FÁBIÁNHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2017(III.20.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2017. 03. 21

Fábiánháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:


  1. A rendelet célja és hatálya


1.§ A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megállapítása, melyek a levegő tisztaságának védelmét biztosítják.

2.§ A rendelet területi hatálya Fábiánháza község közigazgatási területére terjed ki.

3.§ A rendelet személyi hatálya Fábiánháza község közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


  1. Értelmező rendelkezések


4.§ E rendelet alkalmazásában az avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék.


  1. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai


5.§ (1) A község területén az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló),- illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl.: vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

6.§ Fábiánháza község közigazgatási területén a kommunális hulladékszállítási közszolgáltatásba bevont ingatlanon, valamint a belterületen található kertekben az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése vasárnap és ünnepnap kivételével 800 - 1600 óráig megengedett.


7.§ (1) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.


(2) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.


(3) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, és hőterhelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye, és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.


(4) Az égetést az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban, az egyéb jogszabályokban és e rendeletben meghatározott feltételekkel lehet végezni.


(5) A lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.


(6) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti a környező lakosok, szomszédok értesítése mellett.


(7) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.


(8) Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.


(9) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.


(10) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.


Záró rendelkezések


8.§ Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Fábiánháza, 2017. március 14.




/:Gyarmati Endre:/                                                                                        /:Tóth Miklós:/

    polgármester                                                                                                  jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendeletet 2017. március 20. napján kihirdetésre került.



                                                                                                                      /:Tóth Miklós:/

                                                                                                                            jegyző