Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII.23.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.01.
A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII.23.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–16. §-hoz és az 1. melléklethez
1. § -hoz
A szocális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2021. (VII.23.) önkormányzati rendlelet (a továbbiakban: Ör.) bevezető rendelkezésben tallható jogszabálységrő hivatkozások módosítása.
2. §-hoz
További értelmező rendelkezéseket beéptő rendelkezések.
3. §-hoz
Az Ör. tárgyi hatályát pontosító rendelkezések, az ÖR. 2. §-a újraszbályozás indoka a szakasz helytelen szerkezeti felépítése volt.
4-6. §-hoz
Az Ör. érintett rendelkezéseiben tallható jogszabálységrő hivatkozások módosítása.
7-13. §-hoz
A települési lakhatási támogatáshoz, az eseti rendkívüli támogatáshoz, a temetési támogatáshoz, az iskolakezdési támogatáshoz, a közetemtés költségeinek visszatérítéséhez, valamint a kiemelt ünnepi támogatáshoz kapcsolódó pontostó rendelkezés. Új formanyomtatvány beiktatása a szépkorúak támogatása megigényléséhez.
14. §-hoz
Az egyes támogatási formákhoz kapcsolódó formanyomatatványok (az Ör. egyes mellékletei) tartalmának pontosítása.
15. §-hoz
Az egyes személyes gondoskodást nyújtó elltáásoknak a tárgyi hatályál elvégzett szerkezeti módosításához igazítandü hivatkozások módostása.
16. §-hoz
Hatályát vesztő rendelekzések.
1-8. mellékletekhez
Az Ör. egyes mellékleteinek pontosítása, kiegészítése.
Általános indkolás
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal törvényességi célellenőzése keretében hívta fel a Megye Önkormányzatainak figyelmét a helyi jogalkotás jogszabályi követelményeinek érvényesítésére. A rendelet felülvizsgálatára ezért elősorban a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) valamint a vágrehajtására kiadott jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet szerinti szabályoknak való megfelelés (ilyen pl. a jogszabály szerkezti egységeinek sorrendisége, hivatkozások pontosítása, világos és egyértelmű fogalmazás, stb.) miatt került sor. Ezen felül néhány olyan rendelkezés is módosításra került az szociális támogatásokhoz kötődően, amely a korábban efogadott rendeletben nem volt pontosan kidolgozott.