Keszeg Községi Önkormnyzat Képviselő-testületének 4/2012.(II.7.) önkormányzati rendelet

a középületek és közterületek fellobogózásáról

Hatályos: 2012. 02. 08

Keszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2012. (II.07.) önkormányzati rendelete

 a  középületek és közterületek fellobogózásáról.

Keszeg Község Önkormányzatának  Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 7.§ (6) bekezdésében  kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:

1.§.

(1) A rendelet hatálya Keszeg  község közigazgatási területén kiterjed minden középületre

és közterületre.

(2) Valamennyi középületet és közterületet fel kell lobogózni:

a) március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern

parlamentáris Magyarország megszületésének napján;

b) május 1-jén, a munka ünnepén, valamint Magyarországnak 2004. évben az Európai Unióhoz történt csatlakozásának napján;

c) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén;

d) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a

            Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján;

(3) A (2) bekezdésben felsorolt napokon középületekre a magyar nemzeti lobogót, önkormányzati tulajdonban lévő középületek esetében, valamint közterületeken a magyar nemzeti lobogót és Keszeg zászlaját kell kitűzni. Az európai zászlót is ki  kell tűzni május 1-jén a középületeken

 

2.§.

(1) A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(2) A zászló beszerzése és megfelelő tárolása a Polgármesteri  Hivatal feladata.

(3) A nemzeti ünnepekről történő méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.

(4) A zászlót (lobogót) – tekintélyének megőrzése érdekében – rendszeresen, legalább háromhavonta tisztíttatni kell.

(5) A zászló(lobogót) legalább évente cserélni kell.

(6) Ha a zászló(lobogó) az elhasználódása (kopása, rojtosodása, fakulása stb.) folytán jelentősen – szabad szemmel is észlelhetően – eltér a szabvány követelményektől, a (4) bekezdésben meghatározott időtartam letelte előtt is haladéktalanul gondoskodni kell a cseréről.

(7) A zászló (lobogó) kitűzésére (felvonására) irányadó jogszabályi rendelkezések betartásának ellenőrzéséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

3.§.

(1) A fellobogózást az ünnepet megelőző napon 16 óráig, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követő 12 órán belül kell elvégezni.

(2) Közterületeken álló létesítményekre, különösen közvilágítási berendezésekre zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását  ne akadályozza, balesetet ne okozzon.

4.§.

(1) A polgármester az 1.§. (2) bekezdésben felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti a közterületek teljes vagy részleges fellobogózását.

(2) A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.

(3) A fellobogózás egyes útvonalakon, vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhető.

(4) Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős alkalomból kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit. 

5.§.

Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így különösen Magyarország közjogi méltóságai, a település díszpolgára elhunyta, továbbá a településen elhunyt, illetve a településen eltemetésre kerülő helyi lakos, vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonban lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobbogózását. A gyászzászló (lobogó) kihelyezésére a haláleset tudomására jutásától a temetés napjával bezárólag kell intézkedni.

Zárórendelkezések

6.§.

Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Jogharmonizációs záradék

E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben 1991. december 16-án aláirt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. I. törvény 3.§-ával összhangban, az Európai Közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.