Keszeg Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019 (XI.21.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2019. 11. 21

Keszeg Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Nvtv.)18. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott vagyongazdálkodási feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Az önkormányzat vagyona


1. § (1) A helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amely forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes.

       (2) Forgalomképtelen törzsvagyon:

      a.) az Nvtv.által kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak minősített az 1. számú függelékben meghatározott vagyon.

b) nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő ingatlana jelenleg nincs az önkormányzatnak.

      (3) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon a 2. számú függelékben meghatározott vagyon, valamint  az Önkormányzat tulajdonában álló

             valamennyi  műalkotás, szobor, emlékmű, emléktábla.

      (4) A (2)-(3) bekezdésbe nem tartozó önkormányzati vagyon, forgalomképes üzleti vagyon elemeit a 3 számú függelék tartalmazza.


A tulajdonosi jog gyakorlása


2. § (1) Az önkormányzati tulajdonosi jogokat – e rendeletben foglalt kivételekkel – a képviselő–testület gyakorolja, döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza.

       (2) Az önkormányzati vagyon rendeltetésszerű használatáról, üzemeltetéséről, állagának megóvásáról a Polgármester gondoskodik.

3. §  Az önkormányzat tulajdonát képező vagyonra vagyonkezelői jog nem létesíthető.

4. § (1) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon nem idegeníthető el, kivéve az Nvtv. 5.§ (5) bekezdésében foglalt vagyonelemeket, melyek kizárólag az állam, másik helyi önkormányzat vagy önkormányzati társulás részére elidegeníthetők.

(2) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyonra vonatkozóan a használatba adás jogát a Képviselő-testület gyakorolja.

(3) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon az Nvtv. 5.§ (5) bekezdésében foglalt  vagyonelemek kivételével a képviselő-testület döntése alapján megterhelhető.

5. § (1) Az üzleti vagyon elidegeníthető, az elidegenítésről a Képviselő-testület dönt.

(2) A 2 millió – 10 millió forint értékhatár közötti értékű üzleti vagyon tulajdonjogának   átruházásáról az önkormányzat honlapján és az önkormányzat hivatalának hirdetőtábláján vételi ajánlattételi felhívást kell közzétenni.

(3) A 10 millió forintot meghaladó értékű üzleti vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenytárgyalás útján lehet.

(4) A meghirdetett vagyont értékesíteni az összegében legelőnyösebb ajánlattevő részére, a  szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

6. § Az üzleti és korlátozottan forgalomképes vagyon használati, hasznosítási jogát – határozott időre, vagy esetenként  – át lehet engedni koncessziós szerződéssel vagy bérleti szerződéssel, használati díj, vagy bérleti díj ellenében.

7. § Az üzleti vagyon megterhelhető, a megterhelésről a Képviselő-testület dönt.

8. § A képviselő-testület –ha a törvény eltérően nem rendelkezik- dönthet a vagyon   forgalomképességének megváltoztatásáról, döntését minősített többséggel hozza meg.


A vagyon értékelése a tulajdonosi jogok gyakorlása során


9. § (1) A vagyon értékének meghatározásakor általában az adott vagyonnak az önkormányzat könyvviteli nyilvántartásában szereplő értékét kell alapul venni.

(2) A ingatlanvagyon értékesítésekor az ingatlan piaci értékét hivatalos értékbecslő által megállapított ingatlanforgalmi értéken kell figyelembe venni.


Az önkormányzat tulajdonában lévő pénzügyi eszközök


10. § (1) Az önkormányzat az ideiglenesen önkormányzati feladatra nem hasznosított pénzeszközeiből értékpapírt vásárolhat, betéti lekötést     kezdeményezhet.

(2) Az értékpapír vásárlásról, a meglévő értékpapír értékesítéséről, az értékesítés módjáról, feltételeiről, a 90 napot meghaladó pénzeszköz lekötésről a Képviselő-testület dönt.

(3) A 90 napot meg nem haladó pénzeszköz lekötésre a Polgármester jogosult. A Polgármester a döntéséről a Képviselő-testületet a soron következő ülésen köteles tájékoztatni.

11. § (1) Az önkormányzat követeléseiről való lemondásról a Képviselő-testület dönt.

      (2) A követelésekről akkor lehet lemondani, ha

a) az nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását,

b) a követelés érvényesítésére indított eljárás nem vezetett eredményre és belátható időn belül nincs lehetőség a behajtásra,

c) a követelés behajtása bizonyíthatóan a követelés összegét meghaladó költséggel járna,

d) a követeléssel érintett személy vagy szerv nem elérhető, nem lelhető fel és ez bizonyított.

(3) A követelésekről való lemondás történhet az egész követelésre vagy annak egy részére.


Az ellenérték nélkül kapott vagy felajánlott vagyon


12. § (1) Az önkormányzat számára természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet által ellenérték nélkül (térítésmentesen) juttatott vagyon elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

      (2) Az elfogadás feltétele, hogy

a) az önkormányzat teljesíteni tudja a vagyonnal kapcsolatos kötelezettségeket és

b) ezen kötelezettségek teljesítése ne veszélyeztesse az önkormányzat likviditását  és az önkormányzati kötelező feladatok ellátását.


Záró rendelkezések


13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Keszeg Községi Önkormányzat Képviselő–testületének az  önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2012. (IV.17.) önkormányzati rendelete.