Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi költségvetésről

Hatályos: 2023. 03. 07- 2023. 10. 04

Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi költségvetésről

2023.03.07.

Tinnye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 61. § (6) bekezdésében és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 2022. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) a Képviselő-testületre,

b) a Tinnyei Közös Önkormányzati Hivatalra,

c) az önkormányzat által megállapított támogatásokra.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület Tinnye Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetésének

a) működési bevételeit 328.888.463 Ft-ban

b) működési kiadásait 408.140.245 Ft-ban

c) működési egyenlegét - 79.251.782 Ft-ban

d) felhalmozási bevételeit 45.000.000 Ft-ban

e) felhalmozási kiadásait 41.013.974 Ft-ban

f) felhalmozási egyenlegét 3.986.026 Ft-ban

g) finanszírozás bevételeit 80.000.000 Ft-ban

h) finanszírozási kiadásait 4.734.244 Ft-ban

i) finanszírozási egyenlegét 75.265.756 Ft-ban

j) összes bevételét 453.888.763 Ft-ban

k) összes kiadását 453.888.763 EFt-ban

határozza meg.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi működési egyenlegét -79.251.782 Ft-ban, a felhalmozási egyenlegét 3.986.026 Ft-ban állapítja meg, melyek fedezetét a finanszírozási egyenleg 75.265.756 Ft-os egyenlege biztosítja.

(3) A Képviselő-testület a Tinnyei Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi költségvetési kiadásait 131.403.764 Ft, költségvetési bevételeit 73.763.594 Ft, valamint finanszírozási bevételeit 57.640.170 Ft-ban hagyja jóvá.

3. § Az 2. §-ban megállapított főösszegek kiemelt előirányzatonkénti bontását az 1. melléklet tartalmazza.

4. § (1) A Képviselő-testület a 2023. évi költségvetés kiadási előirányzatait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti tagolásban, valamint a bevételi főösszeg forrásonkénti részletezését a 2., 3., 4. mellékletek szerint állapítja meg, mely tartalmazza a működési és falhalmozási bevételek és kiadások egyenlegeit is.

(2) A Képviselő-testület a több éves kihatással járó kötelezettségek előirányzatait éves bontásban a 5. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg. Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállasokból származó kötelezettségeit és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit a 6-7. melléklet tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület a beruházási kiadásokat feladatonként, a felújítási előirányzatokat célonként a 8-9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az elismert tartozásállományt a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület az Önkormányzat előirányzatainak kiemelt előirányzatonkénti bontását a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület a Tinnyei Közös Önkormányzati Hivatal előirányzatainak kiemelt előirányzatonkénti bontását a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület az Önkormányzat összevont mérleg évenként, a több éves kihatással járó döntések bemutatását, a közvetett támogatásokat az előirányzat felhasználási tervét, valamint a kormányzati funkciók egyenlege (bevételek) és kormányzati funkciók egyenlege (kiadások) bemutatását, a 15.,16.,17.,18.,19. mellékletek szerint fogadja el.

(9) A Képviselő-testület a céljelleggel juttatott támogatásokat a 20. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. Általános és céltartalékok

5. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat tartalékát a rendelet 2. mellékletében 57.257.842 Ft-tal hagyja jóvá, ebből, általános tartalék 57.257.842 Ft.

(2) Az önkormányzat az esetlegesen nem teljesülő bevételek fedezetét az általános tartalék terhére biztosítja.

(3) A tartalékkal való rendelkezés (átcsoportosítás) jogát Tinnye Község Polgármestere gyakorolja.

4. Költségvetési létszámkeret

6. § E rendelet az önkormányzat 2023. évi – közfoglalkoztatottak nélküli – összesített létszám kerete 29 fő. Ebből:

a) A Tinnyei Közös Önkormányzati hivatal létszámkerete 17 fő.

b) A közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata 2 fő.

5. A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

7. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a Polgármester felelős.

(2) Az önkormányzati gazdálkodás minden területén érvényesíteni kell a takarékos, szigorú gazdálkodás követelményét.

(3) Az értékpapír kibocsátása értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(4) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

8. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a Hivatal vezetőjét az Önkormányzat költségvetésében elfogadott, előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére, a kiadások teljesítéséhez szükséges kötelezettség-vállalásra.

(2) A Hivatal vezetője felelős

a) az alapító okiratában előírt tevékenységeinek jogszabályban, költségvetésben foglaltaknak, és az irányító szerv által közvetlenül meghatározott követelményeknek és feltételeknek megfelelő ellátásáért,

b) a Hivatal működésében és gazdálkodásában a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeinek érvényesítéséért,

c) a gazdálkodási lehetőségek és a kötelezettségvállalások összhangjáért,

d) a belső kontrollrendszerének működtetéséért, és az annak részét képező belső ellenőrzésben való hatékony együttműködésért, és

e) a szakmai és pénzügyi monitoring rendszer folyamatos működtetéséért, a tervezési, beszámolási, valamint a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok szolgáltatására vonatkozó kötelezettség teljesítéséért, annak teljességéért és hitelességéért, továbbá a számviteli rendért.

9. § (1) Az Önkormányzat gazdálkodása a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magába. A költségvetési bevételek a bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők. A költségvetési kiadások a költségvetésben megállapított, vagy az évközben módosított kiadási előirányzatok mértékéig teljesíthetők, a kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a B11. Önkormányzatok működési támogatásai rovaton megtervezett költségvetési bevételi előirányzat és a B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatás rovaton megtervezett költségvetési bevételi előirányzat módosítására a K513. Tartalékok rovaton megtervezett költségvetési kiadási előirányzattal szemben.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az (2) bekezdésben megjelölt kivétellel a B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről, a B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a B6. Működési célú átvett pénzeszközök és a B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatain megtervezett költségvetési bevételi előirányzatok módosítására a bevételhez kapcsolódó célnak megfelelő költségvetési kiadási előirányzatok egyidejű módosításával.

(4) A Polgármester az év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap által biztosított pótelőirányzatról tájékoztatja a Képviselő-testületet. A Képviselő-testület legkésőbb a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendelet ennek megfelelő módosításáról.

(5) Év közben, a rendeletben jóváhagyott költségvetési bevételi és költségvetési kiadási előirányzatokon belül, a főösszegben való változás nélküli átcsoportosítás végrehajtható.

(6) Az előirányzat (5) bekezdés szerinti módosítása a képviselő-testület hatásköre, amennyiben a személyi juttatások előirányzatának, vagy a költségvetés főösszegének növekedését érintik.

(7) A (5)-(6) bekezdések rendelkezései alól kivételt képez a Közös Önkormányzati Hivatal által, az egyes anyakönyvi események szabályairól és az anyakönyvvezetők díjazásáról szóló 6/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelet alapján beszedett bevétel, amely minden esetben a hivatal személyi juttatás előirányzatát növeli.

(8) A feladat elmaradásából származó megtakarítások felhasználásáról a képviselő-testületet tájékoztatni kell.

(9) Amennyiben év közben a gazdálkodás feltételeiben olyan kedvezőtlen változások következnek be, amelyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a Polgármester a község költségvetési gazdálkodásának stabilizálása, a likviditás megőrzése érdekében – a Képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett – valamennyi előirányzat tekintetében a kötelezettségvállalási, pénzgazdálkodási jogköröket felfüggesztheti vagy korlátozhatja, az elfogadott költségvetés keretein belül a szükséges átmeneti, pénzügyi folyamatokat szigorító intézkedéseket megteheti.

(10) A Polgármester a (9) bekezdés szerinti intézkedéseiről, utólag a soron következő ülésén a Képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

10. § (1) Az Önkormányzat év közben keletkező többletbevételei az általános tartalék előirányzatát növelik, kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat, vagy ha a többletbevétel felhasználásáról a Képviselő-testület másképpen rendelkezik.

(2) Amennyiben a többletbevétel céljellegű, akkor kizárólag a meghatározott célhoz kapcsolódó kiadás előirányzatának növelésére használható fel.

11. § (1) Az Önkormányzat a civil szervezetek részére történő támogatás céljára 1 225 000 Ft-ot irányoz elő.

(2) Az Önkormányzat, köznevelési szerződésben foglalt kötelezettsége végrehajtásaként a Magvető Református Óvoda számára 10.089.401 Ft támogatást nyújt.

(3) Az Önkormányzat és intézményei által foglalkoztatottak részére bankszámla-hozzájárulásként a költségvetési törvényben meghatározott mértékben járul hozzá.

(4) Az Önkormányzat a foglalkoztatottak részére cafetéria juttatást biztosít, a költségvetési törvényben meghatározott mértékig, mely összeg kizárólag SZÉP kártya juttatás formájában vehető igénybe.

(5) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelet szerinti vállalásában a közművelődési feladatok ellátásával kapcsolatos kiadásokra 5 000 000 Ft-ot irányoz elő.

12. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 109. §-ának (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél a kiadások készpénzben történő kifizetését az alábbi esetekben engedélyezi:

a) készpénzfizetési számlák kifizetése,

b) vásárlási előleg, ellátmány,

c) munkavállalók illetményelőlege,

d) munkavállalók utazási költségtérítése,

e) munkavállalók belföldi és külföldi kiküldetése,

f) közfoglalkoztatott dolgozók munkabére,

g) hóközi pénztári munkabér és személyi juttatás kifizetések,

h) szociális ellátások, segélyek,

i) lakosságnak kifizetett visszatérítések,

j) térítési díjak visszafizetése,

bérleti és egyéb közüzemi díjak túlfizetésének kifizetése.

13. § (1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a polgármester döntése szükséges. Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges sajátforrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

(2) Az önkormányzati pályázatokról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

(3) A pályázatok önrészének mértékéről a képviselő-testület határozattal dönt.

6. Záró rendelkezések

14. § (1) A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester - az Áht. 25. § (3) bekezdése szerint - a 2022. évi költségvetési rendeletnek megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások az Áht. 25. § (4) bekezdése értelmében e költségvetési rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

(3) A rendelet további 14. és 21. számú mellékletekkel egészül ki.

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.