Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelete

A település folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2014. 01. 01


Rétközberencs Község Önkormányzat

Képviselő-testületének


5/2013. (XII.21) önkormányzati rendelete

a település folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről



Rétközberencs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 19 bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Tv. 13. § (1) bekezdés 5., 11., és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 44/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.



A rendelet hatálya



1.§. (1) A rendelet hatálya kiterjed Rétközberencs  településen található ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizek begyűjtésére.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.


A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje, a szolgáltató jogai és kötelezettségei



2.§.(1) Rétközberencs Község  közigazgatási területén az összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató:  Kovács József  Kisvárda, Attila út 72


(2) A Rétközberencs Község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizeket a Kisvárda külterületén lévő szennyvíztisztító telepen kell elhelyezni.


3.§.(1) A Szolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.


(2) A települési folyékony hulladék elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.


(3) A szállításra használt eszközökön a Szolgáltató nevét, címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.


(4) Amennyiben a közszolgáltatás teljesítéséből eredően szennyezés keletkezik, a közszolgáltató köteles a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az eredeti környezeti állatot helyreállításáról gondoskodni.


4.§. (1) A szolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles elvégezni a munkát.


(2) A befogadó a vízellátási adatok alapján nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba nem kapcsolt fogyasztók vízfelhasználásról, a szolgáltatása során ezekről a helyekről elszállított szennyvíz mennyiségéről.


(3) A közszolgáltató az adatkezelés során köteles az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló 2011. évi. CXII. Törvény rendelkezéseit betartani.



Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei



5.§.(1) Valamennyi ingatlan tulajdonosa köteles a keletkező háztartási szennyvizet vízzáró tartályba, aknába gyűjteni, és azt a közszolgáltató részére átadni.


(2) A tulajdonos a vízzáró szennyvízgyűjtőben összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet az 2. §. (1) bekezdésében megjelölt szolgáltatóval köteles elszállítani.


(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a jelen rendelet melléklete szerinti díjat megfizetni.


(4) A tulajdonos a szolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatban a Szolgáltatónál jogosult panaszt tenni. Amennyiben a szolgáltató a panasz alapjául szolgáló körülményt, cselekményt, vagy gyakorlatot nem tudja megváltoztatni, köteles a beadványt 8 napon belül a jegyzőhöz továbbítani.


(5) Az ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatás elvégzése érdekében, a közszolgáltatóval együttműködni és a részére szükséges információkat megadni.


(6) A közszolgáltató az ingatlan tulajdonossal közszolgáltatói szerződést köt.


(7) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:


  • a szerződő felek megnevezése és azonosító adatai: közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy neve, lakcíme, születési helye, és ideje, anyja neve,; gazdálkodó szervezetek adószáma és számlavezető pénzintézete,
  • a közszolgáltatás igénybevételének napja
  • a teljesítés helye pontos cím szerint
  • a tároló űrtartalma
  • a befogadó hely megjelölése
  • a közszolgáltatás díjának megfizetésének módja
  • a szerződés felmondásának feltételei
  • az irányadó jogszabályok meghatározása
  • a polgári peres eljárás esetén a kizárólagos illetékességgel eljáró bíróság megjelölése.






Közszolgáltatási szerződés létrejötte az Önkormányzat és a Közszolgáltatást végző között



6.§. (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátására írásban közszolgáltatói szerződést köt.



(2) A közszolgáltatási szerződésnek legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

  1. A szerződő Önkormányzat (nevét, címét, képviselőjét, adószámát)
  2. a szolgáltató azonosító adatait (név, cím)
  3. a közszolgáltatási tevékenység megnevezése
  4. a közszolgáltatási tevékenységgel érintett területet
  5. a közszolgáltatási tevékenység végzésének időtartamát
  6. a háztartási szennyvizet befogadó létesítmény megnevezését


(3) A közszolgáltatási szerződést a felek 10 évre kötik.


(4) A közszolgáltatói szerződést az önkormányzat csak akkor mondatja fel, ha a közszolgáltató:

  1. a közszolgáltatás ellátása során a környezet védelmére és a vízgazdálkodásra  vonatkozó jogszabályok, vagy rá vonatkozó hatósági határozat előírásait súlyosan megsérti, és ennek tényét a bíróság vagy hatóság megállapítja;
  2. a szerződésben megállapított kötelezettségét neki felróhatóan súlyosan megsérti.


(5) A teljesítés megkezdését követően a közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést akkor mondhatja fel, ha

  1. az önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét – a közszolgáltató felszólítása ellenére –súlyosan megsérti, és ezzel a közszolgáltatónak kárt okoz, vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését, vagy
  2. a közszolgáltatási szerződés megkötését követően hatályba lépett jogszabály a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeit, úgy változtatja meg, hogy a közszolgáltatónak a közszolgáltatás szerződésszerű teljesítése körébe tartozó lényeges és jogos érdekeit jelentős mértékben sérti.


(6) A felmondási idő legalább két hónap, legfeljebb hat hónap lehet.


(7) A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén az önkormányzatnak intézkednie kell, hogy a felmondási idő lejártát követően a közszolgáltatás biztosított legyen.



A közszolgáltatás díja



7.§. A mindenkori érvényes díjról a szolgáltató a végzendő tevékenység feltüntetésével díjjegyzéket köteles készíteni. /1.melléklet/


8.§. A szolgáltató a díjat a szolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla alapján jogosult beszedni.



Záró rendelkezések



9.§. (1) Az e rendelettel összefüggő tevékenységeket, a rendelet végrehajtását a Szabolcsveresmarti Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzője ellenőrzi.


(2) E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.




Ősz András                                                                        Váradi Sándor

Alpolgármester                                                                    aljegyző