Keszeg Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (IV.9.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntető cím és kitüntető díj adományozásáról

Hatályos: 2015. 04. 09

Keszeg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Keszeg Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a helyi közösség szolgálatában, a község fejlődésének elősegítésében kiemelkedő, példamutató érdemeket szerzett személyek, valamint a helyi közügyek területén elért kimagasló teljesítmény és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenység méltó elismeréseként, a személyüket vagy cselekedeteiket a jelen és az utókor elé példaként állítva  

       a) Keszeg Község Díszpolgára kitüntető címet,

       b) Keszeg Községért kitüntető díjat alapít.


                                                                 Keszeg Község Díszpolgára cím


2.§.


(1) „Keszeg Község Díszpolgára” cím annak adományozható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével a keszegi közösséget szolgálta, hozzájárult a község fejlődéséhez, a község szellemi, erkölcsi, anyagi értékeinek gyarapításához, jó hírének öregbítéséhez vagy a községben, az országban vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.


3.§


 (1) „Keszeg Község Díszpolgára” címet a képviselő-testület minősített többséggel hozott döntéssel adományozza. 

 (2) A Díszpolgári cím évente egy személy részére adományozható. A Díszpolgári cím odaítélésével egyidejűleg a képviselő-testület tárgyjutalmat ad át, mely egy 14 karátos aranyból készített pecsétgyűrű, Keszeg község címerével és egy díszoklevél. A díszoklevél tartalmazza Keszeg község címerét, a helyi kitüntető címről szóló rendelet számát, keltét,  a díszpolgár nevét, tevékenységét, melyért  kitüntető címben részesül, az átadás időpontját,   a polgármester és a jegyző aláírását és a község pecsétjének lenyomatát.

(3) A címmel járó díszoklevél és jutalom átadása a község lakosságának nyilvánossága előtt, ünnepélyesen történik. A kitüntetést a polgármester adja át.


4.§


Keszeg Község Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet.


5.§.


Keszeg Községért díj


5.§. (1) Keszeg községben tartósan végzett kiemelkedő pedagógia, közművelődési, közigazgatási, egészségügyi és egyházi szakmai teljesítmény, eredmény elismerésére „Keszeg Községért” emlék-díszoklevél adományozható. 

(2) A „Keszeg Községért” díszoklevél adományozására bárki javaslatot tehet, adományozásról a képviselő-testület dönt minősített többséggel.   A „Keszeg Községért” kitüntető cím adományozásával tárgyjutalom is megállapítható.

(3) A „Keszeg Községért” díszoklevél évente legfeljebb két személy részére adományozható. A címmel járó díszoklevél átadása a község lakosságának nyilvánossága előtt, ünnepélyesen történik. A kitüntetést a polgármester adja át. 


6.§


(1) Az adományozott cím, elismerés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Az adományozott címet, elismerést vissza kell vonni attól, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.          

(3) Az adományozott cím visszavonásáról a képviselő-testület minősített többséggel dönt.



7. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi kitüntető díjak adományozásáról szóló 8/2008. (VIII. 8.) és azt módosító 12/2008. (XI.4.) és 5/2010. (IV.20.) önkormányzati rendelet.