Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018.(XI.14.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelő támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 11. 15- 2019. 05. 19

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018.(XI.14.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelő támogatás helyi szabályairól

2018.11.15.

Rétközberencs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján 26. §-ában, 32. § (3) bekezdése alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként legfeljebb 10q barna kőszenet (továbbiakban: tüzelő) biztosít annak a személynek, aki

a) az önkormányzat 3/2016.(II.16.) önkormányzati rendelet 11. §-a szerinti lakhatási támogatásra jogosult, vagy

b) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

c) időskorúak járadékára jogosult,

d) a családjában halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel

e) nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül

feltéve, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300%-át, egyedül élő esetén a 400%-át és vagyona nincs, valamint a lakásának fűtését vegyes tüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként legfeljebb 10q tüzelőt biztosít a településen élő 65 éven felüli lakosainak, háztartásonként egy jogosultnak.

(3) A tüzelő támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

2. § (1) Nem jogosult szociális célú tüzelő támogatásra – függetlenül a 1. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely a rendelkezésre álló tüzelővel egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. § (1) A kérelmek elbírálásával kapcsolatos hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza, aki a támogatásról legkésőbb a benyújtás végső határidejét követő 30 napon belül dönt.

(2) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. függeléke szerinti kérelemre indul.

(3) A kérelmeket november 15-től december 15. napjáig lehet benyújtani az önkormányzati hivatalban.

(4) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 1. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 3. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

(5) A kérelmező részére a támogatásként meghatározott tüzelő mennyiségét az önkormányzat részére megállapított tüzelő mennyiség és a jogosult kérelmezők hányadosaként, 0,5 q kerekítve állapítja meg a képviselő-testület.

(6) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és a háztartásában élők, a kérelem benyújtását megelőző havi jövedeleméről szóló jövedelemigazolást, nyugdíjas esetén az utolsó havi nyugdíjszelvényt vagy az utolsó havi számlakivonatot, egyéb jövedelmekről a jövedelem igazolására alkalmas dokumentumot.

(7) Ha a kérelmezőnek vagy a háztartásában élőknek nincs jövedelme, erről a kérelem benyújtásakor nyilatkozni kell.

(8) A döntést követő 10 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tüzelő kiosztásáról.

(9) A tüzelő átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) 2018. november 15-én hatályát veszti az önkormányzat 9/2015.(XI.9.) önkormányzati rendelete.

(3) E rendelet szabályai vonatkoznak a települési önkormányzatok 2017. évi szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás nyújtásáról szóló 1152/2018. (III.27.) Korm határozatban hozott döntése alapján, a Belügyminisztérium BMÖGF/63-12/2018. szám alatt kiadott Támogatói okiratában megítélt támogatás felhasználására.