Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016.(V.27.) önkormányzati rendelete

A temető rendjéről és a temetkezésről

Hatályos: 2016. 06. 01- 2023. 01. 30

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016.(V.27.) önkormányzati rendelete

A temető rendjéről és a temetkezésről

2016.06.01.

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, valamint a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Rétközberencs község közigazgatási területén lévő működő temetőkre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyekben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Rétközberencs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét a Rétközberencsi Református Egyházközséggel, mint a 301 hrsz-on nyilvántartott temető tulajdonosával kötött megállapodás útján teljesíti. A temető tulajdonosával kötött megállapodás a jelen rendelet 1. függelékét képezi.

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybe vevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőben tartózkodnak.

(2) A temetőben a fenntartó vallási felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre való tekintet nélkül lehetővé teszi az elhunytak eltemetését. A temetőben egyházi, vagy polgári szertartással való temetés egyaránt lebonyolítható. Az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, vagy a hitéleti tevékenységek, vallási és helyi szokások tiszteletben tartásával történhet.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (Ttv.) valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (Tr.) rendelkezései irányadóak.

2. A temető fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése, a temető tulajdonosával kötött megállapodásban foglaltak figyelembevételével az Önkormányzat feladata.

(2) A köztemető és létesítményeinek fenntartásáról és üzemeltetéséről az önkormányzat által alkalmazott temetőgondnok útján gondoskodik.

3. A temető infrastrukturális létesítményei

4. § (1) Az önkormányzat a kezelésében lévő temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a)utat,
b)ravatalozót, mely magába foglalja a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,
c)a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való elhatárolását,
d)vízvételi lehetőséget, illemhelyet,
e)temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő- parkosítását, az utak fásítását,
f)a hulladéktárolót.
(2) A köztemetőn belül az elhunyt hűtése és az új sírhely kijelölése az üzemeltető feladata.
(3) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről a temető üzemeltetője saját költségén gondoskodik.
(4) A ravatalozó kulcsa, a gyászszertartáshoz szükséges felszerelések, kellékek az Önkormányzat által megbízott temetőgondnoknál találhatók.
(5) A megbízott felel a ravatalozó nyitva tartásáért, és köteles a gyászszertartáshoz a ravatalozót előkészíteni.
(6) Temetés után a ravatalozót, valamint a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtőt a temetőgondnok takarítja ki, fertőtleníti.

4. A temetési helyek feletti rendelkezési jog (használati idő)

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára a Tr. 18. § (1) bekezdésében minimumként meghatározott időtartamok irányadóak.

5. A temetkezésre és a temetési helyekre vonatkozó szabályok

6. § (1) A temetkezési szolgáltatásokról az elhalt hozzátartozóinak megbízása alapjántemetkezési tevékenységet végző társaság (továbbiakban: temetkezési szolgáltató)gondoskodik. A temetőben munkát végezhetnek a kegyeleti jogok gyakorlói,temetkezési szolgáltatók és temetkezési szolgáltatónak nem minősülő más vállalkozók.

(2) Új temetést, rátemetést csak az üzemeltetőnél történt előzetes bejelentés után lehet végezni.

(3) A temetés és a gyászszertartás időpontját a hozzátartozók, a gyászszertartást végző személyekkel közösen határozzák meg. Azonos napon történő temetések esetén az időpontokat úgy kell meghatározni, hogy azok egymást ne zavarják.

(4) A ravatalozó a temetés előtt egy órával kerül megnyitásra.

(5) A felravatalozott koporsót- az eltemettető kívánságára- a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(6) Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen, lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad.

7. § (1) A temetkezés célszerű biztosítása érdekében a temető sírhelytáblákra, a sírhelytáblák sorokra oszlanak. A sorokban sírhelyeket kell kijelölni, közöttük legalább 60 cm távolságot kell hagyni. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(2) Temetkezésre használható temetési helyek:

a) egyes sírhely, ami 120 cm széles, 230 cm hosszú sírhely

b) kettős sírhely, ami 220 cm széles, 230 cm hosszú sírhely

c) gyermeksírhely, ami 90 cm széles, 150 cm hosszú sírhely

d) családi sírhely, ami 400 cm széles, 230 cm hosszú sírhely

e) sírbolt, ami legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely

f) urnasírhely, ami 90 cm széles, 100 cm hosszú temetési hely.

(3) Gyermeksírhelybe 14 éves vagy ennél fiatalabb elhunytak temetése lehetséges. Meglévő gyermeksírhelybe urna is eltemethető.

(4) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkébe, urnasírba vagy sírboltba lehet eltemetni. Rátemetésnél az urna elhelyezése a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) A sírba elhelyezett 2 koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

(6) Az elhunytakat a temető területén belül új sírhelybe, urnafülkébe, urnasírhelybe áthelyezni, áthelyeztetni csak a temető üzemeltetőjének előzetes hozzájárulásával lehet.

(7) Az egyes temetkezési helyekért az eltemettetőnek, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat nem kell fizetni.

6. Síremlékállítás, sírgondozás

8. § (1) A temetőben végzendő munkákat – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A síremlékek felállítása vagy felújítása szabályszerűségét az üzemeltető ellenőrizheti.

(3) A megrongálódott, elavult vagy düledező síremlék helyreállítására az üzemeltető a sírral rendelkezni jogosultat felszólíthatja. Eredménytelen felszólítást követően életveszély elhárítása érdekében a fenntartó a sírjelet a rendelkezni jogosult költségén helyreállíttatja. A helyreállításig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(4) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott sírhelyet 7 napon belül helyre kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető vagy temetés esetén a megbízott temetkezési vállalkozó, vagy síremlék felállítása, felújítása esetén a hozzátartozó köteles gondoskodni.

(5) Az új síremléket elkészültekor a gondnok ellenőrzi, különös tekintettel a sor és oldaltáv betartására és a törmelék elszállítására.

9. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető. A sírjel nem foglalhat el jelen rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet.

(2) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének elhelyezése előtt be kell mutatni.

(3) Ülőhely, pad, egyéb nem kegyeleti célú tárgy kihelyezése csak az üzemeltető hozzájárulásával történhet.

10. § (1) A sírhely felett rendelkezni jogosult által a temetési helyen belül végezhető munkák:

1. egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

2. cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

3. olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.

(2) A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat, és a jelen rendeletben foglaltakat betartani, a sírhelyet gondozni, környezetét gyom mentesíteni.

(3) A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig tartó, illetve ha azt út szegélyezi, az út középvonaláig tartó terület.

(4) A sírhely felett rendelkezni jogosult személyt az önkormányzat kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat jogosult a növényzet vagy tárgy eltávolítására.

(5) Tilos

a) a temetési helyen, vagy körülötte a gondozáshoz használatos szerszámok és eszközök tárolása,

b) a temetési helyek környékét felásni, a temető területéről a talajt (földet) elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(6) Sírgondozás céljára a közkifolyó vizét bárki ingyenesen használhatja.

7. A temető használata

11. § (1) A köztemető nyitva tartása:

1. nyári időszámítás esetén (március 1. - október 31.)6-20 óráig

2. téli időszámítás esetén (november 1. – február 28.) 8-17 óráig,

3. halottak napja előtt egy héttel és utána egy héttel:7 órától 20 óráig tart nyitva.

(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja, a nyitvatartási időn kívül a temetőben tartózkodni tilos, az ott tartózkodó a távozásra felszólítható.

(3) A temetőben tartózkodók kötelesek másokat nem zavarva a kegyeleti hely szellemének megfelelő magatartást tanúsítani. A temetési szertartást megzavarni nem szabad, minden zajkeltés kerülendő. A rendzavaró felszólítható a temető elhagyására.

(4) A temetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, virágokat letépni, a tájékoztató táblákat, épületet, bármilyen tárgyat megrongálni, beszennyezni, eltulajdonítani, elvinni tilos.

(5) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.

(6) A temető területén reklámot, hirdetést elhelyezni tilos.

(7) A temető területére - az üzemeltető engedélyével és ellenőrzése mellett – kizárólag az alábbi gépjárművek hajthatnak be:

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó járművek,

b) a mozgásukban korlátozott személyeket szállító járművek,

c) azon látogatók járművei, akik sírgondozáshoz szükséges nagyméretű eszközöket, anyagokat szállítanak.

d) szükség esetén a mentőautó.

12. § (1) A temetőben kizárólag az ott keletkezett szemetet szabad elhelyezni, az arra kijelölt helyen és módon.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(3) A temetőt látogatók, és a temetőben munkát végző vállalkozók kötelesek az ott tartózkodás során keletkezett hulladékot (papír, elhervadt virág, koszorú, valamint a sírgondozás kapcsán keletkezett hulladék) a kijelölt szemétlerakó helyre elhelyezni. A munkát végző vállalkozók az építési törmeléket kötelesek eltakarítani, a temetőből elszállítani a munka befejezését követően.

13. § (1) A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(2) A köztemető területén tilos a tűzrakás, avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványokat a temetőben elégetni tilos.

(3) A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. a köztemetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.(4) A temető területére kutyát bevinni – a munkakutyák kivételével – tilos.

14. § A temetőben munkájukat végző vállalkozók működésük során a rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

15. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni. A bontott sírjeleket a sírhellyel rendelkezni jogosult köteles a temetőből elszállítani.

(3) A panaszok ügyintézése az üzemeltető feladata.

8. A temetői dokumentáció

16. § (1) A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából az önkormányzat hivatala nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet vezet, melybe a temetés és urnaelhelyezés időrendi sorrendben kerül bejegyzésre. (2) A temetővel és a temetkezéssel kapcsolatos dokumentumokra, valamint azok tartalmára a Ttv. és a Tr. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A temetői dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadni a Magyar Nemzeti Levéltárnak.

9. Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet 2016. június 1-jén lép hatályba.

1. függelék