltóanyag támogatásra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő/törvényes képviselő, amennyiben gyermeke részére Rotarix oltóanyagot, illetve agyhártyagyulladást megelőző védőoltást vásárol és beadat.

(2) A települési oltóanyag támogatást a szülő/törvényes képviselő az oltás beadását követő 60 napon belül igényelheti. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelemhez csatolni kell az oltóanyag megvásárlását igazoló számlát, valamint az oltást beadó orvos igazolását.

(4) A települési oltóanyag támogatás gyermekenként 2 adag Rotarix oltóanyag, és/vagy 3 adag, agyhártyagyulladást megelőző védőoltás, melynek összegét a támogatás igénylését követő 30 napon belül kell kifizetni a szülő/törvényes képviselő részére.

Élelmiszercsomag vagy tisztítószercsomag támogatás

14. § (1) A 12. § (5) bekezdés a) pontjában megnevezett természetbeni ellátás (élelmiszercsomag vagy tisztítószercsomag) évente egy alkalommal adható.

(2) Az élelmiszercsomag vagy tisztítószercsomagra fordítható összeget az éves költségvetési rendeletben kell meghatározni.

(3) Az élelmiszercsomag vagy tisztítószercsomagra jogosult minden 65 év feletti szigetbecsei lakos, valamint a 18 év alatti gyermeket nevelő család, továbbá aki arra szociálisan rászorul.

(4) Az élelmiszercsomag vagy tisztítószercsomag átadását átvételi jegyzék vezetésével és a jogosult aláírásával kell igazolni.

Települési tüzelő támogatás

15. § (1) Települési tüzelő támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek az egy főre eső havi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetén 500%-át nem haladja meg.

(2) A települési tüzelő támogatást természetbeni és pénzbeni ellátásként nyújtható, mennyiségét a képviselő testület átruházott hatáskörében a polgármester állapítja meg.

(3) A települési tüzelő támogatás pénzbeni összege egy fűtési időszakra 20.000,- Ft/háztartás.

(4) A települési tüzelő támogatást egy fő ugyanabban a fűtési időszakban egy alkalommal igényelheti.

Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás

16. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás (továbbiakban: lakhatási támogatás) a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A polgármester a villanyáram-, a víz- és gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, illetve a tüzelőanyag költségeihez lakhatási támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

(2) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A települési lakhatáshoz kapcsolódó támogatás iránti kérelemhez csatolt jövedelemigazolásban 0.- Ft havi jövedelem feltüntetése esetén, a jövedelemmel nem rendelkező személy részére az illetékes munkaügyi kirendeltség által kiadott és a munkanélküli regisztrációról szóló dokumentum csatolása szükséges a kérelem elbírálásához, ennek hiányában a kérelmet el kell utasítani.

(4) A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(5) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) A lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450 Ft.

(8) A lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 m2,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 m2,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 m2,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 m2,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további

személy után 5-5 m2, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

17. § (1) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 1.000 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik: a támogatás mértéke megegyezik a központilag megállapított 0,3 minusz a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem összegéből a 0,5 öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hányadosa szorozva x 0,15-tel.

(3) A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(4) A lakhatási támogatást a kérelem beadása hónapjának első napjától egy évre kell megállapítani.

(5) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A (4) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás részeit.

A lakhatási támogatás egyéb feltételei

18. § (1) A lakhatási támogatás iránti kérelem benyújtója, illetve a támogatás jogosultja az e rendeletben foglaltakon túl a jogosultság egyéb feltételeként köteles lakókörnyezete rendezettségének folyamatos biztosítására.

(2)1 A lakott ház vagy lakás rendezettsége akkor biztosított, ha a kérelem benyújtója, illetve a támogatás jogosultja az ingatlan állagmegóvásáról és rendeltetésszerű használatáról jövedelmi helyzetéhez mérten gondoskodik, a szakértelmet, speciális munkaeszközöket, jelentős költséget nem igénylő munkálatokat saját maga elvégzi.

(3) A lakott ház vagy lakás udvara és kertje akkor rendezett, ha

a) egy db kommunális szeméttároló edény rendeltetésszerű használata biztosított,

b) az mentes a hulladéktól, gyommentes vagy felismerhető a gyommentesítés érdekében végzett rendszeres tevékenység,

c) a pázsit nyírt, kaszált vagy felismerhető a gondozása érdekében végzett rendszeres tevékenység,

d) a szabadban lévő tárgyak, felszerelések, tüzelő tárolása rendezett,

e) az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerűen használt, művelt,

f) a burkolt utak tiszták.

(4) A kerítéssel határos terület rendezettsége akkor biztosított, ha mentes a hulladéktól és az ott élő növényzet terjedelmével nem akadályozza a közterület használatát.

(5) A járda tisztántartása akkor biztosított, ha mentes a hulladéktól, a felgyülemlett csapadékvíztől, továbbá a hó eltakarítása, valamint a síkosság-mentesítés megtörténik.

(6) Az árok tisztántartása akkor biztosított, ha mentes a hulladéktól és abban a csapadékvíz el tud folyni.

19. § (1) A 15. § (2)-(6) bekezdésben meghatározott kötelezettségek teljesítését a Hivatal helyszíni ellenőrzés során vizsgálja.

(2) Amennyiben a kérelmező, illetve a támogatásra jogosult lakókörnyezete a meghatározott feltételeknek nem felel meg, az elvégzendő feladatok konkrét megjelölését tartalmazó felszólítás kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles a kifogásolt hiányosságokat megszüntetni, melynek teljesítését ismételt helyszíni ellenőrzés során kell vizsgálni.

(3) Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult a feltételeknek felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, vagy a megállapított támogatást meg kell szüntetni.

(4) Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelmet a polgármester a (3) bekezdés szerinti okból elutasítja, vagy a megállapított lakhatási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be lakhatási támogatás iránti kérelmet.

Születési támogatás

20. § (1) A születési támogatás a gyermek(ek) születésekor, a gyermek(ek) neveléséhez nyújtott egyösszegű hozzájárulás.

(2) Születési támogatásra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő/törvényes képviselő, amennyiben a gyermek(ek) származási helye a születési anyakönyvi kivonat szerint Szigetbecse. Továbbá születési támogatás adható az anyának, amennyiben a gyermek(ek) születésének időpontjában a tartózkodási helye Szigetbecse településen van, és életvitel szerűen Szigetbecse közigazgatási területén lakik.

(3) A születési támogatást a szülő a gyermek(ek) születését követő 6 hónapon belül igényelheti. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) a szülő/törvényes képviselő nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

(5) A születési támogatás összege gyermekenként 20.000 Ft, mely összeget a támogatás igénylését követő 30 napon belül kell kifizetni a szülő/törvényes képviselő részére.

Iskolakezdési támogatás

21. § (1) Iskolakezdési támogatásra jogosult az általános iskolás korú gyermeket saját háztartásában nevelő szülő/ törvényes képviselő.

(2) A kérelem benyújtásának határideje az adott tanév megkezdése előtt augusztus 15-től szeptember 1. napja.

(3) Az iskolakezdési támogatás összege gyermekenként 10.000,- Ft, mely összeget a támogatás igénylését követő 30 napon belül kell kifizetni a szülő/törvényes képviselő részére.

Árvasági támogatás

22. § (1) Az árvasági támogatás a kiskorú gyermek(ek) szülője/szülei, törvényes képviselője/törvényes képviselői halálesetekor nyújtott egyösszegű hozzájárulás.

(2) Árvasági támogatásra jogosult a kiskorú gyermeket saját háztartásában nevelő szülő/törvényes képviselő, amennyiben a gyermek(ek) Szigetbecse község közigazgatási területén lakcímmel rendelkezik/nek

(3) Az árvasági támogatást a szülő a gyermek(ek) megárvulását követő 6 hónapon belül igényelheti. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek(ek)szülő/törvényes képviselőjének halotti anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) a szülő/törvényes képviselő nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

(5) Az árvasági támogatás összege gyermekenként 20.000 Ft, mely összeget a támogatás igénylését követő 30 napon belül kell kifizetni a szülő/törvényes képviselő részére.

Köztemetés

23. § (1) A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere az Szt-ben meghatározottak szerint gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

(2) Különös méltánylást érdemlő esetben a polgármester a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre kötelezett személyt.

(3) Jelen rendelet alkalmazásában különös méltánylást érdemlő helyzet, ha

a) az eltemettetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedül élő esetén 150%-át és

b) a fizetésre kötelezett, illetve családja nem rendelkezik olyan értékű forgalomképes vagyonnal, amelyből a köztemetés költsége kiegyenlíthető és

c) a temetési költségeket a hagyaték tárgya sem biztosítja.

III. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

Ellátási formák és igénybevételük

24. § (1) Szigetbecse Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által nyújtott szociális alapszolgáltatások:

a) étkeztetés,

b) családsegítés

c) házi segítségnyújtás

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

e) nappali ellátás

(2) A szociális alapszolgáltatások igénybevétele – ha jogszabály másként nem rendelkezik – önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

Étkeztetés

25. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Az étkeztetés vonatkozásában szociálisan rászorult az, aki

a) átmeneti vagy krónikus betegség miatt megromlott egészségi állapotú vagy

b) kora vagy egészségi állapota miatt lakásához kötött vagy

c) fogyatékossággal élő vagy

d) szenvedélybeteg vagy pszichiátriai beteg

(3) Kérelmezőnek a (2) bekezdésben megjelölt feltételek közül legalább egy feltételnek kell megfelelni. A (2) bekezdés a), c), d) pontjai szerinti egészségügyi állapotra vonatkozó feltételeknek való megfelelést a kérelmező háziorvosa vagy szakorvos igazolja.

(4) Annak a rászorulónak, aki kora vagy egészségi

(5) állapota miatt lakásához kötött, az Önkormányzat a házi segítségnyújtás körében biztosítja az étkeztetést.

(6) Az étkeztetést az Önkormányzat a Családsegítő Szolgálat intézményén keresztül biztosítja.

Házi segítségnyújtás

26. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2) A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell:

a) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b) az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiénés körülményeinek megtartásában való közreműködést,

c) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást,

d) segítségnyújtást az ellátást igénybe vevőnek a környezetével való kapcsolattartásában,

e) az ellátást igénybe vevő segítését a számukra szükséges szociális ellátásokhoz való hozzájutásban.

(3) Az Önkormányzat ellátási kötelezettségének Családsegítő Szolgálat intézményén keresztül tesz eleget.

IV. Fejezet

Gyermekvédelmi támogatások, gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény

27. § A Ráckeve Város Önkormányzatával megkötött feladat-ellátási megállapodás alapján a bölcsődei ellátást igénybe vevő szigetbecsei gyermekek után fizetendő étkezési, valamint gondozási díj 50 %-át az önkormányzat megtéríti.

V. Fejezet

Gyermekjóléti alapellátás

28. § (1) Szigetbecse Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által nyújtott gyermekjóléti alapellátások:

a) gyermekjóléti szolgáltatás,

b) gyermekek napközbeni ellátása.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott gyermekjóléti szolgáltatást a Ráckeve és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Intézményfenntartó Társulás keretében a Ráckeve és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat útján biztosítja térítésmentesen.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

29. § Ez a rendelet 2023. augusztus 25-én lép hatályba.

30. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetbecse Község Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete.

1

A 18. § (2) bekezdése a Szigetbecse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.