Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.01.01.

Tinnye Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 13. pontja, a 42. § 1. pontja szerinti feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Tinnye Község Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő adókat vezeti be:

a) Építmény adó

b) Telekadó

c) Iparűzési adó

d) Idegenforgalmi adó

(2) A rendelet hatálya Tinnye Község Önkormányzat illetékességi területére terjed ki.

(3) Az adó alanya a Htv. 3. és 3/A. §-ban meghatározott adóalannyal azonos.

2. ÉPÍTMÉNY ADÓ

2. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmény.

(2) Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

3. § (1) Az adó mértéke az adóköteles alapterület méretétől függően sávosan kerül meghatározásra.

(2) Magán személy tulajdonában lévő, lakás céljára szolgáló építmény adó mértéke, az építmény hasznos alapterületének figyelembevételével, építményenként:

a) 1-200 m2 között 240 Ft/m2/év,

b) 200 m2 feletti része után 480 Ft/m2/év.

(3) Vállalkozás tulajdonában lévő építmények esetében az adó mértéke 270 Ft/m2/év.

3. TELEKADÓ

4. § (1) Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

(2) Mentes az adó alól az a telek, amelyik az elhelyezkedésének megfelelő, szabályozási övezet szerint kialakítható legkisebb telekméretet nem éri el.

(3) A Htv. 19. § szerinti mentességeken túl az adóköteles területbe be nem számító telek: A hatályos helyi építési szabályzat mellékletében ábrázolt szabályozási terven jelölt szabályozási vonallal érintett telek, vagy egyéb módon a tulajdonos szabad rendelkezési joga alól kivont terület, valamint úttal nem megközelíthető terület.

5. § (1) Az adó mértéke:

a) 150,- Ft/m2/év a közművesített telkek esetében.

b) 75,- Ft/m2/év az (1) bekezdésben meg nem jelölt telkek esetében.

(2) Adókötelesek azok a magánszemély tulajdonában álló telkek, amelyeken az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány szerinti építmény megfelel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 10. pontja szerinti épület fogalmának:

a) 0 Ft/m2/év a telek 2500 négyzetméteréig,

b)1 30 Ft/m2/év, 2500 négyzetméter fölötti – mentességekkel csökkentett – telekrész esetében,

(3) Az adómérték megállapítása tekintetében közműves teleknek minősül minden olyan telek, amely:

a) magánszemély tulajdonos esetében vezetékes ivóvíz és elektromos áram hálózat közvetlen rákötési lehetőségével rendelkezik,

b) vállalkozás tulajdonában lévő telek esetében, amely vezetékes ivóvíz, elektromos áram hálózat és szennyvíz csatorna, valamit gázközmű közvetlen rákötési lehetőséggel rendelkezik.

(4)2 Mentesül a telekadó megfizetése alól az a magánszemély telek tulajdonos, aki a telek beépítésével kapcsolatos eljárást megindította. A mentesség az építési engedély véglegessé válásának időpontját, vagy az egyszerű bejelentés hatóság által történő visszaigazolását követő félév első napjától (január 1. napja, vagy július 1. napja) indul, és három év időtartamra szól. A mentességgel érintett időszak telekadóját visszamenőleg meg kell fizetni, ha a mentesség időtartama alatt a telek beépítése nem valósul meg. A telek beépítését a tulajdonos a használatba vételi engedéllyel vagy hatósági bizonyítvánnyal (Egyszerű bejelentéshez kötött épület felépültének igazolása) igazolja.

4. IPARŰZÉSI ADÓ

6. § (1) Az adó mértéke az állandó jelleggel végzet iparűzési tevékenység esetén, az adóalap 2 %-a.

(2) A rendelet adókedvezményt biztosít a Htv. 39/C. § (3) bekezdése szerint.

5. IDEGENFORGALMI ADÓ

7. § (1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke 400,- Ft/vendégéjszaka/fő.

(3) Adómentes a Htv. 31. § szerinti mentességeken túl az a szolgáltatást igénybevevő személy, aki 75. életévét betöltötte.

6. ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS

8. § (1) Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (továbbiakban: E-ügyintézési tv.) 9. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontja szerint elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók (E-ügyintézési tv. 1. § 23. pontja szerint) az Önkormányzati Hivatali Portálon (E-önkormányzat portál) elérhető nyomtatványokat használhatják az elektronikus ügyintézés során. A nyomtatványok az ágazat: adóügy menüpont alatt érhetők el.

(2) Az adóhatóság az adókötelezettségekkel kapcsolatos bevallások és bejelentések megtételéhez szükséges űrlapokat a www.tinnye.hu internetes címen is közzéteszi.

(3) Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett adózó által, a nyomtatványkitöltő keretprogram segítségével beadott elektronikus űrlap a papír alapon történő benyújtással egyenértékű.

7. KÉPVISELET AZ ADÓHATÓSÁGI ELJÁRÁSBAN

9. § (1) Amennyiben az adózó helyett annak képviselője jár el, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, illetve azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adónemre terjed ki.

(2) Az adózó a képviseleti jogosultság megszűnését haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz. A bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését az adózó képviselője is bejelentheti papír alapon vagy elektronikus úton.

8. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. § E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 10/2020. (XI. 30.) önkormányzati rendelete.

11. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1

Az 5. § (2) bekezdés b) pontja a Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (4) bekezdését a Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.