Nyírkáta község képviselő-testületének 7/2015(IV.30..) önkormányzati rendelete

Szabadtéri tűzgyújtások engedélyezéséről

Hatályos: 2015. 04. 30

I. fejezet

Általános rendelkezések


A rendelet célja és hatálya

1. §


  1. A rendelet célja az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabály megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítja, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.


  1. A rendelet területi hatálya Nyírkáta közigazgatási területére terjed ki.



Értelmező rendelkezések

2. §


E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: lehullott falomb, avar, szár, levél, kaszálék, nyesedék, gyökér-és egyéb növényi maradványok.

b) ingatlantulajdonos: az a természetes személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.

c) külterület: a település közigazgatási területének belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, vízgazdálkodási, vagy művelés alatt nem álló természet közeli része.

d) belterület: lakott övezet, ideértve a zártkerti ingatlanokat is.

e) ünnepnap: január 1., március 15., húsvét, május 1., pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.


II. fejezet

Részletes rendelkezések


Az avar és kerti hulladék ártalmatlanításának szabályai

3. §


  1. A település területén az avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.


  1. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem bomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan

    (pl.: vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.


  1. Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése február 1-től november 30-ig – ünnepnapok kivételével –
  • Hétfőtől - Péntekig 12.00 és 19.00 óra között
  • Szombaton 10.00 és 19.00 óra között megengedett.


  1. Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a (3) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetében.
  2. Az avart és a kerti hulladékot égetni kizárólag 18 éven felüli, cselekvőképes személy folyamatos felügyelet mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával, csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


  1. Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.


  1. Az avar és a kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetet erősen zavaró, ingerő füst, pernye, bűz és hőtermelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környéken lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, pernye, bűz és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási helyzet, körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.


  1. Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.


  1. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 liter vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.


  1. Az égetés befejezésekor meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.


  1. Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális, szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.


  1. Nyírkáta  közterületein az avar és a kerti hulladék égetése tilos.


  1. A hatóságilag elrendelt, országos, általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelt nem ad felmentést.


  1. Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. Az irányított égetés megkezdése előtt az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglalt engedélyezési kötelezettségeknek eleget kell tenni. Az engedélyezési eljárást a területileg illetékes katasztrófavédelmi szerv folytatja le.



4. § A rendelet 2015. április 30-án lép hatályba

Mellékletek