Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Salgótarján Megyei Jogú Város címerének, zászlajának alapításáról és használatának rendjéről, illetve Salgótarján nevének használatáról

Hatályos: 2022. 01. 21

Salgótarján Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete

Salgótarján Megyei Jogú Város címerének, zászlajának alapításáról és használatának rendjéről, illetve Salgótarján nevének használatáról

2022.01.21.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT JELKÉPEI

1. A jelképek megnevezése

1. §1 Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok: a címer, a zászló a polgármesteri lánc és a városkulcs.

2. A címer leírása

2. § Az Önkormányzat címere csücskös talpú, hasított pajzs, melynek jobb oldalán az iparibányászati múltra utaló fekete mezőjében a három ezüst (fehér) pólya (sáv) a helységet átszelő vizeket (Salgó-, Tarján- és Pécskő-patakot) jelképezi.

A bal oldali ezüst mezőben a hármas zöld színű halom felett fekete, felröppenő helyzetű sas látható.

A hármas zöld halom a város természeti környezetére, a fekete sas a honfoglaló magyarok Tarján nevű törzsére utal.

A pajzsfőn arany színű, ötös osztású, ívelt, a pajzzsal két szélén közvetlenül érintkező koronát formázó bástya helyezkedik el, mely a Salgótarjánt körülvevő várakat (Baglyaskő, Salgó, Zagyvafő) szimbolizálja.

3. A címer használatának köre és szabályai

3. § (1) Az Önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:

a) az Önkormányzat - megfelelő körirattal ellátott - hivatalos pecsétjén,

b) az Önkormányzat zászlaján és annak változatain,

c) a Közgyűlés, annak – az önkormányzati törvényben meghatározott – szervei (a polgármester, az alpolgármester, a jegyző, a Közgyűlés bizottságai, Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal), a nemzetiségi önkormányzatok, illetve az Önkormányzat által alapított szervezetek által hivatalos célra használt eszközökön, a települési képviselők (képviselői mandátumok lejártáig), illetve a Polgármesteri Hivatal levélpapírjainak fejlécén, illetve borítékján, névjegyein, elektronikus iratain, az elektronikus levelezés során használt névjegyeken, aláírásokkal összefüggésben,

d) az Önkormányzat által alapított kitüntető címhez, díjakhoz, valamint emlékéremhez járó díszokleveleken, díszmappákon, emlékplaketteken, kitűzőkön és díszdobozokon, valamint az Önkormányzat által kiadott okleveleken, emléklapokon, emlékérmeken és kitűzőkön.

e) a Városháza épületének bejáratánál, dísztermében (tanácskozótermében) és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben,

f) az Önkormányzat intézményei bejáratánál és vezetőinek irodáiban,

g) a Közgyűlés – önkormányzati törvényben meghatározott - szervei, illetve az Önkormányzat által alapított szervezetek, gazdasági társaságok által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, valamint meghívókon, emléktárgyakon, logókon, a várost bemutató kiállításokon,

h) a városba vezető utak mellett a közigazgatási határnál lévő táblán,

i) a várost reprezentáló, és az Önkormányzat, vagy a Polgármesteri Hivatal megrendelésére és felhasználására készült ajándéktárgyakon.

j) Salgótarján város honlapján, a város megbízásából készült sajtókiadványokon, a polgármesteri hivatal intranetes honlapján,

k) a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek elektronikus névjegyén, elektronikus aláírásával összefüggésben.

(2) Az Önkormányzat címerével ellátott körpecsét az Önkormányzat és más belföldi, illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolatokban protokolláris célból, valamint az Önkormányzat belső működésével kapcsolatos rendelkezések, kitüntető oklevelek hitelesítésekor, illetve pályázati dokumentációkkal összefüggésben használható.

(3) Az Önkormányzat címerével ellátott körpecsét hatósági eljárás során nem alkalmazható.

4. § (1) A 3. §-ban meghatározottakon kívül más természetes és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek számára az általuk készített kiadványokon vagy különböző tárgyakon, termékeken, eszközökön az Önkormányzat címerének használatát (reklám célú felhasználás esetén is) - kérelemre - a jegyző javaslata alapján a polgármester engedélyezheti.

(2) Az Önkormányzat címerének használatára kiadott engedély érvényessége meghatározott időpontig, vagy visszavonásig szólhat. Amennyiben a címerhasználattal érintett tárgy jellege nem teszi lehetővé a kiadott engedély érvényességének meghatározását, a címerhasználattal érintett tárgyak maximális számát kell meghatározni. Ezekről a kiadott engedélyben kell határozni.

(3) Kereskedelmi célú felhasználás esetében a címer használatáért díjat kell fizetni, melyet az Önkormányzattal kötött polgári jogi szerződésben (a továbbiakban: szerződés) kell rögzíteni.

5. § (1) A címer használatára vonatkozó írásbeli kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, címét, szervezet esetén székhelyét és képviselőjét,

b) a címerhasználat célját,

c) a címerhasználattal érintett tárgy tekintetében előállítani kívánt mennyiséget,

d) a címer előállításának anyagát,

e) terjesztés, illetve forgalomba hozatal esetén ennek módját, kezdő időpontját,

f) a használat kérelmezett időtartamát,

g) a címerrel díszítendő tárgy mintapéldányát (vagy az azokról készült rajz, fotó, fénymásolat, stb.),

h) a felhasználásért felelős személy megnevezését, postai, telefonos és elektronikus elérhetőségét

(2) A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult nevét, címét, szervezet esetén székhelyét és képviselőjét,

b) az engedélyezett felhasználás célját,

c) a címerhasználattal érintett tárgy tekintetében az előállításra engedélyezett mennyiséget,

d) az előállítás anyagát,

e) a terjesztés, a forgalomba hozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket, kezdő időpontját,

f) a felhasználás idejét, az engedély érvényességének időtartamát, illetve – amennyiben a címerhasználattal érintett tárgy jellege nem teszi lehetővé a kiadott engedély érvényességének meghatározását - a címerhasználattal érintett tárgyak maximális számát,

g) a címer felhasználásáért felelős személy megnevezését, postai, telefonos és elektronikus elérhetőségét,

h) amennyiben a címer használatáért díjat kell fizetni, a díj összegét.

(3) A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza a (2) bekezdésben foglalt adatokat.

(4) Az engedély kiadása megtagadható, ha a használat a Salgótarján város jó hírnevét, történelmét, gazdasági, vagy üzleti érdekeit, vagy Salgótarján lakosságának jogát, jogos érdekét sértve, vagy veszélyeztetve valósulna meg, vagy a használat egyéb ok miatt méltatlan.

(5) A kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha a használat az engedélytől, vagy az Önkormányzattal kötött szerződéstől eltérően történik.

6. § (1) Az Önkormányzat címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy a címer elemei, szimbólumai színei jól felismerhetőek legyenek és megfeleljenek e rendelet 2. §-ában szereplő leírásnak.

(2) Amennyiben nincs lehetőség az Önkormányzat címerének eredeti színben való ábrázolására, akkor az csak a hordozó tárgy anyagának pl. fém, fa, bőr, kerámia, stb. színében, de a heraldika általános szabályainak és színjelzéseinek megtartásával történhet.

A címer (és vonalas változatának) ábrázolása jelen rendelet 1. melléklete szerint történhet.

4. A zászló leírása

7. § (1) A zászlólap 2:3 arányú téglalap. A zászlórúd felől nézve első harmadában fehér (ezüst) alapon álló helyzetben - a mező mértani középpontjában – az Önkormányzat címere, a második és harmadik harmadában fekete alapon három ezüst (fehér) pólyával (sávval).

A dísz-zászló körben ezüst zsinórral, a végén ezüsttel rojtozott, a címer alatt félkörívben "Salgótarján" felirat látható fekete színű hímzéssel.

Az Önkormányzat zászlaja esetében az arányt meghatározó téglalap rövidebb oldala 1 méter.

A zászlórúd fehér, a zászlócsúcs hagymakupola alakú ezüst színű, fémből vagy fából készített díszcsúcs.

(2) A zászló a Városháza dísztermében és homlokzatán kerülhet elhelyezésre.

5. A zászló használata

8. § (1) A zászló használható zászló, lobogó és labarum (függöny) formájában is. E rendeletnek a zászlóra vonatkozó szabályait annak valamennyi formájára alkalmazni kell.

(2) A zászló vagy annak méretarányos változatai használhatók:

a) a Salgótarján Megyei Jogú Város közigazgatási területén a közterületek fellobogózásáról szóló, hatályos önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint,

b) a Közgyűlés ülései alkalmával önállóan az ülés helyszínén, abban az esetben is, ha az ülés megtartására nem a Városháza dísztermében kerül sor,

c) minden, az Önkormányzat részvételével, illetve védnökségével rendezett eseményen, ünnepségen,

d) megkülönböztetésül több település részvételével tartott rendezvényen, sporteseményen,

e) az Önkormányzat – önkormányzati törvényben meghatározott – szervei, az általa alapított szervezetek ünnepségein, rendezvényein.

(3) A polgármester sportszervezetek részére, meghatározott sportrendezvény idejére engedélyezheti a zászló használatba adását, a szervezetek polgármesterhez benyújtott írásbeli kérelmére, egyedi megállapodással.

(4) A zászlóra egyebekben e rendeletnek a 4., 5. és a 6. §-aiban foglalt szabályait megfelelően alkalmazni kell.

6. A polgármesteri lánc leírása és használata2

8/A. § (1) A polgármesteri lánc egyedi ötvös munka, anyaga aranyozott bronz, a láncon felfüggesztve két medál található. A láncrészhez közvetlenül csatlakozó medál, nyolcszögű befoglaló formában, Magyarország címerét tartalmazza. Ehhez a medálhoz − láncszemmel csatlakoztatva − illeszkedik a kör alakú, második medál, amelynek közepén a városi címer hiteles, kicsinyített rajzolata található, körben a „Salgótarján alapítva 1922” felirattal. Ezt körben Salgótarján jellegzetes épületeinek rajzolatai veszik körül. A medált koronát formázó bástyafal-részletek keretezik, amelyek a Salgótarjánt körülvevő várakat (Baglyaskő, Salgó, Zagyvafő) szimbolizálják. A polgármesteri lánc díszdobozban van elhelyezve.

(2) A polgármesteri láncot kizárólag a polgármester viselheti.

(3) A polgármester a láncot a következő esetekben használhatja:

a) nemzeti ünnepeken,

b) a képviselőtestület alakuló- és ünnepi ülésein,

c) kitüntetések átadásán,

d) külföldi delegáció ünnepélyes keretek között történő fogadása alkalmával, továbbá

e) azokon a kiemelkedő jelentőségű, vagy ünnepi rendezvényeken, amelyeken a város képviseletében vesz részt.

(4) A polgármesteri lánc tárolási és őrzési helye az Önkormányzat mindenkori székhelye.

(5) A polgármesteri lánc − ünnepélyes keretek között − átadásra kerül a Közgyűlés alakuló ülésén a hivatalba lépő új polgármester részére.

7. A városkulcs leírása és használata3

8/B. § (1) A városkulcs egyedi ötvös munka, aranyozott bronzból készült, stilizált kulcs. A kulcsfej kör alakú, amelynek közepén a városi címer hiteles, kicsinyített rajzolata található, körben a „Salgótarján alapítva 1922” felirattal. A kulcsfejet koronát formázó bástyafal-részletek keretezik, amelyek a Salgótarjánt körülvevő várakat (Baglyaskő, Salgó, Zagyvafő) szimbolizálják. A kulcsszár végén, a nyelvrészen díszítőelemként Salgótarján jellegzetes épületeinek rajzolatai szerepelnek. A városkulcs díszdobozban van elhelyezve.

(2) A díszdobozban elhelyezett városkulcs − nyilvánosan kiállítva − megtekinthető az Önkormányzat mindenkori székhelyén.

(3) A városkulcs tárolási és őrzési helye az Önkormányzat mindenkori székhelye.

(4) A városkulcs − ünnepélyes keretek között − átadásra kerül a Közgyűlés alakuló ülésén a hivatalba lépő új polgármester részére.

II. Fejezet

A SALGÓTARJÁN NÉV HASZNÁLATA

1. A „Salgótarján”, illetve „Salgótarjáni” név használatának köre

9. § (1) A Salgótarján név rövidített, vagy toldalékos használatát bármely jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésében, illetve természetes személy (ide értve a gazdasági tevékenységét egyéni vállalkozóként végző természetes személyt is), jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet üzleti nyomtatványaira, termék megjelölésre, sajtótermék feliratába és rendezvényei címébe csak előzetes engedély alapján veheti fel, illetve használhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedélyezési kötelezettség nem vonatkozik az Önkormányzat, illetve a Közgyűlés – önkormányzati törvényben meghatározott - szerveire, az Önkormányzat által alapított szervezetekre, illetve az azok által szervezett rendezvényekre.

(3) A Salgótarján név használatának engedélyezése iránti kérelmet a polgármesterhez írásban kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, címét, szervezet esetén székhelyét, képviselőjét,

b) a kérelmező tevékenységi körét,

c) a név használatának módját,

d) üzleti nyomtatvány esetén annak névvel ellátott mintáját, vagy fénymásolatát a kérelem mellékleteként.

(4) A név felvételének és használatának módjára vonatkozó írásbeli engedélynek tartalmaznia kell:

a) a jogosult megnevezését és székhelyét,

b) az engedély érvényességének körét és időtartamát.

(5) Az engedély érvényessége szólhat a tevékenység folytatásának időtartamára, meghatározott időpontig, egy alkalomra, vagy visszavonásig.

(6) Az engedély kiadásáról a Közgyűlés határozattal dönt.

(7) A „Salgótarján” név használatára egyebekben e rendelet 5. § (3-5) bekezdésében foglalt szabályait megfelelően alkalmazni kell.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. § Ez a rendelet 2017. december 1. napján lép hatályba.

11. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről szóló 16/1992.(VIII.31.) Ör. sz. rendelet hatályát veszti.

1. melléklet a 35/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának címere
1

Módosította az 1/2022.(I.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2022. január 21. napjától.

2

Beiktatta az 1/2022.(I.20.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2022. január 21. napjától.

3

Beiktatta az 1/2022.(I.20.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2022. január 21. napjától.