Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 19/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 23/2018. (IX.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 04
a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 23/2018. (IX.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 23/2018. (IX.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításának alapvető indoka a köztemetői díjak (használati- és újraváltási díj, szolgáltatási díjak) felülvizsgálatának szükségessége, valamint egyéb technikai jellegű változtatások foganatosítása.
Részletes indokolás
A 2. §-hoz
A nemzeti sírkert - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 3. § e) pontjában meghatározott fogalma alapján - kegyeleti emlékhely, így szükségessé vált a kegyeleti park körének kibővítése.
A 3. §-hoz
Kizárólag a Belvárosi temetőben van lehetőség az elhunytak hűtésére.
A 4. §-hoz
A temetési helyeket tartalmazó felsorolás hiányos volt, amelyre tekintettel szükségessé vált a temetési helyek körének - gyakorlatnak megfelelő - kibővítése.
Az 5. §-hoz
Az évek során változott a sírhelyek és sírboltok mérete, így a rendelet ezen részének módosítása a gyakorlati változásokhoz igazodik.
A 6. §-hoz
Az urnák elhelyezésére szolgáló temetési helyek méretében eszközölt változás a gyakorlatnak megfelelően történt.
A 7. §-hoz
Az évek során változott az urnák elhelyezésére szolgáló temetési helyek mérete, így a rendelet ezen részének módosítása a gyakorlati változásokhoz igazodik.
A 8. §-hoz
A temetési helyek körének kibővítésével összhangban a díszsírhelyekre vonatkozó rendelkezések pontosítása is indokolttá vált.
A 9. §-hoz
A jobb átláthatóság és közérthetőség érdekében kerültek újraszabályozásra, konkretizálásra a dísz temetési helyekre vonatkozó rendelkezések: a rendelet elkülöníti a díszpolgárokra, valamint a dísz temetési helyekre vonatkozó rendelkezéseket.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A nemzetgazdasági helyzet változására, valamint az infláció folyamatos növekedésére tekintettel vált indokolttá a Rendelet 2. és 3. számú mellékletében szabályozott (temetési helyekért fizetendő használati díj, az újraváltási díj, a köztemetői létesítmények, továbbá az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő) díjak inflációkövető meghatározása.
A 12. §-hoz
Az üzemeltető által nyújtott szolgáltatások körében biztosított szórókertben történő hamvszórás esetében szükséges meghatározni a sírhelytáblán elhelyezett feliratok érvényességi idejét.
A 13. §-hoz
A köztemetők nyitvatartási idejét illetően szükséges elkülöníteni a Belvárosi temető, valamint a Kiskundorozsmai, a Tápéi és a Gyálaréti temetők nyitvatartási idejét.
A 14. §-hoz
Szükségessé vált a köztemetőbe járművel történő behajtás rendjére vonatkozó szabályok pontosítása, valamint a behajtás Mindenszentek és Halottak napja alkalmával történő korlátozása (tiltása).
A 15. §-hoz
A temetési helyek gondozását illetően a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy kötelezettségeinek megerősítése.
A 19. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az 1–3. melléklethez
A temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, a temetési helyek újraváltásáért, a köztemetői létesítmények, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért, továbbá a köztemetőben végzett egyéb tevékenységekért fizetendő díjak tekintetében közel 10 éve nem történt változás, azonban a nemzetgazdasági helyzet változására, valamint az infláció folyamatos növekedésére tekintettel indokolttá vált ezen díjak felülvizsgálata.
A 4. melléklethez
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 'Egyéb ügyekben' alcím I. rész 7./ bekezdése rendelkezik a díszsírhely, díszurnasírhely adományozásáról, amely hivatkozást szükséges a rendelet módosításához igazítani.